Ovidiu Raeţchi (PNL): Fuziunea RADET-ELCEN este singura soluţie viabilă, pe care Ponta, Oprescu şi Gerea au tergiversat-o în mod iresponsabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul PNL Ovidiu Raetchi FOTO Adevărul
Deputatul PNL Ovidiu Raetchi FOTO Adevărul

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi spune că fostul premier Victor Ponta, primarul suspendat, Sorin Oprescu, şi ministrul Energiei, Andrei Gerea,  au lăsat o bombă cu ceas la sistemul de termoficare al Bucureştiului. Raeţchi crede că fuziunea RADET-ELCEN este singura soluţie viabilă, pe care cei trei au tergiversat-o în mod iresponsabi.

“Anunţul RADET că ar putea opri căldura şi apa caldă în Bucureşti începând de săptămâna viitoare are trei vinovaţi principali, experţi în a fugi de răspundere: Victor Ponta, Sorin Oprescu şi Andrei Gerea. În timp ce de Victor Ponta nu se mai ştie nimic de câteva zile, Sorin Oprescu este puţin reţinut şi Andrei Gerea este ocupat să îşi strângă lucrurile de la ministerul Energiei, bucureştenii riscă să rămână fără căldură. Singura soluţie viabilă, aşa cum a fost prezentată de specialişti, este fuziunea RADET-ELCEN, care a fost amânată ani de zile, pentru că nimeni nu a avut curajul politic să îşi asume această decizie. Sigur, în 2013, pentru câteva ştiri şi poze, Victor Ponta şi Sorin Oprescu au semnat un memorandum privind fuziunea RADET-ELCEN, care a rămas doar pe hârtie. Tergiversările şi pasarea responsabilităţii de la Palatul Victoria la ministerul Energiei la Primăria Capitalei au fost la ordinea zilei, deşi însuşi Sorin Oprescu spunea că fuziunea va fi gata în martie 2015”, arată Ovidiu Raetchi.

Liberalul a mai spus că pentru evitarea acumulării altor datorii, actuala administraţie a Capitalei şi viitorul guvern condus de Dacian Cioloş trebuie să gestioneze în regim de urgenţă această problemă.

“Pentru că timpul lor este împărţit între jocuri politice şi şpăgi, printre eşecurile imense pe care ar trebui să şi le asume, Ponta şi Oprescu au lăsat o bombă cu ceas la sistemul de termoficare al Bucureştiului. Suntem într-un cerc vicios. ELCEN are o datorie de aproximativ 350 milioane de lei către Romgaz, în timp ce, la rândul său, ELCEN trebuie să recupereze 3,6 miliarde de lei de la RADET. Conductele de distribuţie a agentului termic sunt la pământ, prin urmare, pierderile sunt imense şi avariile majore sunt la ordinea zilei. Bucureştenii sunt singurii care suferă, iar actuala administraţie a Capitalei şi viitorul guvern condus de Dacian Cioloş trebuie să gestioneze în regim de urgenţă această problemă pentru că datoriile se adună în continuare. La fel de important este şi un management performant la aceste instituţii, bazat pe competenţă şi integritate, şi nu pe pile, relaţii şi cunoştinţe, aşa cum ne-a obişnuit administraţia PSD până acum.”

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, cere demisia lui Gabriel Dumitraşcu, preşedintele consiliului de administraţie al RADET, pe care îl acuză că tratează iresponsabil problemele bucureştenilor şi pune mai presus de acestea interesele personale, asigurând din nou că ELCEN va aduce în continuare energie termică „la poarta RADET“.

„Rog Primăria şi Consiliul General să îi găsească un înlocuitor, urgent“, a declarat Gerea într-o conferinţă de presă.

El a precizat că ELCEN va furniza în continuare agent termic, aducând căldura şi apa caldă „la poarta RADET“.

 "ELCEN va continua furnizarea agentului termic. ELCEN va aduce, aşa cum ne-am angajat, apa caldă şi căldura la poarta RADET. Ministerul Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri, împreună cu Guvernul României, au făcut tot ceea ce era necesar pentru asigurarea furnizării agentului termic în Bucureşti şi nu numai în Bucureşti. Prin Ordonanţa de Urgenţă nr.46 din 2015, toate unităţile administrativ teritoriale au capacitatea de a se finanţa în vederea asigurării sumelor necesare pentru plata încălzirii, pentru asigurarea încălzirii oraşului. 

În cazul municipiului Bucureşti, ultimul pas care trebuie făcut conform acestei ordonanţe este ca Primăria generală, împreună cu Consiliul General al Municipiului Bucureşti, să hotărască accesarea împrumutului de trezorerie în aşa fel încât datoriile Capitalei, ale RADET către producătorul de energie ELCEN să fie achitate şi mai departe de către ELCEN către furnizorul de gaz (Romgaz, n.r.)", a declarat Gerea.

ELCEN are de recuperat de la RADET aproape un miliard de euro, din care 650 milioane euro reprezintă debitul principal (pentru marfa livrată), iar restul sunt penalităţi. Gerea subliniază că este nevoie doar de voinţă din partea tuturor factorilor implicaţi pentru a soluţiona aceste probleme.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite