Politică

articolul anterior articolul urmator

Pactul secret USL-UDMR: Dan Voiculescu l-a ajutat pe Crin Antonescu să-şi încalce cuvântul dat UDMR

36
19 Dec 2012 20:27:02
Autor: Liviu Avram
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că, în ultimii 23 de ani, nu s-a mai întamplat ca un lider politic să încalce un acord semnat, aşa cum a făcut Crin Antonescu
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că, în ultimii 23 de ani, nu s-a mai întamplat ca un lider politic să încalce un acord semnat, aşa cum a făcut Crin Antonescu

La negocierile cu UDMR pentru viitoarea guvernare, Crin Antonescu l-a dus şi pe Dan Voiculescu. Acesta din urmă le-a pus maghiarilor o condiţie suplimentară celor convenite în acordul semnat în septembrie, despre care ştiau toţi că UDMR n-o va accepta niciodată.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a relatat, pentru „Adevărul”, modul în care formaţiunea pe care o conduce era să intre la guvernare, ceea ce nu s-a întâmplat pentru că Crin Antonescu şi-a încălcat cuvântul dat şi semnătura aşezată pe un document.

„Este pentru prima dată în 23 de ani când o astfel de înţelegere politică nu este respectată de către unul dintre semnatari. Noi de fiecare dată ne-am respectat cuvântul dat, chiar şi când am avut de pierdut”. Kelemen Hunor vorbeşte calm şi reţinut, ca de obicei, dar vocea îi trădează iritarea. Din septembrie până deunăzi a trăit cu speranţa că va putea anunţa maghiarimea că, din nou, UDMR participă la guvernare, aşa cum o face neîntrerupt, sub o formă sau alta, din 1996 încoace. Convingerea sa se baza pe un document semnat în luna septembrie, pe care îşi puseseră numele el însuşi, liderul PSD, Victor Ponta, şi liderul PNL, Crin Antonescu.

Documentul tripartit prevedea patru lucruri:

  1. Dacă USL nu obţine la alegerile generale 50 la sută plus unul dintre mandatele parlamentare, UDMR intră la guvernare şi formează împreună cu USL majoritatea parlamentară.
  2. Dacă USL obţine mai mult de 50 la sută plus unul din mandate (n.r. - fără a se preciza cât de mult peste acest prag), UDMR este de asemenea invitată la guvernare şi formează majoritatea parlamentară alături de USL. După alegeri, negocierile urmau să se poarte în funcţie de ponderea parlamentară a părţilor.
  3. Pe perioada guvernării comune, nu va fi afectat nici unul dintre drepturile deja obţinute de minorităţile naţionale.
  4. Cele trei părţi se vor consulta şi vor colabora în chestiuni care privesc noi drepturi ale minorităţilor, revizuirea Constituţiei şi reorganizarea administrativă (n.r. - fără a se intra in detalii), iar deciziile nu se vor lua decât împreună.

 

Gogoaşa cu referendumul

Kelemen Hunor nu poate preciza cine a avut iniţiativa întocmirii şi semnării documentului, nici măcar dacă ideea a venit dinspre USL sau UDMR, dar e cert că aceasta s-a născut după organizarea referendumului de demitere a preşedintelui Băsescu, cândva în luna august. Prin urmare, la momentul semnării protocolului, era cunoscută atitudinea UDMR din timpul referendumului. Detaliul e important, pentru că tocmai această atitudine, şi anume că maghiarimea nu fusese îndemnată să meargă la vot, a fost unul dintre argumentele invocate de liberali pentru refuzul de a invita UDMR la guvernare după aflarea rezultatului de la urne.

Kelemen Hunor nu poate explica de ce Crin Antonescu s-a arătat surprins de anunţul prin care UDMR era invitată la negocieri de guvernare, anunţ făcut de Victor Ponta imediat după exit-poll-ul din 9 decembrie. „Crin Antonescu ştia că va avea loc un asemenea anunţ în seara alegerilor”, spune Kelemen. El adaugă că, mai mult, anunţul trebuia să-l facă toţi trei, la Bucureşti, însă s-a abandonat această idee pentru că Victor Ponta era la Gorj, iar liderul UDMR era la Ciuc.

Liderul UDMR spune că documentul semnat nu ar fi avut un caracter secret, că era cunoscut de aproape toată conducerea UDMR, dar că nu a făcut vorbire despre el pentru că a avut „un alt tip de mesaj pentru electoratul maghiar”. Despre motivele pentru care nici ceilalţi doi semnatari nu au vorbit înainte de alegeri, Kelemen a refuzat să se pronunţe.

Voiculescu a încălcat cuvântul dat de Crin

Situaţia s-a deteriorat după ce a fost anunţat rezultatul alegerilor. Era într-o miercuri, imediat după alegeri, când liderii USL şi ai UDMR s-au aşezat la masă pentru a negocia cele convenite în protocol. Spre deosebire de precedentele întrevederi, Crin Antonescu nu a venit cu mâna goală, ci l-a dus cu el şi pe Dan Voiculescu (foto).

„Pentru mine a fost foarte ciudat că domnul Antonescu i-a dat cuvântul lui Dan Voiculescu. Eu nu ştiam că Dan Voiculescu trebuie să prezinte poziţia lor”. Dan Voiculescu a pus două condiţii suplimentare, care nu fuseseră convenite la momentul semnării pactului. Prima era aceea ca UDMR să sprijine candidatura USL la prezidenţialele din 2014. „Eu am spus că această propunere este absolut corectă. Dacă guvernăm împreună şi va mai exista USL la momentul alegerilor prezidenţiale, e corect să susţinem candidatul lor”, spune Kelemen Hunor. A venit apoi cealaltă condiţie: „Să declarăm noi public că suntem de acord cu articolul 1 din Constituţie în întregime – şi aici, desigur, sintagma de «stat naţional» era în discuţie, şi că nu vom propune şi nu vom susţine modificarea articolului 1 niciodată. Era clar o condiţie ca să ne împingă pe noi în afara jocului, fiindcă era clar că nu putem face aşa ceva. Eu nu accept să fac declaraţii de loialitate nici lui Antonescu, nici lui Voiculescu, şi nici să-mi spună cineva într-o ţară liberă despre ce am voie şi despre ce nu am voie să vorbesc. Revizuirea Cosntituţiei este o dezbatere politică, parlamentară, care la un moment dat se votează, nu are legătură cu guvernul. Era clar că ne-au împins în colţ şi nu ne-au mai lăsat să facem nici un pas, dar în acelaşi timp şi ei s-au împins în colţ şi nu aveau cum să iasă de acolo. Mă întreb dacă va mai avea cineva interes să semneze o înţelegere cu acel om care nu respectă o înţelegere”.

Dar dvs. cine consideraţi că a încălcat înţelegerea? - l-am întrebat pe liderul UDMR. „După părerea mea, Crin Antonescu”, a afirmat fără ezitare Kelemen Hunor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Scifi
19.12.2012, 21:14:47

Asa va trebuie, mey Hunor baci! Pai voi semnati pe la spatele electoratului vostru un Protocol cu Grupul Infractional Organizat doar pentru a fi siguri ca primiti si voi un loc la rosul ciolanului, fara sa tineti cont ca intrati in cardasie cu o gasca de mafioti condusa de un turnator ordinar urmarit penal, un plagiator mitoman iresponsabil si un isteric somnoros si chiulangiu. Eu dac-as fi maghiar nu v-as mai vota veci!

+5 (15 voturi)
Zoltan
19.12.2012, 23:45:17

Privit de dinafara, ce spui suna corect. Dar adevarul crunt este ca minoritatea maghiara a avut nevoie exact de un pardid gen UDMR, compusa nu de ideologi, ci de politicieni, fiindca in absenta pozitiei la masa de decizie, communitatiile maghiare au fost mereu foarte grav afectate. In perioada 1990-96, in timpul scurtei guvernari PDL-PSD, si mai recent, de cind a devenit Ponta premier, communitatiile maghiare au cunoscut perioade de embargo financiar din partea guvernului de la Bucuresti, care intrun stat supercentralizat este foarte grav. Deci in asemenea conditii, care nu ar trebuii sa existe, chiar crezi ca exista loc pentru principii? Privit de dinafara, poate, dar nu daca faci parte de comunitatea afectata. Realitatea este ca in absenta unei dominatii de durata scurta din partea USL la guvernare, comunitatea maghiara in Romania va avea aceasi soarta ca si comunitatea germana. In 20 de ani, unde locuiau Maghiari vor locuii numai, Romanyi, Moldoveni si Olteni, iar Romanizarea si Romanyzarea Transylvaniei va fi complecta.

-6 (8 voturi)
Costique
19.12.2012, 21:17:59

Si cand te gandesti ce teapa le-au tras romanilor ...acesti mucavalisti...si slugile lui Voiculescu care au sarit ca arsi desi stiau prea bine ce si cum...asta pentru milioanele de fraieri ce se inchina la Antena...

+2 (12 voturi)
Get0dac
19.12.2012, 21:20:59

Udmr nu are aliatii, nu are doctrina, are doar interese. Partidele etnice trebuiesc desfintate prin lege.

+8 (16 voturi)
Violeta Todica
19.12.2012, 22:48:40

UDMRule ,trimetil pe G.FRUNDA sa se inscrie in PSD, ca, le tinea hangul in toate emisiunile . Ati luat teapa?! Asta meritati,ca de 23 de ani va plimbati dintro barca in alta ,cu conditia ca barca sa fie la putere iar voi sa va faveti intereselrvoastre ,nu ale electorilor, Ar trebui sa va mai curatati si voi de PENALI ,ca aveti destui (sau tot adunat in astia 23 de ani)!

+5 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările