Politică

articolul anterior articolul urmator

Pandemia cere sacrificii. Să nu-i sacrificăm o generaţie!

6
22 Oct 2020 09:27:41
Gheorghe Falcă
Europarlamentarul Gheorghe Falcă. FOTO Sever Gheorghe
Europarlamentarul Gheorghe Falcă. FOTO Sever Gheorghe

Pandemia de coronavirus a bulversat sistemele de educaţie din UE şi a schimbat modul de învăţare, predare şi comunicare între cei de la catedră şi elevi. Confruntate cu stări de alertă sau cu stări de urgenţă numeroase state au luat decizia de a închide fizic şcolile şi facultăţile, încercând să dezvolte sisteme de predare online, într-un timp cât mai rapid. Dar cât de eficiente pot fi acestea?

Avem oare puterea de a ne adapta, individual sau ca grupuri şi comunităţi, noului mediu educaţional? Sau trebuie să acceptăm că, foarte probabil, în lipsa contactului direct profesor-elev, vom avea o generaţie de sacrificiu?

Din cauza unui sistem de învăţământ care a stat pe loc în ultimii zece ani, România a fost prinsă nepregătită de această pandemie. Ne-am dat seama de deficienţe într-o situaţie de criză, care a arătat o dată mai mult cât de puţin flexibil este sistemul nostru de învăţământ. Din păcate, în aceşti ultimi zece ani, am ratat oportunitatea pe care legea învăţământului şi reforma din mandatul Funeriu o deschisese. Şi anume crearea infrastructurii pentru alternativa online a educaţiei, manuale editate şi pentru sisteme online, obişnuirea profesorilor şi elevilor cu acest mediu de predare-învăţare ş.a.m.d. România a parcurs o parte infimă din acest drum al modernizării educaţiei. Asta pentru că începutului făcut în mandatul lui Daniel Funeriu i-au urmat anii de înnămolire şi stagnare păstoriţi de Ecaterina Andronescu, poate cel mai nociv personaj al învăţământului nostru.

Potrivit sondajului Kantar pentru Comitetul European al Regiunilor, o cercetare sociologică realizată la nivel european pe circa 26.000 de persoane, media europeană în ceea ce priveşte nivelul de pregătire al elevilor şi al instituţiilor de învăţământ pentru şcoala online e de doar 50%. Doar circa 20% dintre elevii şi din şcolile româneşti au resursele digitale necesare pentru lecţii, ţara noastră fiind aproape la coada clasamentului. La acest lucru s-a ajuns după toţi anii în care s-a bătut pasul pe loc. Singurele ţări care stau mai rău ca România sunt Cipru şi Grecia. Până şi vecinii bulgari au intrat în pandemie mai bine pregătiţi în ceea ce priveşte şcoala online. Degeaba avem viteză la internet mare, pentru care suntem invidiaţi de multe ţări, dacă nu avem cum să o folosim util. 

Lecţii de bune practici în ceea ce priveşte învăţământul online dau Suedia, cu un grad de pregătire de 98% a şcolilor şi elevilor, urmată de Finlanda şi Estonia. Sunt state care de peste un deceniu au început orientarea spre alte modele de învăţare, care au ştiut să se adapteze acum rapid. Şi la case mai mari sunt deficienţe în ceea ce priveşte carenţele de natură logistică în domeniul educaţiei. Mai exact, probleme în ceea ce priveşte modul de desfăşurare a şcolii online întâmpină Franţa sau Italia, deşi accesul la învăţământul online e de aproximativ 50%, adică situaţie ceva mai bună ca a noastră.

Datele din studiile sociologice arată că inegalităţile din educaţie, cel mai probabil, se vor adânci în următorii ani. Iar educaţia este unul dintre pilonii egalităţii de şanse, singura egalitate care rezistă examenului etic în viziunea creştin-democrată. Astfel, accesul la un învăţământ de calitate pentru toţi copiii şi tinerii nivelează diferenţele sociale, uneori atât de dramatice în România. Sistemul de învăţământ superior va trebui să fie cât mai eficient în comunicare, dacă doreşte să mai aibă studenţi, din cauza reticenţei lor pentru învăţământul online. Aşadar, în primul rând trebuie atraşi studenţii. În al doilea rând, studenţii trebuie să aibă parte de un tratament egal, asemănător celui din occident, prin acces la baze de date universitare, acolo unde găsesc în online ultimele studii din disciplina lor.  

Adoptarea de măsuri rapide înseamnă pregătirea unor tineri adaptaţi cerinţelor pieţei muncii. E important, şi să vă spun şi de ce. Şomajul în rândul tinerilor, care şi înainte de pandemie era la un nivel ridicat, a continuat să se crească. Aproape peste noapte e necesară o adaptare la criză deoarece un adolescent care vrea să-şi înceapă activitatea profesională se loveşte de mai multe bariere: educaţia/formarea au loc într-un mod diferit faţă de ce se întâmpla acum doi sau trei ani, paleta locurilor de muncă e redusă (unde să se angajeze tinerii care aveau domenii din zona HORECA?), iar viaţa de zi cu zi e impredictibilă (o infectare cu Covid-19 te poate afecta sever).

„Criza ameninţă să creeze o generaţie pierdută din cauza COVID – 19, locurile de muncă ale tinerilor fiind mai expuse riscului şi numai şase state membre fiind capabile să ofere educaţie digitală pentru cel puţin 80 % dintre elevi. Faptul că 67 % dintre europeni doresc ca oraşele şi regiunile să aibă un cuvânt mai greu de spus în privinţa deciziilor UE ne arată că este momentul să regândim modul în care funcţionează democraţia în UE, pentru a o conecta mai bine cu cetăţenii de la nivel local. În calitate de lideri regionali şi locali, ne angajăm să colaborăm la nivelul UE şi la nivel naţional pentru a ne redresa în urma pandemiei şi a construi comunităţi reziliente şi durabile”, a declarat Apostolos Tzitzikostas (EL-PPE), preşedintele Comitetului European al Regiunilor, în cadrul prezentării Barometrului Local şi Regional paneuropean, realizat de Comitetul European al Regiunilor.

Un lucru e clar. Autorităţile locale ar trebui să se implice mai mult în relaţia cu tinerii, pe care de multe ori tind să-i ignore. Mai ales în contextul pandemiei, oamenii se bazează în special pe capacitatea de răspuns a administraţiei care se află în proximitatea lor, nu în Guvern sau în reprezentanţii de la Bruxelles. E un aspect care ţine de percepţia fiecăruia. De altfel, potrivit sondajului realizat de Kantar în primele două săptămâni din luna septembrie, în rândul a peste 26.000 de europeni, aceştia au susţinut că au mai multă încredere în administraţiile locale şi regionale decât în guvernele naţionale sau în UE , atât în general, cât şi în ceea ce priveşte răspunsul la pandemie.

Respondenţii la studiu au precizat că ei ar dori ca administraţiile locale şi regionale să aibă o influenţă mai mare asupra deciziilor UE privind sănătatea, ocuparea forţei de muncă şi afacerile sociale, precum şi educaţia, formarea şi cultura. Dacă ne uităm la ceea ce vor cetăţenii europeni deducem că toate domeniile indicate ţin de viaţa familiei lor, pentru că merg foarte mult pe securitatea venitului, păstrarea sănătăţii şi o formare solidă. 

În ceea ce priveşte încrederea în autorităţile locale, România este printre ţările cu cea mai mică încredere în liderii locali. 35% dintre respondenţii români au încredere în autorităţile locale, mai neîncrezători ca naţiunea noastră fiind croaţii (21%), bulgarii (23%) şi ciprioţii (28%), în timp ce media europeană este de 52%. La polul opus sunt modele de dezvoltare comunitară ca Finlanda (69%), Germania (67%) sau Danemarca (63%)

Cu toate acestea, tinerii au aşteptări mai mari de la decidenţii europeni de la Bruxelles şi Strasbourg, dovadă a faptului că aceştia sunt dispuşi să creadă într-o măsură mai mare în proiectul european. Aproape două treimi sunt încrezători în proiectul european, ceea ne îndeamnă pe noi, europarlamentari şi decidenţi ai Executivului UE, să luăm deciziile bune şi în interesul celor ne-au arătat încrederea lor. Şi aşa vom face: vom lua decizii responsabile, bine chibzuite şi care să atenueze şocul schimbării, transformând pe cât posibil criza în oportunitate. Viitorul e al generaţiilor care azi se educă, iar dacă proiectul nostru educaţional pentru aceste generaţii e bine articulat, atunci putem rămâne optimişti.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Constantin Gadea
22.10.2020, 12:22:03

ACTIUNEA CRIMINALA DIN LUNA IUNIE. Oricum ar fi procedat Guvernul Orban, al doilea val de imbolnaviri cu SARS-COV-2 nu ar fi putut fi evitat, dar am fi putut sa avem astazi mai putin de jumatate de infectati cu coronavirus, daca Ponta- Ghita, Tariceanu, Catarama, Victor Ciutacu, Ioan Korpos, Andreea Cretulescu, Cristina Sincai, Simona Gheorghe si Laufer, nu ar fi incitat populatia Romaniei, seara de seara, pe postul de televiziune Romania TV, in intreaga luna iunie din 2020, indemnand oamenii sa nu creada in coronavirus, aruncand cu noroi in intreaga activitate zilnica a presedintelui Iohannis si a Guvernului Orban, difuzand imagini din SUA prin Laufer, cu lupte de strada a multimilor uriase de civili revoltati, cu Politia, precum si spargerea si jefuirea magazinelor de catre civili. Cei nominalizati mai sus, indeosebi: Ponta, Korpos, Ciutacu si Cretulescu, au indemnat, seara de seara, telespectatorii, sa nu mai rabde, sa iasa in strada si sa protesteze, ca in SUA, sa nu mai accepte carantinarea sau purtarea mastii. Raspunsul populatiei la incitarile repetate ale RTV, a fost imediat, asa cum stim, ca populatia nu a mai respectat nicio regula de protectie. Ponta a fost initiatorul si sustinatorul cel mai indarjit al ,,bataliei" data de RTV pentru a rascula populatia, ca sa salveze PSD-ul, si pe Ponta cu Tariceanu sa-i urce din nou la butoane. Stirea de pe postul Realitatea, ca Ponta s-a intalnit cu Ghita la Monaco, in aceasta vara, unde cu alti miliardari romani au pus la cale sa puna stapanire pe Romania, ,,sa decida vitorul Romaniei” : Ponta-PESEDINTE, Ghita –SEFUL SRI, Tariceanu-PREMIER, etc. Putem deduce, ca Ponta si cu Ghita au initiat ACTIUNEA CRIMINALA DE LA ROMANIA TV. Consider ca RTV trebuie pus sub monitorizarea autoritatilor, desi Ponta si Tariceanu au cam fost scosi pe tuse, de la RTV, dupa sesizarile mele insistente de pe forumul ziarului Adevarul. Personal, sunt convins ca Ponta, Ghita, Tariceanu, Dragnea, Melescanu, Oprea, si altii, sunt tradatori de tara, care spioneaza Romania pentru Rusia, si ca cei de la SRI stiu acest lucru.

+2 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
22.10.2020, 16:48:58

”27 februarie: “Nu există niciun motiv real de panică. Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală”. 11 martie: „Asta ca să demitizăm un pic boala, fiindcă am citit câteva articole ieri, unde se vorbea despre un virus ucigaș, într-o manieră foarte apocaliptică”. 11 martie: „Dacă vă uitați la televizor și vedeți politicieni care dau sfaturi la toată lumea și le știu pe toate, eu vă sfătuiesc să schimbați canalul”. 11 martie: “Sunt foarte mulţumit de felul în care Guvernul Orban gestionează această criză, măsurile care au fost luate mi se par potrivite, au venit la timp şi vreau să-mi exprim toată aprecierea pentru premierul Orban şi toţi cei care sunt efectiv implicaţi în gestionarea acestei crize”. Tot ce vedeti intre ghilimele, apartine lui Klaus Iohannis..! Oricum, Iohannis si Orban n-au de gand sa-si asume nimic..! Isi vor pune propagandistii sa dea vina pe ”sobolani” mai mici..! Ei nu-si vor asuma nici mortii iresponsabilitatii lor de cocalari politici preocupati numai de mânării politicianist-mizerabile cu care sa câstige voturi si sa-si conserve privilegiile, nici sabotajul economic, nici inglodarea tarii in datorii pe multi ani de-acum incolo, nici sifonarea banului public catre firmele penelistilor si ale clientelei lor politice, nici alte abuzuri sau zeci de mii de tragedii individuale provocate de catre ei si petrecute exact in perioada in care ei, Iohannis, Orban si ceilati cocalari havarnisti care-si spun liberali au gestionat discretionar si ca..niste derbedeii fara nici un scrupul pandemia si Romania..! Deci, cei doi tradatori de neam si tara aflati in fruntea actualului regim cu apucaturi bolsevico-neonazist-neosecuritice nu-si vor asuma nimic..! Vor pune totul in cârca populatiei ”indisciplinate”, in cârca medicilor, in cârca diasporenillor, in cârca chinezilor, in cârca ”ciumei rosii”, in cârca klingonienilor, in carca oricui, numai a lor nu..! Vor incerca sa-si convinga macar proprii limbai si babuizati ca tocmai ei , ei care au gestionat criza ca niste derbedei politici habarnisti pusi numai pe improvizatii pompieristice si pe coafarea propagandistica a propriei imagini dupa fiecare dat prin gropi sau dupa fiecare mânărie cu banii publici devoalata de jurnalisti curajosi, ei care au guvernat discretionar prin ordonante miltare umilind si ostacizand populatia civila si sifonand catre firmele penelistilor si clientela lor politica banul public imprumutat de la banci comerciale fara a da socoteala nimanui, sunt..”salvatorii natiei” si curati ca lacrima, nicidecum niste nenorociti care au batjocorit populatia si au ruinat tara..!

0 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
22.10.2020, 16:53:36

S nu ne miram, daca la sfarsitul pandemiei, atunci candb dictatura de inspiratie bolsevico-nazista a regimului antiromanesc si antinational Iohannis-Orban-PNL va deveni..istorie iar lucrurile vor fi intrat in normal, va aparea o analiza perfect documentata si argumentata, care va dovedi ca modul cum au gestionat-o cei care au decretat-o si se afla azi la putere (mafia liberal-iohannist-securistica) a omorat cu zile mai multi oameni si au adus mai mult prapad economiei nationale decat a facut-o coronavirusul insusi..!

0 (2 voturi)
Constantin Gadea
22.10.2020, 12:23:06

PONTA, TARICEANU SI RTV, AU DAT FOC ROMANIEI. Daca, astazi, avem situatia cea mai grea din Europa, in privinta pandemiei de coronavirus, desi am avuto cea mai buna, pana spre sfarsitul lunii iunie, totul se datoreaza activitatii de instigare a populatiei din tara noastra, de catre indivizii: Ponta, Tariceanu, Catarama si a jurnalistilor Ciutacu, Korpos, Cretulescu, Sincai si Gheorghe de la RTV, si a delegatului lor Laufer, trimis sa transmita imagini din SUA, cu revolta populatiei determinata de uciderea unui om de culoare. Sunt indicii, ca actiunea incitatoare, care s-a desfasurat pe RTV, seara de seara, a fost stabilita la o intalnire din vara aceasta a lui Ponta cu Ghita. Apoi, in fiecare seara din luna IUNIE, Ponta si Tariceanu au fost prezenti pe postul Romania TV, si cu jurnalistii de acolo, in special cu Korpos, Ciutacu si Cretulescu, au indemnat cetatenii romani sa nu mai asculte de autoritati, sa nu mai accepte carantinare si sa nu mai respecte nicio regula de protectie, fiindca nici nu exista coronavirus si presedintele cu premierul Orban habar nu au pe ce lume sunt si stiu doar sa fure. Oamenii din tara noastra au fost incitati, seara de seara, sa iasa in strada si sa protesteze ca in SUA. Indemnurile se faceau pe o jumatate a ecranului, in timp ce se difuza pe cealalta jumatate: lupte de strada cu Politia si jefuirea magazinelor din SUA. Tot cei de la RTV au inceput sa organizeze ,,proteste” in Piata Victoriei, la care a participat Catarama si care au fost conduse oficial de o tinerica maimutica inzorzonata, cu ochii jucausi si proasta. Am dedus asta, fiindca a fost adusa, pe post, la RTV , sa vedem si noi pe eroina ratusca cu papuci rosii, care se autoadmira si nu scoate niciun cuvant, ci doar da din cap, aprobativ, cand vorbesc ceilalti, Tot ea a fost si eroina, care a tras un chiot, de ziceai ca trece trenul, la Iasi, de Sf. Parascheva, moment in care jandarmii au inghetat pentru o clipa si miile de credinciousi, din triburile neadmise, au rupt cordonul si au patruns navala in curtea bisericii. O ancheta temeinica, poate stabili rolul nefast al actiunilor din iunie, de pe RTV.

0 (2 voturi)
eu doar constat
24.10.2020, 19:31:19

Ctin Gadea Du-te mai si te cauta, cat mai gasesti un psihiatru dispus sa te consulte. Daca mai continui cu idiotenile astea, te diagnosticheaza fara consult si fara scapare. Locuri la ATI nu prea mai sunt, dar camasi de forta sunt inca destule.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările