Politică

articolul anterior

Pariul politic BOR-Guvern cu viaţa românilor

21
15 Apr 2020 02:26:31
Teodor Răileanu-Olariu

Putem privi proaspăt anunţatul acord între MAI şi Biserica Ortodoxă Română drept un pariu politic între două entităţi care au nevoie de o demonstraţie de forţă şi influenţă, simultan cu dorinţa de a marca puncte de imagine publică. Pariul, însă, este pe viaţa oamenilor.

Decizia ca sfintele Paşti (pâinea sfinţită) şi Lumina Sfântă să fie împărţită credincioşilor cu sprijinul forţelor Ministerului Afacerilor Interne reprezintă o decizie politică (luată de guvernul liberal) cu un profund impact social şi emoţional în aceste vremuri de pandemie. Această nouă veste, care cu siguranţă va polariza societatea românească cel puţin la fel de mult ca în cazul referendumului pentru susţinerea familiei tradiţionale, arată foarte mult ca un pariu politic între Guvernul PNL şi BOR.

În primul rând, presiunea publică este din două direcţii antagoniste, de forţe (simbolice) considerate echivalente: pe de o parte românii trebuie să stea distanţaţi fizic pentru a preveni răspândirea epidemiei, pe de cealaltă parte creştinii ortodocşi resimt cel puţin tristeţe sufletească pentru că nu pot sărbători la biserică una dintre cele mai mari sărbători creştine: Învierea Domnului. Chiar dacă restul creştinilor (catolici, protestanţi etc.) au celebrat aceeaşi sărbătoare în faţa televizorului, în izolare, în România majoritatea enoriaşilor sunt ortodocşi.

Nu vreau să speculez asupra motivaţiei BOR de a forţa o astfel de decizie politică (presiuni din interior, din partea preoţilor; nevoia de face o demonstraţie de forţă în spaţiul public după eşecul referendumului pentru familie ş.a.) fiindcă, la acest moment datele sunt insuficiente. Putem, însă, să considerăm acest acord MAI – BOR ca un pariu politic din partea PNL (sau cel puţin a părţii guvernamentale a acestuia). Logica ar fi că dacă nu se întâmplă nimic după Sărbătorile de Paşte, atunci oferirea (printr-un efort logistic şi de organizare considerabil) de servicii religioase cu o extraordinară miză emoţională poate fi un punct câştigător politic. PNL, nu-i aşa, a avut grijă de români, de sănătatea, dar şi de sufletele lor. Dacă, însă, în preajma datei de 1 mai (aproximativ 14 zile după Paşte) avem o creştere colosală a numărului de infectaţi şi de decese COVID 19, atunci decontul public va cădea ca un trăsnet peste PNL şi actualul guvern.

Acest pariu este unul pierzător din start din următoarele considerente:

  1. O parte a guvernului (mai precis ministrul Vela şi premierul Orban) a lăsat în offside atât pe unii colegi de cabinet (vezi reacţia ministrului Sănătăţii), dar mai ales pe Preşedintele Iohannis care, cu doar câteva ore înainte, a ieşit şi a îndemnat şi ortodocşii (după ce iniţial îndemnase şi catolicii) să stea în casă de Paşte fiindcă este un sacrificiu necesar pentru sănătatea lor.
  2. Fantezistul punct câştigat în faţa BOR (pe sprijinul căruia PNL se bazează la viitoarele alegeri) este sabotat în primul rând de apropierea îndelungată a BOR de PSD (inclusiv doctrinar şi ca discurs naţionalist), cât şi de atitudinea preoţilor în timpul campaniilor electorale (adesea avantajele promise de politicieni sunt încasate şi de la o tabăra şi de la cealaltă, fără un sprijin electoral concret şi măsurabil statistic).
  3. Presupunând că s-a avut în vedere şi un calcul strict electoral (ca număr de votanţi câştigaţi), strategia este clar pierzătoare: cei mai vizaţi de acest protocol MAI-BOR sunt vârstnicii, practic electoratul majoritar PSD. Ei sunt disciplinaţi şi, cel mai adesea, fideli partidului pe care îl susţin. Ideea de a-i atrage de partea PNL este eronată şi prin numărul de potenţiali votanţi de dreapta din clasa mijlocie (şi de vârstă tânără şi adultă) care ar părăsi PNL după ducerea în derizoriu a sacrificiului lor (izolare, pierderea locului de muncă, afaceri închise). Pare a fi o dubă pierdere electorală.
  4. Este o mişcare imorală şi nedreaptă pentru celelalte confesiuni creştine (catolici, protestanţi ş.a.) care au fost nevoite să sacrifice mersul la biserică, în timp ce ortodocşii sunt serviţi acasă. Inechitatea creează frustrare, iar acest sentiment profund este exponenţial amplificat când este vorba de credinţa spirituală.

Principalul efect al acestei decizii poate fi, deci,  definit ca frustrare. Sacrificiul oamenilor care stau izolaţi la domiciliu, al celor care au fost amendaţi cu multe mii de lei pentru că nu au avut o declaraţie completată corespunzător, al celor care şi-au pierdut (şi îşi vor pierde) locul de muncă doar din raţiunea de a sta izolat pentru a nu răspândi COVID 19 va fi complet în van dacă în Noaptea de Înviere BOR împreună cu MAI vor contribui (involuntar) la agravarea situaţiei. Iar acest gând, această teamă de o potenţială catastrofă, creează mai multă frustrare şi revoltă decât înţelegerea şi acceptarea autoizolării. Fiindcă foarte mulţi români înţeleseseră deja că sănătatea (mai ales a celor dragi şi în vârstă) este mai importantă ca mersul la biserică în Noaptea de Înviere. Şi erau împăcaţi cu aceasta.

Sunt voci care argumentează că Guvernul ar fi fost forţat de o posibilă revoltă a credincioşilor care ar fi ignorat restricţiile şi ar fi mers oricum la biserică. Şi dacă Biserica Ortodoxă Română, prin vocea autorităţii ei supreme, Preafericitul Daniel, ar fi dat un mesaj pentru toţi credincioşii explicând că este o situaţie fără precedent, că vârstnicii pot muri dacă intră în contact cu boala şi că Dumnezeu este în suflete, iar slujba va fi una specială, tristă, dar plină de speranţă şi privită în faţa televizorului sau ascultată la radio. Credeţi că acei creştini ortodocşi credincioşi s-ar mai fi răzvrătit contra unei astfel de poveţe înţelepte?

Mi-e teamă însă, că aici este vorba doar despre impresia de forţă, de imagine publică, de aroganţă şi de teamă. Nimic de maturitate, înţelepciune, sacrificiul unei tradiţii pentru sănătatea şi grija pentru viaţa celor în vârstă.

Biserica Ortodoxă Română şi Guvernul României au pus un pariu politic pe viaţa românilor, mai ales pe cea a vârstnicilor fragili şi în pericol. Dacă le iese, câştigul lor va fi efemer; dacă, îl pierd, însă, pierdem cu toţii. Părinţi, bunici, oameni dragi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Codruta=Tepes
15.04.2020, 03:41:18

"Fantezistul punct câştigat în faţa BOR" Nu cred ca e deloc fantezist. -Au castigat puncte in fata BOR si la porcaria aceea de referendum(cel putin in comparatie cu partide ca USR), cand au incercat sa impace si capra si varza. -PNL este un partid oarecum traditionalist-conservator, dar fara excese insuportabile(cel putin deocamdata) asa ca apropierea de BOR nu e una nenaturala -Nu cred ca are rost nici sa se screama PNL sa ia tineri frumosi, liberi si progresisti de la USR-PLUS. Foarte greu si nici nu ajuta prea mult daca ne plimbam de la unii la altii. -Electoratul PSD e unul disciplinat, dar nu fanatic, ci negociator, asa ca sa "le dea" PNL-ul lumina si ce-o mai putea, atat timp cat nu e un populism cu efecte dezastruoase. Pariul are logica din punct de vedere politic. Din punct de vedere moral... depinde cat e ruleta ruseasca si cat sunt pregatiri serioase pentru a minimiza riscurile. Vom afla in curand.

+2 (8 voturi)
Teodor Răileanu-Olariu
15.04.2020, 03:53:03

O singura mentiune: liberal nu poate sa insemne traditionalist-conservator. E non sens logic doctrinar

-1 (7 voturi)
Codruta=Tepes
15.04.2020, 04:40:40

Nu stiu daca trebuie sa fie neaparat un punct fix in spectrul politic sau daca un partid mare isi poate permite asa ceva, poate mai degraba o gama care sa acopere de la liberalismul moderat pana la conservatorismul moderat. Ma gandesc la partidele din SUA de exemplu, democratii care se intind de la Doug Jones pana la Bernie Sanders iar republicanii la fel dar inspre dreapta.

+1 (7 voturi)
Vlasie
15.04.2020, 06:04:49

"Nu vreau să speculez asupra motivaţiei BOR de a forţa o astfel de decizie politică" Motivele BOR sunt motive istorice, practice . A mai exista o tragedie acum 5 ani la un club de haloween . Atunci rockerii la fel ziceau : Far preoti, nu vrem preoti , Ziua in care vom murii ! La, la, la ...! Si n-a trecut cateva ore ca au inceput sa zbiere : Sa vina preotii , unde sunt preotii ! Daca atunci Politia nu s-a implicat , nu a ajutat preotii sa ajunga la victime au fost vreo 60 de morti ! Nu cred ca se mai poate repeta acea greseala pentru ca azi numarul mortilor ar fi devastator . De aceea politia, armata, jandarmeria trebuie sa asigure ca Sfintele Pasti si Sfanta Lumina ajung la popor in timp util .

-7 (11 voturi)
M Costi
15.04.2020, 06:13:49

@Teodor Raileanu - E norma sa fiti ingrijorat si sa condamnati cu manie proletara " acordul " Guvern-BOR , unsa experienta din Israel v-a ajutat sa gasiti imediat vinovatii , dar si profitorii. Pacat de faptul ca n-ati fost la fel , pe faza si combativ , si in cazul "acordului " Guvern-Germania , in urma caruia zeci de mii de romani , multi dintre ei din zone in carantina , au fost urcati "la gramada" in autobuzele spre aeroporturi , transportati cot la cot in avioane de mare capacitate si "livrati" patronilor germani. Atunci nu v-a fost frica de ...pierderi ?

-7 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările