Pariuri electorale: câţi bani îţi pot aduce Iohannis şi Dăncilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos Octav Ganea
FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Casele de pariuri sunt sigure de victoria lui Klaus Iohannis în turul al doilea al prezidenţialelor. Însă tot acestea au considerat că Dan Barna e favorit pentru a intra în finală cu Iohannis, dar s-au înşelat.

Casele de pariuri par că aproape s-au înţeles în ceea ce priveşte şansele finaliştilor pentru Cotoceni.  Klaus Iohannis e dat aproape ca învingător cert, în condiţiile în care are o cotă de 1.02. Ce înseamnă această cotă? Dacă un jucător pariază 100 de lei pentru victoria lui Klaus Iohannis, câştigarea cursei electorale de acesta i-ar aduce un câştig de doar 2 lei, pentru că ar lua înapoi 102.

Situaţia e inversă în cazul Vioricăi Dăncilă, candidat care are o cotă de 7.00-8.00. Pe scurt, dacă o persoană pariază 100 de lei pe victoria candidatului PSD ar lua înapoi 700 de lei sau 800 de lei. Deci, ar fi un câştig de 600 de lei sau 700 de lei.

Însă şi casele de pariuri subestima sau supraestima şansele unui candidat, o dovadă în acest caz fiind chiar situaţia de la primul tur al prezidenţialelor. Favoriţii pentru casele de pariuri în ceea ce priveşte accederea în al doilea tur al prezidenţialelor au fost Klaus Iohannis şi Dan Barna. Astfel, finala Iohannis-Barna avea o cotă de 1.60, în timp ce o finală Iohannis-Dăncilă avea o cotă de 2.40. Aşadar, la 100 lei pariaţi pentru o finală Iohannis-Dăncilă puteai câştiga 240 de lei, în timp ce finala Iohannis-Barna ţi-ar fi adus doar 160 lei.

Barna a fost văzut drept principalul contracandidat al lui Klaus Iohannis şi prin cotele propuse la categoria „Câştigător final” al prezidenţialelor, de dinainte de turul I. De exemplu, la 8 noiembrie, Klaus Iohannis avea o cotă de 1.15, Dan Barna 4.60, iar Viorica Dăncilă 11.00 pentru câştigarea acestor alegeri. Prin urmare, cine s-ar fi încumetat să parieze 100 lei pe victoria Vioricăi Dăncilă la prezidenţiale ar fi avut posibilatea ca, în cazul unei victorii a candidatului PSD în turul al II-lea, să câştige 1100 lei. Un detaliu care merită semnalat e faptul că la unele case de pariuri Mircea Diaconu era pus la acelaşi nivel cu Viorica Dăncilă, însă candidata PSD a obţinut un rezultat cu peste 13 procente mai mare.

Dăncilă, cu mult peste predicţii

Aşadar, Viorica Dăncilă a fost o surpriză, dacă judecăm situaţia din punct de vedere al situaţiei cotelor de la casele de pariuri. Mai mult, candidatul PSD era văzută cu şanse de a scoate undeva în jur de 12.5-14.5% din voturi, un procent similar cu al lui Diaconu, în timp scorul în jurul căruia ar fi oscilat Barna ar fi fost undeva între 14.5 şi 15.5%. Dăncilă a depăşit cu mult procentele considerate a fi cel mai probabil scoase de candidatul PSD, adică a luat 22.69%, în timp ce Dan Barna a luat 14,73%, adică exact în zona preconizată.

Se poate repeta cazul Ponta?

În 2014, fostul premier Victor Ponta a intrat în al doilea tur al alegerilor cu zece procente mai mult ca Iohannis. Ponta obţinuse atunci 40,44%, în timp ce Iohannis 30.37%. Prin urmare, casele de pariuri îl dădeau Ponta favorit, având o cotă de 1.10 pentru victorie, în timp ce adversarul său, candidatul PNL, avea o cotă de 5.50. Iohannis a întors situaţia în turul al doilea în urma mobilizării diasporei şi ieşirii la vot masive din ţară. Victoria lui Iohannis a ajuns să fie cea mai clară din ultimii 10 ani.

Fără cote privind prezenţa

O altă categorie de pariuri a fost cea referitoare la prezenţa la primul tur al prezidenţialelor. Casele de pariuri au considerat că procentele de prezenţă cele mai probabile se încadrau undeva în intervalul 49%-51%, ceea ce s-a şi întâmplat dacă adunăm la prezenţa din ţară şi cea din diaspora. Până în prezent casele de pariuri nu au afişat cotele în ceea ce priveşte prezenţa la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, în contextul în care formaţiunile care au sprijinit candidaţi care au pierdut nu au anunţat dacă sprijină la vot pe cineva, dacă îndeamnă ieşirea la urne sau lasă ca fiecare să decidă în parte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite