Parlamentarii au interpelat Guvernul cu privire la OUG 13, proteste, modificarea Codurilor penale şi penitenciare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi parlamentari au adresat întrebări şi interpelări Guvernului în ultima lună cu privire la situaţia OUG 13, a protestelor care au urmat, precum şi cu privire la situaţia penitenciarelor şi modificările Codurilor penale. O notă a Ministerului Justiţiei cu privire la avizarea internă a OUG 13 arată că toate informaţiile necesare au fost transmise DNA, fără ca parlamentarul care a adresat întrebarea să primească răspuns.

Deputatul USR Cătălin Drulă a adresat o interpelare Ministerului Justiţiei pe 6 februarie, în care solicita informaţii despre OUG 13 cu privire la procedura internă de avizare.

"Vă solicit sî îmi puneţi la dispoziţie nota internă elaborată de Direcţia de Elaborare a Actelor Normative din Ministerul Justiţiei prin care a fost formulată opinia Direecţiei cu privire la proiectul OUG nr. 13/2017 în cursul procesului de avizare internă a actului normativ", a scris Drulă.

Pe 28 februarie, a primit şi un răspuns de la Ana Birchall, ministru interimar al Justiţiei în acel moment. Ea notează că OUG 13 a fost adoptată pe 31 ianuarie şi a fost abrogată prin OUG 14 pe 5 februarie, menţionând şi numărele Monitorului Oficial în care au fost publicate, fără a oferi informaţii suplimentare, ci făcând trimitere la ancheta DNA în curs.

"În legătură cu adoptarea OUG nr. 13/2017, DNA a publicat pe pagina de internet a instituţiei, la data de 2 februarie 2017, un comunicat (nr. 126/VIII/3) prin care face cunoscut că, în urma unei sesizări depuse de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competenţa de soluţionare a instituţiei, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative, efectuează acte procedurale cu privire la aspectele sesizate. DNA precizează că atunci când împrejurările vor permite vor fi oferite detalii suplimentare", a răspuns Birchall.

Ea mai precizează că dosarul intern privind adoptarea OUG 13 a fost solicitat şi transmis către DNA.

Deputatul PNL Glad-Aurel Varga a adresat o interpelare Ministerului de Interne cu privire la protestele provocate de OUG 13, în special cele de la începutul lunii februarie, când s-au înregistrat şi violenţe. Deputatul vrea să ştie ce măsuri a luat MAI şi ce informaţii are despre protestatarii violenţi.

Într-un răspuns pe larg, ministrul de Interne, Carmen Dan, face o trecere în revistă a evenimentelor. "Manifestaţia a decurs în condiţii de normalitate pentru un eveniment de o asemenea amploare până în momentul în care un grup de persoane a avut un comportament agresiv faţă de dispozitivul de jandarmi dispus în zona respectivă, cu scopul vădit de a provoca tulburarea ordinii publice, materializat prin aruncarea cu sticle incendiare, bucăţi mari de gheaţă, mijloace pirotehnice şi panouri metalice. Imediat după agresiunile exercitate împotriva forţelor de jandarmi, efectivele prezente în zonă, prin intermediul mijloacelor de amplificare sonoră, au îndemnat în mod repetat participanţii să se manifeste în mod paşnic şi civilizat", notează MAI.

Carmen Dan mai spune că, apoi, forţele Jandarmeriei "au acţionat potrivit normelor legale în materie", gradual, intervenind în forţă în cele din urmă.

Potrivit statisticii prezentate de ministru, în perioada 1-8 februarie, la nivel naţional, Jandarmeria întocmit actele necesare începerii urmăririi penale pentru 21 de infracţiuni şi a aplicat 77 de sancţiuni contravenţionale. În noaptea de 1, în Capitală, 79 de persoane dintre protestatarii agresivi au fost duşi la Poliţie.

Ministrul de Interne precizează că Jandarmeria a acţionat legal, iar toate dispozitivele MAI au funcţionat corespunzător în acea perioadă.

Alte două interpelări nu au primit încă răspuns.

Una aparţine social-demoratului Titus Corlăţean, care vrea să ştie ce măsuri va lua Guvernul pentru transpunerea în legislaţie a deciziilor Curţii Constituţionale pe tema Codurilor Penal. Senatorul afirmă că face această solicitare "având în vedere dezbaterile în mediile juridic, politic şi public, în general" pe tema OUG 13 şi 14".

El vrea să afle ce măsuri "intenţionează să le promoveze pe această linie în perioada următoare, eventual sub forma unui proiect de lege supus dezbaterii şi aprobării Parlamentului".

Senatorul PNL Romulus Bulacu a adresat şi el o întrebare Ministerului Justiţiei pe tema penitenciarelor, reluând o temă a fostului ministru Raluca Prună, care a propus, public, ca noi spaţii de detenţie să fie deschise în prin reamenajarea spaţiilor Mutiproduct, fostă companie de stat care se ocupa cu reintegrarea deţinuţilor, prin oferirea de spaţii în care aceştia să muncească. Ele se află în interiorul penitenciarelor, fiind folosite ca fabrici, deşi se află în acest moment în faliment, nefiind active.

"Aceste spaţii, conform celor declarate de doamna ministru Prună, pot fi reamenajate rapid folosind munca deţinuţilor care, în acest mod, ar câştiga zile care se reduc din durata pedepsei. În acest moment, din acel raport reiese faptul că respectivele spaţii se degradează, nefiind folosite. În plus, reamenajarea prin intermediul deţinuţilor este mai puţin costisitoare şi mai rapidă decât construcţia unui penitenciar nou".

Senatorul întrebată ministrul Justiţiei dacă a analizat aceaestă posibilitate, atrăgând atenţiacă "graţierea şi amnistia nu reprezintă o rezolvare corectă pentru cei aflaţi în detenţie şi nici CEDO nu o socoteşte viabilă pe termen lung".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite