Parlamentarii îşi pot reangaja foştii colaboratori. Cine s-a abţinut la votul final

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii au aprobat în plenul Parlamentului statutul senatorilor şi deputaţilor pentru a li se permite să îşi angajeze foştii colaboratori la birourile parlamentare. Singurii care s-au abţinut la votul final au fost aleşii USR.

Deputaţii şi senatori au adoptat miercuri, în cadrul şedinţei de plen reunit, cu 275 voturi „pentru” şi 22 de „abţineri” propunerea legislativă care prevede că nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care aleşii s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani.

Patru aleşi ai PSD, UDMR, ALDE şi PMP au iniţiat proiectul pentru a face mai clar un articol din Codul Penal, din cauza căruia, spun ei, ar putea fi acuzaţi de conflict de interese. Ei au cerut ca în statutul după care funcţionează activitatea lor la Parlament să scrie foarte clar că nu pot fi acuzaţi de conflict de interese în cazul în care angajază la birourile lor parlamentare aceleaşi persoane cu care au colaborat şi în mandatul anterior.

Numai că statutul deja prevede posibilitatea ca aleşii să reangajeze persoanele cu care au mai lucrat. Confuzia se produce, spun parlamentarii, atunci când vine vorba de prevderile Codului Penal. În Codul Penal conflictul de interese este definit drept „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani”. 

Parlamentarii au spus că această ultimă parte reprezintă o problemă pentru că ei ar putea fi acuzaţi de conflict de interese chiar în momentul în care îşi plătesc angajaţii. Pentru a clarifica situaţia, ei au transmis o scrisoare procurorului general în care îl întreabă ce este de făcut. Însă, Augustin Lazăr le-a răspuns că nu există nicio problemă, dar că au dreptul să propună modificarea statutului. 

În 2015, a fost un proiect similar care a trecut de Senat, dar a fost blocat de Camera Deputaţilor, după ce au apărut suspiciuni că adevăratul scop al parlamentarilor ar fi să reuşească să le fie permis să îşi angajeze rudele. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite