Parlamentarii, avocaţi pentru primarii condamnaţi: cum vor aleşii să-şi apere penalii de pierderea mandatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi parlamentari PSD, UDMR, PNL şi ALDE au semnat o iniţiativă legislativă care le-ar permite aleşilor locali condamnaţi definitiv, însă cu suspendare, să îşi păstreze mandatele de primari, respectiv consilieri locali sau judeţeni.

Propunerea celor 16 parlamentari, printre care se numără şi alesul PSD Ciprian Nica, vicepreşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, vizează modificarea Statutului aleşilor locali, mai exact a articolelor 9 şi 15 care stabilesc condiţiile în care un ales local şi-ar pierde mandatul.

Concret, alineatul 2, articolul 15 din Statut, care în forma sa actuală stipulează că primarii îşi pierd mandatul pentru „condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate“ va fi modificat astfel încât să prevadă pierderea mandatelor doar în cazul pedepselor privative de libertate „cu executare“.

Astfel, aleşii locali condamnaţi, chiar şi definitiv, la închisoare cu suspendare ar putea rămâne în funcţie. Iniţiatorii propun aceeaşi modificare şi la articolul 9, care menţionează condiţiile în care consilierii locali şi-ar pierde mandatele.

Mai mult, deşi articolele respective reglementează doar situaţia primarilor şi a consilierilor locali, parlamentarii au intenţionat să îi salveze şi pe şefii de Consilii Judeţene. Astfel, în expunerea de motive semnată de aleşi, aceştia enumeră şi preşedinţii de CJ printre categoriile cărora ar urma să li se aplice prevederile, deşi proiectul propriu-zis nu propune o astfel de modificare, în forma actuală.

Iniţiativa legislativă semnalata de Realitatea.net a fost semnată de 16 parlamentari din toate partidele politice şi depusă la finalul sesiunii parlamentare care s-a încheiat la 30 iunie. Proiectul este deocamdată în dezbatere publică, urmând ca, de la 1 septembrie, să intre în procedură legislativă.  

Întrebat de ce a semnat iniţiativa, vicepreşedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, a declarat pentru Realitatea că  aleşii locali condamnaţi cu suspendare merită „recuperaţi“ de societate. „Vreau să înţelegeţi că o condamnare cu suspendare presupune că cel care a săvârşit fapta poate fi recuperat. Dacă infracţiunea este gravă, era condamnat cu executare, că doar judecătorii sunt conştienţi de modul în care dau sentinţe. Nu este violator, nu este vreun infractor periculos. Închisoarea cu suspendarea înseamnă că acel ales local are anumite abilităţi. Noi trebuie să avem grijă şi de factorul uman, iar comunitatea locală care l-a votat este cea care decide dacă îi mai dă o a doua şansă, după ce îşi termină mandatul“, a explicat social-democratul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite