Parlamentarii îşi pun robe de judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de revizuire a Constituţiei a introdus în noua Lege fundamentală un articol prin care magistraţii sunt obligaţi să dea socoteală în faţa Parlamentului

Noul proiect al Legii fundamentale a fost adoptat de Comisia de revizuire a Constituţiei cu un amendament prin care parlamentarii pot subordona Justiţia. În prima săptămână de lucru, senatorii şi deputaţii din Comisie au votat un amendament la articolul 64, care prevedea: „Orice persoană de drept public, orice persoană juridică privată şi orice persoană fizică are obligaţia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, după caz, în faţa unei comisii parlamentare, în urma invitaţiei scrise primite din partea acesteia“.

În această formă, procurorii, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi chiar judecătorii erau obligaţi să dea socoteală  în faţa senatorilor şi deputaţilor, deoarece amendamentul nu stipula în ce calitate sunt chemate persoanele la audieri.

În urma scandalului mediatic, parlamentarii au revenit, în ultimele zile de lucrări, şi au îndulcit acest articol, cu următoarea completare. „Cu respectarea principiului separaţiei puterilor în stat.“

„Să vedem acum pe ce o să mai facă campanie cei care au vorbit despre acest subiect timp de două săptămâni“, a spus senatorul liberal Tudor Chiuariu în timpul lucrărilor, după ce amendamentul a fost adoptat. Însă noua formulare nu schimbă cu nimic datele problemei, orice Comisie parlamentară având dreptul de a chema la ordine magistraţii. „Magistraţii pot fi chemaţi în continuare în faţa Parlamentului. Nu se pune problema să fie chemaţi procurorii de caz, dar şeful acelei instituţii poate fi audiat de o comisie parlamentară. Separaţia puterilor în stat este o chestiune de principiu“, au explicat surse din interiorul USL.

Parlamentul va fi în continuare o superputere, forul decizional suprem Laura Ştefan, specialist drept constituţional
Chiar dacă nu mai cheamă procurorii la explicaţii, Parlamentul poate să cheme în continuare martorul sau expertul dintr-un dosar Elenina Nicuţ, avocat

„PERICOL PENTRU ŢARĂ“


Această variantă a fost întărită de specialiştii în drept constituţional contactaţi de „Adevărul.“ Laura Ştefan, de la ExpertForum, crede că această completare nu-i va opri pe aleşi să le ceară explicaţii magistraţilor.

„ Era evident că trebuia să se respecte separaţia puterilor în stat, acest amendament nu-şi are rostul. Procurorii şi chiar judecătorii pot fi chemaţi în continuare să dea explicaţii în faţa Parlamentului, chiar şi cu această reformulare. Parlamentul va fi în continuare o superputere, forul decizional suprem“, a explicat Laura Ştefan.

Aceasta a pus tunurile pe parlamentarii care au lucrat la modificarea Legii fundamentale şi  pe care îi consideră slab pregătiţi în probleme juridice. „Comisia de revizuire a Constituţiei nu are specialişti în drept constituţional. Parlamentarii învaţă acum ABC-ul dreptului constituţional, dar nu oricum, ci scriind o Constituţie. Ceea ce fac ei este foarte periculos pentru o ţară“, a mai spus Laura Ştefan.

„DEBANDADĂ CONSTITUŢIONALĂ“
Avocatul Elenina Nicuţ atrage atenţia că Parlamentul s-ar putea transforma în instanţă de judecată, prin adoptarea acestui amendament. „Au încercat să îndulcească articolul, dar nu au schimbat mare lucru. Chiar dacă nu mai cheamă procurorii la explicaţii, Parlamentul poate să cheme în continuare martorul sau expertul dintr-un dosar. Este inacceptabil, deoarece induce ideea de anchetă“, spune Nicuţ.

Elenina Nicuţ consideră că era suficient ca parlamentarii să respecte doleanţele Curţii Constituţionale pentru a îmbunătăţi textul Legii fundamentale. „Comisia trebuia să completeze Constituţia cu cerinţele Curţii, era suficient. În loc să facă o Constituţie mai bună, parlamentarii au provocat o debandadă constituţională“, a conchis Nicuţ. 

Alte amendamente scandaloase

  • Noua Constituţie nu mai permite poporului să iniţieze referendum de modificare a Constituţiei, ci doar alte referendumuri de interes naţional.
  • Prin noua Constituţie, numărul deputaţilor nu poate depăşi 300, iar cel al senatorilor nu este precizat.
  • După 23 de ani, stema ţării va fi reintrodusă pe drapelul naţional.
  • Prin noua Lege fundamentală vor fi interzise „relele tratamente aplicate animalelor, conform legii“.
  • Parlamentarii nu vor mai fi judecaţi direct de Curtea Supremă, ci, mai întâi, de instanţele inferioare.
  • Mandatul membrilor CSM a fost redus de la 6 la 4 ani. Parlamentarii au prevăzut ca preşedintele CSM să fie ales din rândul judecătorilor, iar mandatul acestuia să nu poată fi reînnoit.
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite