Politică

articolul anterior articolul urmator

Parlamentul, de acord cu Guvernul în punctul de vedere trimis la CCR. Moşteanu: Un blat ordinar. E mai rău ca pe vremea lui Dragnea

13
14 Sep 2021 15:55:11
Autor: Maria Dinu
Parlament FOTO Inquam Photos / George Calin
Parlament FOTO Inquam Photos / George Calin

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat în Birourile Permanente un punct de vedere favorabil Guvernului în cazul sesizării privind moţiunea de cenzură USR - AUR, document ce urmează să fie transmis către CCR. În replică, preşedintele Senatului şi USR PLUS critică deciziile.

„Am văzut un punct de vedere trecut prin Comisia de constituţionalitate de la Senat legat de cum vede Senatul sesizarea făcută de Guvern pe conflictul de la CCR. Este prima dată când una din Camere spune că da, am greşit. Este inacceptabil. Preşedinţii celor două Camere au atributul de a sesiza CCR în caz de conflict constituţional, tot ei trebuie să se şi apere, sunt liberi să-şi exprime punctul de vedere„ a declarat liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu. 

Liderul îl acuză pe preşedintele Camerei Deputaţilor că „a dat bir cu fugiţii”.

Deputatul spune că PNL şi PSD au băgat pe ordinea de zi în Biroul Permanent de la Camera Deputaţilor, „pe şestache, punctul de vedere al Camerei Deputaţilor către CCR”.

„Încă un blat ordinar. E mai rău ca pe vremea lui Dragnea”, conchide parlamentarul.

Punctul de vedere adoptat mai întâi în Biroul Permanent al Senatului şi apoi în cel al Camerei Deputaţilor precizează: „considerăm că aspectele procedurale invocate de autor în sesizare, care au arătat blocajul instituţional, fac obiectul controlului constituţionalităţii, fiind necesară şi oportună implicarea Curţii Constituţionale”, se arată în punctul de vedere votat de Biroul Permanent al Senatului.  

"Biroul permanent al Senatului susţine că Moţiunea de cenzură cu titlul: „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!” a fost iniţiată şi depusă cu nerespectarea dispoziţiilor constituţionale ale art.113 alin.(2) din Constituţia României, republicată, şi, în consecinţă, solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, şi să admită sesizarea formulată de Prim-ministrul României", au mai transmis senatorii.

Camera Deputaţilor şi-a însuşit acelaşi punct de vedere transmis de Senat. 

Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis argumentează alegerea Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor spunând că „CCR cere punctul de vedere al Parlamentului. Conflictul este intre Parlament şi Guvern, nu între Orban şi Cîţu, nu între preşedintele Senatului. (...) Îmi pare foarte rău că Ludovic Orban nu a făcut o propunere către BP pentru a avea de ales între două opinii. Am avut una singură, aveam de alea intre a raspunde CCR sau nu. Dacă aveam două propuneri, puteaţi să ne suspectaţi de ce am votat cu alta şi nu cu cealaltă”.

Deputatul a mai explicat că PSD nu a formulat o altă propunere pentru că nu este un conflict sesizat de formaţiunea din care face parte. „Nu este războiul nostru, nu este conflictul sesizat de noi”, a explicat deputatul, adăugând că PSD a votat punctul de vedere favorabil Guvernului pentru că este singura propunere care a existat. 

Liderul a completat că în cazul în care „votul unei majoritati nu este respectat, atunci cred ca este periculos. Mai periculos mi se pare sa avem 4 puncte de vedere: unul al presedintelui de Camera, unul al senatului, unul al biroului Permanent de la Senat si altul al celuilalt birou permanent. Astazi am avut un punct de vedere al Biroului Permanent al Senatului, care a fost susţinut de preşedintele de la Cameră. Deci avem un punct de vedere comun al Senatului cu Camera.

El a mai atras atenţia că „Ludovic Orban a trimis în a şasea zi, deşi era obligat în prima zi, la Guvern moţiunea USR PLUS este un fapt”. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Camelian Propinatiu
14.09.2021, 16:09:10

Nici nu era de prevăzut altceva. Totul e previzibil. Mai bine s-ar vota online în 25 septembrie, iar banii de Congres să fie donaţi de liberali Bibliotecii Academiei, pentru digitalizarea periodicelor.

+12 (12 voturi)
Amdo Odma
14.09.2021, 16:19:18

Din pacate, USR a dat-o-n bara. Motiunea trebuia comunicata Guvernului in aceeasi zi dar se pare ca asta nu s-a intamplat.

-10 (16 voturi)
Tomescu Tom
14.09.2021, 16:20:44

Toată povestea asta este o imensă insultă adusă bunului simț ! Dacă nu am ști cine ne sunt parlamentarii .. treacă meargă .. Dar îi știiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiim ... ca pe niște cai breji ! Toți parcă-s făcuți de-o mamă ...

-3 (17 voturi)
pathfinder
14.09.2021, 16:40:30

Mama idi oti lor e tot timpul gravida...

-5 (13 voturi)
G M
14.09.2021, 16:33:49

usl lucrează pentru dvs ! Adică pentru ei ! Borfașilor ! Rușine ”liberalilor” !

-6 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările