Parlamentul a adoptat legea care permite finalizarea hidrocentralelor din ariile naturale protejate. Ce prevede proiectul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidrocentrală pe Defileul Jiului. FOTO: Arhivă
Hidrocentrală pe Defileul Jiului. FOTO: Arhivă

Parlamentul României a votat, miercuri, legea care permite ca limitele ariilor naturale să fie modificate, pentru a putea finaliza hidrocentralele a căror construcţie a fost abandonată din cauza normelor europene de protecţie a mediului şi a modificărilor legislative ulterioare privind delimitarea zonelor protejate. Legea merge spre promulgare la şeful statului.

Camera Deputaţilor a votat cu 233 de voturi „pentru” şi 47 de voturi „contra” proiectul de lege care permite regândirea limitelor ariilor naturale, astfel încât să permită finalizarea hidrocentralelor care în prezent nu sunt funcţionale din cauză că se află în zone protejate. Este vorba despre acele hidrocentrale a căror construcţie a fost începută înainte ca legislaţia să fie modificată şi zonele respective să fie declarate arii protejate. Aşadar, construcţiile au fost începute şi abandonate ulterior.

După cum reiese din expunerea de motive, proiectul de lege a fost gândit drept răspuns la creşterea preţurilor din sectorul energetic. „Principala soluţie (…) a fost intensificarea ritmului de realizare a investiţiilor în sectorul energetic. Un prim pas în accelerarea ritmului investiţional (…) ar fi finalizarea proiectelor care, deşi se află într-o fază avansată de executare, sunt în prezent blocate din motive procedurale ori ca urmare a unor sincope legislative”, se arată în cuprinsul proiectului de lege. 

Proiectul votat de majoritatea deputaţilor, cu modificările aduse de Comisiile pentru industrii şi pentru politică economică, prevede că legea se aplică pentru acele hidrocentrale care sunt în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60% la data de 1 mai 2022, şi care sunt considerate ca fiind proiecte de interes public major şi de securitate naţională, urmând a fi puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025. 

Varianta iniţială propusă de Senat prevedea modificarea limitelor ariilor naturale protejate pentru hidrocentralele a căror construcţie a fost aprobată înainte de 29 iunie 2007. Ministerul Mediului ar urma să propună, până la finalul anului 2025, compensare pentru suprafeţele naturale ocupate de perimetrul hidrocentralelor, o zonă echivalentă din punct de vedere al biodiversităţii cu zona ocupată.

USR, singura formaţiune care s-a opus

Uniunea Salvaţi România a fost singurul partid de Opoziţie care s-a opus proiectului de lege. Deputatul USR Giurgiu Adrian a transmis de la tribuna Parlamentului: „Colegi de la PSD şi PNL, cât mai aveţi de gând să îi ţineţi în braţe pe băieţii deştepţi din energie? (...)  Ce face de fapt această lege? Nu mai cere studiu de impact asupra mediului pentru construcţiile în arii protejate, pentru ca firmele voastre de casă să poată fura linistite. Peste 300 de milioane de euro cheltuiţi ilegal intră în legalitate şi îi scăpaţi de puşcărie pe prietenii voştri. În teorie, aceste hidrocentrale au capacitate de producţie 0,4% din totalul naţional. Românii nu vor avea facturi mai scăzute”.

În replică, social-democratul Alfred Simonis, în calitate de iniţiator al proiectului, a transmis că în anul 2003 a început construcţia celor mai importante hidrocentrale, pe când forma actuală care delimitează ariile protejate nu era în vigoare. „Începând cu 2003 s-au investit sute de milioane de euro, pentru că atunci aceste hidrocentrale au avut aviz de mediu, pe legislaţia de atunci, iar nişte deştepţi ulterior au desenat harta ariilor protejate din birou şi habar nu au avut că au trasat peste investiţii de sute de milioane”, a declarat deputatul PSD.

Ciolacu : „E absolut necesar să creştem capacitatea energetică”

După adoptarea proiectului, liderul PSD a transmis că România nu îşi poate permite să piardă investiţii în energie de sute de milioane, în actualul context.

„Proiectul PSD privind finalizarea hidrocentralelor abandonate a fost adoptat astăzi în Parlament. Este absolut necesar să creştem rapid capacitatea energetică a României, mai ales a producţiei de energie ieftină şi curată. România nu îşi mai poate permite să piardă investiţii în energie de sute de milioane de euro, bani publici, în actualul context când deficitul de energie a aruncat toate preţurile în aer.

Acest proiect permite să fie reluate şi finalizate următoarele investiţii majore:

Răstoliţa – hidrocentrală realizată în proporţie de 92%, pentru care s-au cheltuit peste 200 de milioane de euro şi care poate produce lunar peste 9000 MWH;

Valea Jiului – hidrocentralele Bumbeşti – realizată 90%, Dumitra - realizată 98%, pentru care s-au cheltuit deja peste 155 de milioane de euro şi care pot aduce în sistem peste 21.000 de MWH, în fiecare lună.

 Peste 300.000 de locuinţe ar putea fi alimentate cu energie electrică, tot timpul, prin producţia acestor hidrocentrale", a transmis Marcel Ciolacu, printr-o postare pe Facebook.

Social-democratul a criticat opoziţia USR la această iniţiativă. „PSD apără românii, USR vrea ca populaţia şi mediul de afaceri românesc să plătească şi mai mult la energie! Este singurul motiv pentru care s-au opus, sub aparenţa falsă a protejării mediului, acestui proiect care va aduce zeci de mii de megawatti lunar în sistemul energetic. Îi invit să-şi facă un call-center la partid şi să le explice românilor care nu-şi pot plăti facturile care sunt motivele de mediu pentru care ei s-au opus finalizării acestor hidrocentrale”, a menţionat liderul PSD.

Avertismentul unui ONG de mediu

Organizaţia pentru protecţia mediului Agent Green a atras atenţia că România riscă o nouă procedură de infringement dacă deputaţii adoptă legea prin care pot fi modificate limitele ariilor naturale protejate pentru a permite reluarea lucrărilor la hidroncentralele începute înainte de 29 iunie 2007.

În documentul postat de ONG se arată că modificarea limitelor ariilor protejate nu se poate face pentru a cuprinde activităţi economice, precum construcţia de hidrocentrale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite