Parlamentul a adoptat majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului. Câţi bani vor primi mamele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii au decis creşterea indemnizaţiilor de creştere a copilului
Parlamentarii au decis creşterea indemnizaţiilor de creştere a copilului

Partidele politice au bătut palma pentru susţinerea iniţiativei legislative pentru majorarea indemnizaţiilor de creştere a copilului, Parlamentul adoptând, miercuri, în unanimitate, proiectul de lege. Plafonul maxim de 3.400 de lei a fost eliminat, iar indemnizaţia minimă ar creşte de la 600 de lei la peste 1.000 de lei.

Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor decis, la începutul lunii martie, majorarea indemnizaţiilor de creştere a copilului pentru mame, fiind eliminat plafonul maxim de 3.400 de lei, care a fost  înlocuit cu 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni. Aşadar, această modificare avantajează mamele care aveau salarii mari înainte să nască. 

Pentru a spijini şi mamele cu venituri mai mici, deputaţii au decis majorarea indemnizaţiei minime de la 600 de lei - cât este în prezent - la peste 1.000 de lei (85% din salariul minim brut pe economie), în condiţiile în care din luna mai salariul minim va creşte la 1.250.  

De asemenea, potrivit iniţiativei, mamele vor  beneficia de acelaşi nivel al indemnizaţiei, indiferent dacă optează pentru 12 sau 24 de luni de concediu maternal. Mai mult de atât, cele care decid revenirea la locul de muncă după primele 12 luni, vor primi un bonus de 50% din cuantumul indemnizaţiei minime garantate, adică un plus de aproape 500 lei la salariu. 

Cioloş spune că nu sunt bani

Iniţiativa aleşilor nu a fost  la fel de bine receptată de premierul Dacian Cioloş. Acesta i-a mustrat pe aleşi pentru faptul că s-au gândit la un proiect sde lege care implică costuri bugetare, dar nu au indicat şi sursa de finanţare pentru proiectul lor.

„În momentul de faţă, când Parlamentul vine cu modificări sau cu propuneri legislative care vizează alocări bugetare, e important să precizeze de unde luăm bani, dacă e vorba de bugetul pe anul acesta. Aşa spune Constituţia. Bugetul pe anul viitor, deja cu angajamentele pe care le avem, înseamnă un deficit care riscă să meargă peste 3%. Deci, trebuie să avem nişte discuţii foarte serioase, nu e suficient să facem propuneri secvenţiale ici şi colo. Avem nevoi foarte multe, dar trebuie să le prioritizăm“, a spus Cioloş, politician care nu va candida pentru nicio funcţia aleasă anul aceasta. 

Potrivit Ministerului de Finanţe, efortul bugetar pentru a pune în aplicare modificările legii ar fi 210 de milioane de lei în 2016, iar în 2017 ar fi de aproape 850 de milioane de lei.

Deputaţii susţin că Guvernul are bani pentru indemnizaţii

La unison, partidele politice au indicat faptul că tema surselor de finanţare e falsă, iar Guvernul are suficienţi bani pentru a susţine modificările legislative. „Referitor la sursele de finanţare, am văzut un excedent bugetar de 788 de milioane de lei, pentru perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2016. Acest excedent bugetar ar putea constitui una din sursele de finanţarea ale acestui proiect de lege”, a declarat de la plenul Parlamentului, deputatul liberal Cristina Pocora. 

La rândul lor, social-democraţii au punctat faptul că ei vor susţine iniţiativa, iar cheia finanţării o are tot Guvernul. „Azi putem face un pas în plus. Stimate colege şi stimaţi colegi, nu putem deplânge problema natalităţii în Româia, iar în momentul în care trebuie să redresăm situaţia, devenim contabili.Discuţia despre sursele de finanaţre e falsă. Sursele de finanţare există şi sunt la mâna Guvernului“, a declarat deputatul PSD Rovana Plumb, fost ministru al Muncii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite