Parlamentul a adoptat proiectul de lege prin care cresc salariile angajaţilor de la Garda de Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
calarasi Garda de Mediu la Calarasi FOTO faceb/Garda Nationala de Mediu
calarasi Garda de Mediu la Calarasi FOTO faceb/Garda Nationala de Mediu

Camera Deputaţilor a adoptat decizional proiectul de lege care prevede echivalarea salariilor angajaţilor de la Garda de Mediu cu cele de la gărzile forestiere. Legea merge la preşedintele Iohannis pentru promulgare.

Deputaţii au votat proiectul de lege cu 251 de voturi „pentru”. 12 deputaţi au votat „împotriva”, iar 28 s-au abţinut de la vot. 

Iniţiatorul proiectului, ministrul Mediului Tanczos Barna, a explicat pe Facebook că a iniţiat proiectul pentru că munca depusă de comisarii de mediu „este departe de a fi remunerată în mod adecvat” de  stat. „Comisarii de mediu au un rol foarte important în protejarea mediului, dar munca lor este departe de a fi remunerată în mod adecvat de către stat. Din acest motiv, am iniţiat proiectul de lege astfel încât să echivalăm salariile celor de la Garda de Mediu cu cele de la gărzile forestiere. Astfel, am eliminat inegalităţile salariale şi am făcut un pas important în recunoaşterea muncii Gărzii de Mediu”, a scris Tanczos Barna, marţi pe Facebook

Conform propunerii legislative, „prefectul coordonează activitatea structurilor subordonate Gărzii Naţionale de Mediu în situaţii de urgenţă sau ori de câte ori este necesară gestionarea unei situaţii la nivel local care priveşte competenţele mai multor instituţii şi autorităţi publice”.

De asemenea, „nivelul salariilor de bază ale personalului din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu se stabileşte la nivelul salariilor de bază ale personalului din cadrul gărzilor forestiere. Echivalarea salariilor aferente fiecarei funcţii se stabileşte prin ordin al conducatorului autorităţii centrale de mediu”. 

Necesitatea modificării este explicată prin nevoia „creării unui cadru legislativ unitar şi coerent” în domeniul administraţiei publice, existând „necorelări” şi modificări „disparate, lipsite de coerenţă” în privinţa actelor normative ce privesc administraţia publică. „Având în vedere disfuncţionalităţile semnalate, cauzate inclusiv de modificările frecvente, disparate, lipsite de corerenţă şi, în anumite situaţii necorelate asupra unor acte normative cu impact major asupra unui domeniu de interes public (administraţia publică), modificări apărute fie ca urmare a unor iniţiative ale legiuitorului primar, fie intervenţii ale legiuitorului delegat (inclusiv prin ordonanţe de urgenţă care modifică legi organice în domeniul administraţiei publice), rezultă necesitatea şi urgenţa creării a unui cadru legislativ unitar şi coerent în domeniul administraţiei publice”, se arată în expunerea de motive a proiectului. 

„Prezentul proiect de act normativ are un impact financiar de 992 mii lei / lună, potrivit comunicării de către Garda Naţăională de Mediu. Creditele bugetare aprobate pentru anul 2021 la Tiltlul I „Cheltuieli de personal” sunt suficiente pentru a pune în aplicare prevederile prezentului proiect de act normativ, nefiind necesară o suplimentare bugetară”, se mai arată în motivare. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite