A început dezbaterea pentru bugetul pe 2021. Florin Cîţu: Oprim 30 de ani de furt pesedist. Ciolacu: Chiar nu ţi-e ruşine să spui că noi furăm?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlament Romania Camera Deputatilor FOTO Shutterstock
Parlament Romania Camera Deputatilor FOTO Shutterstock

Comisiile pentru buget-finanţe au termen pânâ luni la ora 10.00 să depună rapoartele pe proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2021.

UPDATE Sorin Grindeanu: Am văzut cum în ultimele zile, şi dvs domnule Cîţu, aţi încercat să prezentaţi bugetul pe 2021 în culori mai vesele. Sunteţi disperaţi că eticheta de buget al austerităţii s-a lipit de voi şi încercaţi să o curăţaţi. Nu aveţi nicio şansă. Românii nu o să uite că în plină criză că i-aţi sacrificat pe copii şi pe cei cu pensii amărâte pentru a vă proteja privilegiile şi clientela politică. Nu-i puteţi convinge că nu sunt bani pentru creşterea alocaţiilor dar aţi lăsat în buget fonduri pentru a vă îndestula clientela de partid. Nu vă puteţi explica de ce îngheţaţi salariul minim dar nu vă atingeţi de evaziunea fiscală uriaşă. De ce blogaţi banii pentru ajutorarea companiilor mici şi mijlocii, dar finanţaţi prin scheme de stat multinaţionalele megaprofitabile. Românii vă văd ca pe o fabrică unde se clonează tot mai mulţi fraţi Micula. Grăsuţi şi gata să primească cadouri scumpe de la buget, iar pentru restul, medici, profesori, angajaţi la privat cu salariul minim, iese zilnic Cîţu să zică că nu sunt bani. Mai are şi tupeul să-i certe pe români că îndrăznesc să protesteze. 

Cu acest buget vă dovediţi şi incompetenţi şi anacronici. Chiar şi foştii apostoli ai austerităţii din 2010, cei de la FMI şi-au schimat folosofia. Azi FMI vorbeşte de un fenomen periculos. Povara crizei e aşezată inegal şi incorect, fiind suportată de tineri, serniori şi grupuri vulnerabile. 

Sunteţi primul prim-ministru care a picat treapta a doua. Sunteţi primul prim-ministru care a dat de două ori la o facultate din România şi a picat. Cred ca puteţi lua un pix în mână şi nota următoarele lucruri. Ce s-a întâmplat în alte ţări. Creşterea salariului minim. 

UPDATE George Simion: Asta e ţara lui impozit Vodă. Nu mai avem nici şcoli şi nici spitale dar tot plătim la taxe infernale. Aţi vorbit de bugetul României. În ultimele zile am stat între aceşti pereţi pentru a aduce amendamente. 3466 de amendamente depuse. Ne jucăm de-a democraţia. Ne facem că facem. Nu e corect faţă de o ţară care nu are nici şcoli şi nici spitale. Nu e corect pentru că nu am văzut asta în bugetul ţării, să nu avem un proiect de ţară. 

V-am ascultat domnule prim-ministru. Domnule Cîţu? V-am scultat cu atenţie despre mafia pesedistă. Peste un an, doi-trei o să vină un alt premier şi o să vorbească despre mafia penelistă. Şi tot aşa iar ţara se împrumută de la un an la altul. Nu se poate aşa ceva. Vorbiţi de politizare. Dacă voiaţi să reduceţi cheltuieli de undeva, de ce nu aţi tăiat banii de la partidele politice? Erau suficienţi bani de unde să tăiaţi. Puteaţi. Noi o să vă votăm bugetul. Nu avem o reţinere, dacă tăiaţi banii de la partide. Partidul AUR votează bugetul dacă ne tăiaţi cei patru milioane de euro aferenţi AUR. I-am spus domnului ministru Voiculescu că punem aceşti bani pentru construcţia unui spital. Avem şi noi trei primari de AUR. Nu vrem să ajungem la guvernare peste patru ani şi să dăm bani cu dedicare pentru primarii noştri. Să oprim de undeva cercul ăsta. Acceptaţi oferta AUR, ca cei patru milioande e euro să se ducă la construcţia unui spital. 

UPDATE Marcel Ciolacu: Sunteţi ultimul brontozaur al politicii. Nu mai există în Parlament nimeni cu vechimea dvs. PSD nu mai are niciun reprezentant în CA-urile statului român. Sunt nepoatele, amantele şi politrucii dvs. Aţi avut grijă să-i schimbaţi pe toţi.

Am înţeles că PSD-ul fură din buget. Eu îmi aduc aminte de Unifarm. Nu era PSD formaţiunea politică care ne-a ţinut pe toţi în casă în timp ce voi furaţi! Toate dosarele sunt la DNA! Curtea de Conturi.. Chiar nu ţi-e ruşine să spui că noi furăm? Vezi cine stă în stânga ta şi vezi dacă a fost la OLAF să dea cu subsenatul. 

Bugetul cu care aţi venit în Parlament şi pe care l-aţi prezentat e o ruşine pentru România. E un buget în care nu aţi considerat oportun să investiţi în educaţie şi sănătate. Atât puteţi. Aceasta este viziunea dvs. de austeritate pentru România. Veţi fi judecat de români pentru asta. Domnul Cîţu, nu mă aşteptam să veniţi cu un buget care să încalce legea. Vă spun direct. Faptul că Guvernul continuă să împartă bani discreţionar în funcţie de interese politice. Acest lucru, domnul Cîţu, este o infracţiune. E o premieră absolută anexa bugetară 703. Nimeni niciodată, în 30 de ani nu şi-a permis să vină cu o anexă direcţionată doar pentru anumite formaţiuni politice. Întotdeauna aceste lucruri s-aui dezbătut în Parlament şi s-au supus votului Parlamentului.

UPDATE Social-democraţii vorbesc peste Florin Cîţu, scandând „alocaţii”.

Florin Cîţu: Ştiu, veţi primi alocaţia, dar trebuie să vă înscrieţi la şcoală. Burse, alocaţii, sunt legate. Ori la grădiniţă ori la şcoală.

Anul acesta vom tăia toate căile prin care se fură bani din bugetul statului. Aceasta e cea mai proastă veste pentru voi, cei de la PSD. Că nu se mai pot fura bani. PSD ţipă nu pentru că nu e de acord, ţipă pentru că nu mai poate fura. E un ţipăt al disperării. Nu înţeleg bugetul. Sunt interesaţi doar de căpuşeala bugetului. Ţipă şi înjură. Ţipă pentru că pentru prima oară în 30 de ani cineva are curajul să le spună „ajunge”.

UPDATE Florin Cîţu: Credeam că sunt pentru copii nu pentru parlamentari. Înţeleg că vă trebuie bani de buzunar dar asta este.

UPDATE PSD începe să strige în plen „alocaţii”.

UPDATE Ludovic Orban încearcă să facă ordine în sală: Probabil păpuşile pe care le-aţi adus sunt păpuşile pe care le-aţi manipulat de 30 de ani în administraţie.

UPDATE Social-democraţii au venit în Parlament cu mai multe păpuşi. O parte dintre ele le-au aşezat la tribună.

UPDATE Florin Cîţu: Fără modestie, acest buget e cea mai importantă realizare de când am început guvernarea. E primul buget al unei guvernări de centru dreapta şi o să mă asigur alături de colegii mei că va fi o guvernare de succes. O să reuşim doar dacă rămânem uniţi.

Bugetul pe care îl prezint azi are două elemente definitorii la care ţin foarte mult. Începem reforma în toate cotloanele statului român. Oprim 30 de ani de furt pesedist din buget, din bani publici. A doua reprezintă o declaraţie fermă că drumul României este în Europa. Garantăm românilor siguranţă şi securitate.

O să mă adresez parlamentarilor PSD. Să-şi ia o foaie, un pix. Cei care ştiu să scrie. Bugetul pe 2021 are un deficit de 80 de mld de lei. 


Comisiile pentru buget ale Parlamentului au adoptat sâmbătă un raport favorabil fără amendamente pe proiectul legii bugetului de stat, în forma iniţiată de Executiv.

Astfel, bugetul de stat e stabilit la venituri în sumă de 173.700 miliarde lei, iar la cheltuieli 326.407 miliarde lei credite de angajament şi 261.050 miliarde lei credite bugetare, iar deficitul este de 87.349 miliarde lei.

La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în 2021, în condiţiile unor venituri care reprezintă 32,67% din PIB, echivalentul a 364.907 miliarde lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, însemnând 444907 miliarde lei.

Creşterea economică este estimată la 4,31% prevăzută pentru acest an.

Şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2021 a primit aviz favorabil sâmbătă în comisiile pentru buget ale Legislativului, în forma iniţiatorului. Acesta este stabilit la venituri în sumă de 90.08 miliarde lei lei, şi la fel la cheltuieli, la credite de angajament şi la credite bugetare.

Suma de 283,325 milioane lei este pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi la cheltuieli este de140.395 milioane lei, la fel la credite de angajament şi la credite bugetare, iar excedentul este de 142.93 milioane lei.

Următoarele lucruri au fost luate în considerare în alcătuirea bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an şi anume valoarea punctului de pensie de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% la 1 septembrie 2020, creşterea câştigului salarial mediu brut în anul 2021 la 5.380 lei, faţă de 5.150 lei estimat pentru anul 2020 şi 4.853 lei realizat în anul 2019.

De asemenea, a fost avută în vedere creşterea numărului de şomeri înregistraţi şi cifra ar fi de 310.000 de persoane pentru acest an, comparativ cu 305.000 anul trecut. Creşterea ratei şomajului înregistrat ar fi de 3,6%, comparativ cu 3,5% la sfârşitul anului trecut, conform notei de fundamentare a proiectului legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Prin aceste proiect este asigurată repartiţia PIB pentru domeniul social care vizează sistemul public de pensii şi sistemul asigurărilor pentru şomaj. Este alocat un procent de 8,4% din PIB pentru a sprijini aceste două domenii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite