Parlamentul European alocă aproximativ 5 milioane de euro pentru combaterea propagandei ruse. Pe ce vor fi cheltuiţi banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul European alocă aproximativ 5 miloane de euro în anul 2018 pentru combaterea propagandei ruse
Parlamentul European alocă aproximativ 5 miloane de euro în anul 2018 pentru combaterea propagandei ruse

Potrivit formei finale a Bugetului Uniunii Europene pentru anul 2018, adoptată joi de către Parlamentul European, au fost alocate 4,9 milioane de euro pentru măsuri privind combaterea propagandei, în special a celei venite din zona Federaţiei Ruse şi a fenomenului de fake news. Suma de bani urmează să fie cheltuită pentru implementarea a trei măsuri, toate având ca scop final combaterea dezinformării.


Joi, 30 noiembrie, în plenul Parlamentului European de la Bruxelles a fost votat Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2018 cu 295 de voturi „pentru”. Bugetul este cel mai mare din istoria spaţiului european, fiind vorba de alocarea a 160,1 miliarde de euro, bani care vor merge către creşterea economică şi a locurilor de muncă, precum şi pentru sporirea siguranţei cetăţeanului. O noutate a bugetului pentru anul viitor constă în alocare a 4,9 milioane de euro pentru combaterea dezinformării şi a propagandei venită dinspre Federaţia Rusă, fondurile urmând a fi utilizate pentru implementare a trei măsuri.

Acţiune pregătitoare

O primă acţiune, finanţă cu 1,1 milioane de euro, constă în îmbunătăţirea monitorizării şi pentru educarea funcţionarilor europeni din delegaţiile aflate în vecinătatea Estică şi Balcanică, zonele cele mai expuse propagandei venite dinspre Federaţia Rusă. Prin această măsură se va dori informarea şi educarea personalului european care lucrează în zonele expuse dezinformării, urmând ca funcţionarii europeni să lucreze cu ONG-urile, cu presa liberă şi cu societatea civilă pentru a-i face consţienţi de pericolul dezinformării.

Buget mai mare pentru comunicare

Tot pentru a combate fenomenul dezinformării şi a celui de fake news, bugetul UE pentru 2018 prevede alocarea a 3 milioane de euro Comisiei Europene pentru comunicare în relaţiile externe, în special în Vecinătatea estică şi Balcanii de Vest, buna comunicare fiind un instrument eficient pentru combaterea propagandei, susţine europarlamentarul român şi raportorul general pentru Bugetul UE pe anul 2018, Siegfried Mureşan.

Linie bugetară pentru comunicarea strategică

Serviciul European pentru Acţiune Externă a primit, pentru anul 2018, o alocare de 800.000 de euro pentru instrumente de comunicare strategică. Prin acest pachet de măsuri, UE arată că, începând cu anul 2018, va acorda o importanţă strategică, la nivel european, combaterii dezinformării şi propagandei.

„Am propus un proiect pilot menit să îmbunătăţească activitatea Uniunii Europene în combaterea propagandei, mai ales a celei venite din direcţia Federaţiei Ruse. Până acum s-a pus accentul doar pe monitorizare, fără a se face ceva pentru combaterea ei. Trebuie însă se vedem de unde provine un mesaj, cine îl propagă şi prin ce canale”, a declarat raportrul general pentru buget, Siegfried Mureşan, la o conferinţă de presă pentru jurnaliştii români prezenţi la Bruxelles.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite