Parlamentul European dezbate marţi condiţiile de muncă pentru sezonierii români din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA - EFE
FOTO EPA - EFE

Comisia pentru muncă şi afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European va discuta marţi despre posibile încălcări ale legislaţiei Uniunii Europene privind timpul de muncă, sănătatea şi siguranţa muncitorilor transfrontalieri. La dezbatere vor mai participa preşedinta croată a Consiliului UE şi comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale Nicolas Schmit.

Un comunicat de presă transmis de către Parlamentului European atrage atenţia asuora „informaţii tulburătoare cu privire la situaţia precară cu care au de-a face sute de mii de muncitori transfrontalieri şi sezonieri în UE”, Astfel, Josip Aladrović, ministrul croat al Muncii, Nicolas Schmit, comisarul european pentru Locuri de muncă şi Drepturi Sociale şi Jordi Curell Gotor, directorul interimar al Autorităţii Europene a Muncii se vor întâlni marţi într-o conferinţă pentru a dezbate cum să „protejeze mai bine drepturile, sănătatea şi siguranţa acestor muncitori foarte necesari în timpul actualei pandemii de coronavirus”.

„Muncitorii din România şi din alte state din Europa de Est asigura o forţă de muncă vitală pentru fermele din Germania, Franţa şi alte state, asigurând securitatea alimentară pe tot cuprinsul Europei. Alţi muncitori, cum sunt de exemplu cei din Slovacia, asigura servicii de asistenţă de lungă durata pentru bătrânii din Austria şi din alte state europene, se mai specifică în comunicatul Parlamentului European”, se mai arată în comunicatul transmis de Parlamentul European.

Marţea trecută ministrul Muncii Violeta Alexandru şi omologul german Hubertus Heil au discutat despre situaţia muncitorilor români care lucrează sezonier în Germania şi au semnat o declaraţie comună de intenţie privind intensificarea cooperării în domeniul pieţei muncii şi politicilor sociale.

„Am avut toată deschiderea ministrului Heil pentru a răspunde cu fermitate tuturor sesizărilor primite de la cetăţenii care muncesc în activităţi sezoniere", a spus Violeta Alexandru, care i-a îndemnat pe muncitorii români din fermele pe care le-a vizitat în Germania să facă sesizări când le sunt încălcate drepturile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite