Parlamentul îşi bate joc de Iohannis şi de lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz. FOTO Arhivă Adevărul
Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz. FOTO Arhivă Adevărul

Majoritatea PSD din Parlament a ignorat solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii pensiilor speciale, încâlcând, practic, legea. Cel care a blocat proiectul a fost chiar liderul PSD, Liviu Dragnea, care evită să promoveze legi scandaloase cu câteva luni înainte de alegeri.

Plenul Parlamentului a decis, ieri, retrimiterea la Comisia de Statut, pentru încă două săptămâni, a proiectului privind pensiile speciale ale parlamentarilor, deşi preşedintele Klaus Iohannis trebuia să primească un răspuns la cererea de reexaminare încă de săptămâna trecută. 

Chiar deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz, preşedintele Comisiei de Statut, a atras atenţia colegilor săi din PSD că decizia lor de a amâna proiectul contravine Regulamentului Parlamentului, care stipulează, negru pe alb, faptul că parlamentarii trebuiau să-i răspundă preşedintelui Klaus Iohannis la cererea de reexaminare în maximum 30 de zile de la retrimiterea legii. „În calitate de preşedinte al comisiei de statut, vă spun că noi ne aflăm procedural într-o depăşire flagrantă de termen. Eram obligaţi ca în 30 de zile să returnăm legea către preşedinte“, a spus Duvăz. Termenul de 30 de zile a început să curgă din prima zi a sesiunii parlamentare, adică de la 1 septembrie, ceea ce înseamnă că pe 30 septembrie, miercurea trecută, a expirat.

Dragnea nu vrea să plătească electoral

Propunerea de a amâna proiectul pensiilor speciale a fost făcută de liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, însă, de fapt, a aparţinut preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, care nu doreşte să deconteze electoral pentru liniştea câtorva parlamentari PSD care intenţionează să se retragă din viaţa parlamentară, şi nu oricum, ci cu buzunarele doldora. 

Pretextul găsit de conducerea PSD dezvăluie, de fapt, reticenţa lui Dragnea de a fi el cel care îşi asumă acest proiect controversat. Decizia conducerii PSD s-a izbit de opoziţia mai multor parlamentari chiar şi din rândurile PSD, care nu vor să-şi încheie mandatul până nu transformă proiectul pensiilor speciale în literă de lege. „Nu vreau să intru într-o dispută cu domnul Neacşu, dar cred că s-a uitat din diferite motive că data trecută s-a trimis raportul Comisie când avea un mandat. Eu am protestat atunci într-o discuţie cu domnii, spunându-le că la Parlamentul European este un mandat“, a susţinut deputatul PSD Anghel Stanciu, unul dintre iniţiatorii proiectului, în contradicţie cu decizia politică luată la nivelul partidului.

Proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari prevede că deputaţii şi senatorii vor avea dreptul la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funcţie de numărul de mandate. Potrivit calculelor, pentru un mandat de parlamentar, pensia este de aproximativ la 1.500 lei, iar pentru trei mandate ajunge la peste 4.000 lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite