Parlamentul a adoptat declaraţia prin care cere demisia lui Băsescu. UDMR s-a abţinut. Ponta: Astăzi a existat USL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu a iniţiat declaraţia împotriva preşedintelui FOTO Mediafax
Călin Popescu Tăriceanu a iniţiat declaraţia împotriva preşedintelui FOTO Mediafax

Deputaţii şi senatorii au adoptat, cu 344 de voturi „pentru“, 17 „abţineri“ şi niciun vot împotrivă, proiectul de declaraţie prin care se cere demisia efectivă a preşedintelui Traian Băsescu, în urma scandalului izbucnit între fratele său şi Bercea Mondial. Declaraţia a fost citită de senatorul PSD Gabriela Firea, aflată în proces cu preşedintele.

UPDATE premierul Victor Ponta: Cum ne va reprezenta preşedintele în acest context la Consiliul European? Cred că România câştigă dacă Băsescu îşi dă demisia. Nu câştigă nici Puterea, nici Opoziţia. Am votat ca deputat pentru ceea ce este bine pentru România. Domnul Băsescu a sfidat şi voinţa oamenilor în 2012, probabil, va sfida şi votul de astăzi. Apreciez votul colegilor liberali. Astăzi a existat USL. Le mulţumesc că au votat.

UPDATE Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor: Declaraţia este un semnal, celui care ocupă temporar această funcţie, că poate este timpul ca pentru onoarea statului român şi respectabilitatea unui demnitar să se retragă din funcţie cu onoare şi demnitate. În numele meu şi al PSD vă cer să votaţi această Declaraţie politică ca un semn de respect pentru statul român.

UPDATE Senatorul PNL Ioan Ghişe, candidat pentru preşedinţia partidului, a propus, în plenul reunit, să se introducă pe ordinea de zi un proiect de hotărâre prin care să se finalizeze referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a spus că regulamentar nu este posibilă o astfel de procedură.

UPDATE: Celelalte grupuri parlamentare nu au dorit să ia cuvântul. Parlamentarii PDL şi PMP nu au participat la şedinţă.

UPDATE Ludovic Orban, deputat PNL: Nu considerăm că au căderea morală domnul Zgonea sau Tăriceanu de a solicita demisia preşedintelui României. PNL a iniţiat propriul proiect de declaraţie. De nouă ani, PNL luptă împotriva Traian Băsescu, a modului în care conduce România. În timp ce voi de la PSD vă doriţi să scăpaţi de Traian Băsescu ca să câştigaţi electorat, pentru a vă scăpa corupţii care sunt în anchete astăzi, pentru a împiedica Justiţia, noi ne dorim să scăpăm de Traian Băsescu pentru că nu mai are capacitatea de a asigura independenţa Justiţiei. Voi nu vă doriţi cu adevărat să scăpaţi de Traian Băsescu. Altfel, iniţiaţi procedura de demitere a lui Traian Băsescu.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu: Votul nostru este un test al exigenţei noastre în lupta cu corupţia. Acest scandal a fost generat de complicitatea preşedintelui prin inacţiune. Este greu de crezut că nu a fost informat în detaliu de SRI legat de relaţia fratelui său cu clanul Bercea. Astăzi, preşedintele trebuie să înţeleagă că trebuie să părăsească cea mai înaltă demnitate în stat.

UPDATE Senatorul PSD Gabriela Vrânceanu Firea a citit declaraţia în plen: Având în vedere atingerea gravă şi iremediabilă adusă instituţiei prezidenţiale prin implicarea fratelui preşedintelui în fapte de corupţie extrem de grave, precum şi relaţia acestuia cu persoane care aparţin unor grupuri de crimă organizată foarte periculoase care au fost folosite în interes electoral şi de către preşedintele României, lunând în considerare implicarea aflării adevărului şi înfăptuirii actului de justiţie prin invocarea imunităţii preşedintelui României în mai multe cazuri aflate în cercetare, în scopul garantării prestigiului şi independenţei justiţiei în faţa cetăţenilor României prin eliminarea oricărei suspiciuni de influenţare sau favorizare a apropiaţilor de către păreşedintele ţării, persoana a cărui atribuţie constituţională este numirea sau revocarea din funcţie a magistraţilor, precum şi a conducătorilor parchetelor şi instanţelor de judecată, ţinând cont de realitatea politică la nivel regional şi european şi îngrijoraţi de impactul imens pe care scandalul legat de implicarea preşedintelui României îl are în planul credibilităţii statului român, al capacităţii de a fi un partener solid de dezbatere, negociere şi decizie a participării României menite să contribuie la stabilitatea şi securitatea ţării noastre în regiune, caz în care este imperios necesar ca reprezentarea statului român să se bazeze pe instituţii puternice asupra cărora să nu planeze suspiciuni din zona combaterii crimei organizate.

Parlamentul României, instituţia fundamentală a democraţiei, ce are principala atribuţie constituţională reprezentarea intereselor cetăţenilor României, în conformitate cu textul Constituţiei României şi cu Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, adoptă prezenta declaraţie politică: Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu mai este îndreptăţit să asigure prestigiul, independenţa şi legitimitatea funcţiei prezidenţiuale, motiv pentru care să-şi asume de îndată demisia din funcţia de preşedinte al României

Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: În acest moment nu avem elemente pentru a stabili o vinovăţie a lui Traian Băsescu. Nu e cazul să vină Parlamentul să spună ce ar trebui să facă preşedintele când fratele lui a greşit, a greşit enorm de mult. Parlamentarii UDM vor vota după conştiinţă, şi nu în bloc.

UPDATE Niculae Mircovici, secretarul Camerei Deputaţilor: Textul a suferit o modificare. S-a făcut o propunere în Birourile permanente în sensul că nu putem să vorbim de o demisie de onoare, şi pur şi simplu să se ceară demisia, pentru că s-a apreciat că o demisie de onoare nu ar fi trebuit solicitată. Demisia de onoare e un act unilateral care protejează onoarea celui care este în această situaţie. S-a apreciat că cererea de demisie e suficientă pentru a se produce acest lucru.

UPDATE: PMP protestează cu bileţele roz, cu aluzie la biletul trimis de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, prin care îi cerea preşedintelui Traian Băsescu să intervină la Parchet pentru omul de afaceri Dinu Patriciu.

Elena Udrea: Avem zeci de cazuri în care parlamentarii şi-au permis să voteze împotriva solicitării DNA în cazul în care DNA acuză parlamentarii şi, totuşi, astăzi majoritatea parlamentară în Parlament îşi permite să ceară printr-o scrisoare demisia de onoare a preşedintelui Traian Băsescu pentru fapte pe care nu le-a făcut", a precizat Elena Udrea. Nu vom participa la şedinţă. Încercăm să le arătăm cât de ipocriţi sunt. Parlamentarii PMP vor protesta aici, afară. Este o lipsă de onoare şi prostie a celor care se solidarizează cu PSD.


Senatul şi Camera Deputaţilor vor adopta o declaraţie comună în care îi vor cere demisia de onoare preşedintelui Traian Băsescu, după scandalul Bercea Mondial - Mircea Băsescu. Decizia a venit la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, care l-a convins uşor şi pe Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei. La ora 18.00, Birourile permanente reunite vor stabili ca şedinţa de plen reunit să aibă loc miercuri.

„De săptămâna trecută eu am subliniat faptul că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să-şi dea demisia de onoare şi mi-am exprimat şi părerea că, aşa cum îl ştiu, nu o va face. De aceea am făcut demersul de a reuni Comisia de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului şi comisia comună pentru activităţile SRI, în aşa fel încât să vedem mai multe lucruri în legătură cu acest subiect. (...) Cred că SRI ar trebui să ne dea date cu privire la faptul dacă a ştiut de situaţia fratelui preşedintelui Băsescu, de când a ştiut şi cât a ştiut şi, în acelaşi timp, dacă l-a informat pe preşedinte sau nu l-a informat”, a afirmat Tăriceanu.„Vom solicita un demers asemănător şi la Camera Deputaţilor“, a spus Tăriceanu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Palatul Cotroceni, că nu va demisiona în urma scandalului în care este implicat fratele său. „În mandatul meu, pe care îl voi duce până în ultima zi, nu vor acapara justiţia. Nu vor avea justiţia la cheremul lor. Când vor ajunge, eventual, la putere, vor avea surpriza să constate că nu pot controla justiţia în măsura în care ar vrea să o facă. Dincolo de cei pe care i-am enumerat, constat că subordonaţii lui Voiculescu, Călin Anton Popescu Tăriceanu şi Victor Viorel Ponta, au găsit o cale să mobilizeze majoritatea parlamentară pentru o declaraţie în care cer demisia preşedintelui“, a fost reacţia preşedintelui la demersul iniţiat de Parlament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite