Parlamentul vrea unirea cu Moldova, Executivul doar integrarea Chişinăului în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam
FOTO Inquam

Celebrarea a 100 de ani de la unirea României cu Basarabia de către Parlament a fost prilej de declaraţii unioniste pentru şefii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, dar şi de prudenţă, cum a fost cazul prim-ministrului Viorica Dăncilă şi al preşedintelui Klaus Iohannis, ultimul mulţumindu-se doar la transmiterea unui mesaj, fiind absent de la şedinţa de plen.

„Dragii mei colegi, domnule preşedinte Candu (n.r.-Andrian Candu, preşedintele Parlamentului din Republica Moldova), domnule vicepremier Iurie Leancă (n.r.-vicepremier al Guvernului Republicii Moldova), chiar nu avem atâta curaj să spunem clar ce vrem? Şi ca să nu existe echivoc eu o spun deschis, simplu şi explicit: Eu vreau să ne unim cu Moldova! Vreau să fim împreună în Europa, dar ca o singură naţiune”, a declarat şeful PSD, Liviu Dragnea, în şedinţa în care Parlamentul de la Bucureşti a adoptat „Declaraţia pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România“, fiind amintit faptul că România aşteaptă ca Republica Moldova să facă oricând pasul unirii. 

Un mesaj unionist a fost adresat şi de celălalt şef al coaliţiei, Călin Popescu-Tăriceanu, cel care a subliniat că trebuie să existe dorinţa parlamentelor de la Chişinău şi Bucureşti pentru o nouă unire. În schimb, Tăriceanu nu a uitat de lupta cu instituţiile de forţă nici în momentul în care vorbea de politicienii români din anii '20. „Nu am evocat supra-oameni, ci oameni politici, unii dintre ei cu o lungă carieră. În ochii noştri, ei poartă, astăzi, aura nemuririi. Câţiva au făcut chiar obiectul unor investigaţii ale instituţiilor de forţă ale statului precomunist“, a declarat liderul ALDE. 

Şedinţa comună solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Scârbă extremă“

Aceste declaraţii l-au înfuriat pe senatorul USR Matei Dobrovie, care într-un mesaj dur l-a făcut pe Tăriceanu „trădător de ţară“. „Blasfemie mai mare decât să îl asculţi pe Tăriceanu vorbind despre pasiunea pentru democraţie şi despre înfăptuitorii unirii cu Basarabia din 1918 nu poate exista. Scârbă extremă. Se întreaba ce au avut în plus aceia faţă de ei, tradătorii de neam“, a scris senatorul USR pe Facebook în timp ce Tăriceanu vorbea. 

Pe de altă parte, Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis, adică liderii Executivului, au ales să se pronunţe doar în favoarea intrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi continuării parcursului pro-european, delimitându-se de discursul unionist. Nu în ultimul rând, şefa Casei Regale, principesa Margareta, a vorbit despre realizările înaintaşilor din familia ei, dar şi de faptul că România trebuie să sprijine „aspiraţiile europene ale Republicii Moldova“. 

Citeşte şi:

100 de ani de la unirea cu Basarabia. Un veac de amăgire. Cum şi-au bătut joc politicienii de unionism la Chişinău

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite