Politică

articolul anterior articolul urmator

Parlamentul dă iar năvală în bugetul public

5
24 May 2022 05:56:29
Autor: Radu Eremia
Aleşii face ce fac şi tot vin cum iniţiative care riscă să pună bugetul de stat pe butuci  FOTO Inquam Photos
Aleşii face ce fac şi tot vin cum iniţiative care riscă să pună bugetul de stat pe butuci  FOTO Inquam Photos

Rata inflaţiei ajunsă la un nivel-record (13,8% în aprilie) şi un grad de îndatorare de peste 50% din PIB nu i-au convins pe parlamentari să renunţe la proiectele de lege care ar afecta şi mai mult bugetul, prin introducerea de noi sporuri şi măriri de lefuri în administraţia publică.

Săptămâna trecută a trecut tacit de Senat un proiect de lege care creşte lefurile celor din prefecturi, prin ajustarea unor coeficienţi la Legea salarizării. Unele din salariile din administraţia locală ar urma să crească şi cu până la 900 de lei. Mai mult, salariile celor din deconcentratele care au legătură cu Ministerul Sănătăţii şi Educaţiei vor avea un spor de 15% la salariul de bază. Legea a ajuns acum la Cameră şi e presiune pentru adoptarea proiectului, potrivit unor surse politice din majoritatea parlamentară. La Senat, pentru a nu mai exista un scandal pe tema creşterii de lefuri, PNL a retrimis la comisii proiectul, aşa că a trecut tacit.

Sporul de 50%

La Camera Deputaţilor, ca for decizional, urmează să fie discutat în aceste zile un proiect de lege prin care este introdus sporul de 50% pentru personalul din instituţii care lucrează cu fonduri rambursabile, în prezent fiind acordat acest spor doar celor care prestează pe proiecte cu fonduri nerambursabile. Deja iniţiativa figurează pe ordinea de zi de la plen, însă este aşteptat raportul Comisiei de muncă (structura de specialitate), care ar urma să fie dat astăzi, pentru ca iniţiativa să meargă la sesiunea de vot de miercuri. Proiectul a fost votat la Senat de PSD, PNL, UDMR şi AUR, iar USR s-a abţinut, poziţionări care arată că susţinerea este transpartinică.

La Senat, pe ordinea de zi de luni a fost o iniţiativă a doi PSD-işti, prin care cereau schimbarea Legii salarizării unitare astfel încât CL-urile şi CJ-urile să poată stabili coeficienţii de ierarhizare pentru salariile funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din subordinea administraţiei locale. Iniţiativa a fost respinsă, pe motiv că la nivelul Guvernului este o analiză privind Legea salarizării unitare.

Nici Guvernul nu se lasă

În şedinţa de Guvern de astăzi au fost aprobate două Hotărâri de Guvern (HG) de organizare a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, dar şi a Ministerului Mediului. La MIPE sunt create peste 500 de posturi noi. Surse din administraţia centrală au precizat pentru „Adevărul” că acestea într-adevăr sunt utile, dat fiind volumul mare de muncă pe PNRR şi proiectele operaţionale, însă marea problemă e umflarea schemei de personal la nivelul şefimii. Mai exact, MIPE va avea opt secretari de stat, cu trei mai mulţi ca acum, încă doi subsecretari de stat şi nu mai puţin de patru secretari general-adjuncţi, cu doi mai mulţi ca în prezent. La Mediu, prin noul HG e înfiinţata doar o funcţie de secretar general-adjunct, ceea ce duce numărul acestora la trei.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Sever H.
24.05.2022, 06:09:03

Cred ca ar trebui sanctificat sub numele: Sfântul Sparlament izvoratorul de inflație. Sărbătoarea poate fi ținută oricând în cele 365 de zile ale anului.

+4 (4 voturi)
The old warrior
24.05.2022, 06:26:53

Cea mai mare veselie in cooperativa mafiota din parlament. De fapt , nu cred ca parlamentul mai are si alte preocupari decat sa mareasca tot timpul salariile bugetarilor. Poate sa fie inflatia si 100% , ca ei nu stiu altceva si nu le pasa . Daca tara intra in faliment ei au conturile blindate ...

+6 (6 voturi)
costy
24.05.2022, 07:49:54

- Parlamentul Romaniei - o - Adunatura, de TICALOSI si IPOCRITI.

+4 (4 voturi)
muresan anna
24.05.2022, 08:25:00

Nu avem nevoie de catastrofe, avem conducatori catastrofa! Josnicia si prostia este "calitatea" parlamentarilor. Si cum se regrupeaza ei de peste 30 de ani!

+3 (3 voturi)
imsi2 imsi2
24.05.2022, 11:05:44

Cum parlamentul voteaza bugetul mi se pare normal ca sa si rotunjeasca veniturile. Ma distreaza unii care se asteptau ca Rares Bogdan sa si taie din salariu. Daca era asa R. Bogdan taia sare la Ocna Mures nu se facea parlamentar ca sa l voteze tampitii care credeau ca asta isi va desfiinta pensia lui speciala. Tocmai am aflat ca exista 2 sisteme de gandire , primul cel intuitiv care i cel mai rapid si catre ia cele mai proaste decizii iar al 2 lea care incearca sa l corecteze pe primul. Oameni ca R. Bogdan, Catzu, Joianis sunt rezultatul primului sistem si anume rezultatul emotiilor unei multimi statistice de prosti care au ales in concordanta cu afinitatile lor adica sa minti si sa furi.

Modifică Setările