Parlamentul European cere aderarea României la Schengen. Când Parlamentul European e bun şi când e rău?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Comisiei Europene încă mai speră că poate duce Bucureştiul pe calea cea bună Sursa foto: stiripesurse.ro
Preşedintele Comisiei Europene încă mai speră că poate duce Bucureştiul pe calea cea bună Sursa foto: stiripesurse.ro

Reunit în şedinţă plenară la Strasbourg, Parlamentul European a adoptat, marţi 11 decembrie, o rezoluţie care cere admiterea României şi Bulgariei în zona Schengen. Documentul a avut o majoritate confortabilă, cu 514 voturi pentru, 107 împotrivă şi 38 de abţineri.

Rezoluţia solicită aderarea cât mai rapidă a celor două state la spaţiul Schengen ca membri cu drepturi depline, ceea ce înseamnă ca toate frontierele să fie integrate în zona Schengen, atât cele aeriene, cele terestre şi cele maritime.

Până acum s-a vorbit despre o eventuală aderare în etape, începând cu frontierele aeriene şi încheind procesul cu frontierele terestre. Raportorul acestei rezoluţii este eurodeputatul bulgar Serghei Stanişev, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni.

Rezoluţia nu are efecte legislative, este o recomandare pentru Consiliul Uniunii Europene. Parlamentul European a mai recomandat de-a lungul timpului admiterea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. În ceea ce priveşte România, ţării noastre i-a fost recunoscut meritul că îndeplineşte toate criteriile tehnice pentru a face parte din Schengen, dar decizia politică a unor state din UE a împiedicat luarea unei decizii favorabile.

Deşi mult timp, România părea favorită în faţa Bulgariei, evoluţiile politice de la Bucureşti legate de legile Justiţiei şi de statul de drept, au dus la declaraţii conform cărora Bulgaria va adera în primele luni ale lui 2019 la Schengen, începând cu frontierele aeriene. Totuşi, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a afirmat la recenta întâlnire cu premierul Dăncilă, că România trebuie de asemenea să intre în spaţiul Schengen în 2019, înainte de finalizarea actualului mandat al Comisiei.

Acum o lună, tot la Strasbourg, Parlamentul European a adoptat rezoluţia privind statul de drept în România în care Bucureştiul este criticat pentru intervenţia „disproporţionată” îndreptată împotriva demonstraţiilor din 10 august şi se cere guvernanţilor să oprească măsurile legislative care afectează independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. Votul din noiembrie a fost similar cu cel din decembrie, 473 voturi pentru, 151 împotrivă şi 40 de abţineri.

Din păcate pentru România, puterea PSD-ALDE nu manifestă niciun interes pentru români, ci urmăreşte modificarea legilor justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă!

În noiembrie, europarlamentarii şi parlamentarii din arcul guvernamental de la Bucureşti au vituperat în urma votului din Parlamentul European. Au considerat rezoluţia privind statul de drept un atac la adresa României, copiind discursul lui Viktor Orban, şi i-au catalogat drept trădători pe europarlamentarii români care au votat alături de majoritate.

Iată că aceeaşi majoritate din noiembrie a votat pentru România în decembrie! Atunci Parlamentul European a fost rău, acum este bun în privinţa României!

Cele două rezoluţii arată clar cum ar fi trebuit să reacţioneze puterea de la Bucureşti pentru a nu arunca România la periferia Uniunii Europene. Un minim dialog şi disponibilitate de a ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei ar fi însemnat şanse foarte mari pentru ridicarea MCV şi intrarea în spaţiul Schengen în prima parte a anului viitor, aşa cum a promis Jean-Claude Junker.

Din păcate pentru România, puterea PSD-ALDE nu manifestă niciun interes pentru români, ci urmăreşte modificarea legilor justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă! Nici vorbă despre interesele naţionale, trebuie impuse cu orice preţ legile care aduc liniştea în sânul conducătorilor de la Bucureşti. Ce dacă nu intrăm în Schengen? Economia românească suportă pierderile, cetăţenii români stau la frontiere, politicienii au paşapoarte diplomatice!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite