Politică

articolul anterior articolul urmator

Parola? „Saakaşvili”

8
21 May 2019 09:22:37
Sebastian Jucan
Poliţia Rutieră, FOTO Dâmboviţa Press
Poliţia Rutieră, FOTO Dâmboviţa Press

După ce a distrus justiţia şi statul de drept, coaliţia PSD-ALDE trece la firescul pas următor: încălcarea flagrantă a unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti fundamentale.

La Toploveni Jandarmeria a ridicat pe sus oameni care doreau să îşi exercite dreptul de a protesta, garantat de articolul 39 din Constituţia României, privind libertatea întrunirilor. Sigur, în ultimii ani această libertate esenţială în orice stat democratic a fost tot mai mult erodată de autorităţi, sub diferite pretexte de natură administrativă. Protestele, fie ele paşnice, paşnice mereu deranjează puterea politică.

Nu este primul abuz de acest gen. Cei identificaţi de Jandarmerie drept „capi ai protestelor” au simţit pe pielea lor cum organul găseşte de cuviinţă a-i trata pe cetăţenii care le plătesc lefurile. Însă este primul abuz atât de flagrant şi făţiş, fără nici un fel de perdea sau alibi, cu singurul scop de a asigura că nu sunt deranjate sensibilităţile conducătorului iubit. Poate că nu ar trebui să fim surprinşi. În fond, vorbim de aceeaşi instituţie care în 10 august a gazat şi bătut fără discriminare femei, bătrâni, copii, turişti străini sau reprezentanţi ai presei internaţionale.

Doar câteva zile mai târziu, la Târgovişte, am văzut nişte scene frizând absurdul, parcă desprinse dintr-o distopie orwelliană. A fost închisă circulaţia către şi prin oraş, ca nu cumva să fie perturbat în vreun fel marele miting al partidului-unic. Sigur, asta s-a întâmplat doar în cazul muritorilor de rând. Cei mai egali dintre egali au primit parola care să le confirme statutul pentru caşchetele care s-au transformat în sclavii PSD-ului. Explicaţia Poliţiei Rutiere, cum că aşa au hotărât organizatorii, este halucinantă. Păi dacă data viitoare decid că nu mai ai voie să ieşi din casă când partidul defilează prin oraş? Sau eventual că nu mai poţi să o faci fără un steguleţ al partidului iubit?

Şi mai îngrijorător este că opoziţia nu vine cu soluţii concrete pentru a recredibiliza aceste instituţii în ochii cetăţeanului. În schimb ni se oferă lamentări şi asigurări că lucrurile vor sta mai bine, odată ce vine ea la putere. Însă am văzut deja cum stau lucrurile: Guvernul Cioloş a încercat o profesionalizare a instituţiilor statului şi scoaterea lor de sub controlul politic. După doar trei ani guvernarea PSD-ALDE a reinstaurat controlul absolut, mai strâns şi sufocant decât niciodată.

Poate că reprezentanţii partidelor de opoziţie ar trebui să arunce o ocheadă peste modelul oferit de Mihail Saakaşvili în Georgia. Fostul preşedinte a hotărât împreună cu cabinetul său dizolvarea Ministerului de Interne şi a Poliţiei Rutiere. Au fost disponibilizaţi zeci de mii de angajaţi pentru a eradica de la rădăcină corupţia şi celelalte probleme sistemice ce măcinau instituţiile care ar trebui să reprezinte garantul legii şi să asigure ordinea publică şi siguranţa cetăţeanului, nu să se comporte ca garda pretoriană a partidului aflat la putere.

Oamenii care au vândut demnitatea uniformei pe care o poartă pentru câteva sute de lei în plus la salariu nu mai au ce căuta să o reprezinte. Ei s-au transformat din reprezentanţii statului şi ai cetăţeanului român în mercenarii privaţi ai lui Liviu Dragnea şi PSD-ului. E nevoie ca opoziţia să scoată bisturiul şi să taie în carne vie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Costica vasile
21.05.2019, 10:27:13

Ia auzi frate .....politia romana platita din bani publici....interzice intrarea in oras a celor care....nu stiu parola ! Bei....infractorilor ce sunteti....nu stiti parola.....marsh de unde veniti !Nu intrati in oras.....nici pe sus nici pe jos ! Cu drac...nea inainte....vom avea....necazuri multe ! Asta pana in 26 mai....ca dupa....il dam afara pe ....IMPARAT ! La groapa de gunoi cu CIUMA ROSIE !

+2 (2 voturi)
Codruta=Tepes
21.05.2019, 22:03:19

@Costica vasile Atat timp cat nu isi vor pune si romanii cinstiti parola pe taxe si impozite refuzand sa mai munceasca pentru hoti, isi va permite ciocoimea sa faca ce vrea, la fel si vatafii ei.

val petru
21.05.2019, 11:09:16

Exemplul cu ex-presedintele armean nu este cel mai bun, pentru simplul motiv ca omul, plantat la presedintie de stim-noi-cine, a declansat un conflict cu Rusia, afectand grav economia Armeniei (si asa pe butuci), apoi a fugit prin lume, a ajuns in Ucraina lui Poroshenko, a facut prapad pe - acolo ca guvernator, a fost gonit din nou si acum este apatrid, bantuind prin lume si promitand revolutii. Pe scurt, Saakashvili este un dement cu certificat. Daca insa il adorati si il considerati exemplu...

-3 (3 voturi)
Sebastian Jucan
21.05.2019, 17:53:34

Petru, făceam referire la maniera curajoasă în care a procedat să combată corupția. În câțiva ani s-au văzut rezultatele și acesta e modelul care ar trebui aplicat și la noi. O melodie mai deocheată ce se ascultă pe la petrecerile cu lăutari are un vers care sună așa ”Din cocoș nu faci găină, nici din c***ă gospodină”. Cam așa e și cu borfașii în uniformă, n-o să faci niciodată din ei oameni în slujba cetățeanului, care să respecte uniforma pe care o poartă și ce reprezintă ea. În rest Saakașvili e un politician cu păcatele sale, nu îl adora nimeni.

+2 (2 voturi)
Depeter
21.05.2019, 12:35:29

Ce face pizedeul si in general toata ciuma rosie trebuie spus si repetat, dar indemnul cu bisturiul nu il inteleg. Singura forma e votul. Nu dati sperante indecisilor ca lenea lor electorala o poate substituii nu-s ce interventie a opozitiei.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)