Partidele, chemate la Palat: Iohannis a convocat liderii politici la discuţii noi pe teme vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat partidele luni, la Palatul Cotroceni, pentru o serie de consultări referitoare la cooperarea Parlamentului cu Justiţia, finanţarea campaniilor electorale şi asigurarea votului pentru românii din Diaspora, aceleaşi teme fiind discutate la Cotroceni şi în urmă cu trei luni.

Preşedintele Iohannis  aşteaptă astăzi, la Cotroceni, reprezentanţii celor şase partide parlamentare, pentru tot atâtea ore de discuţii. Temele consultărilor anunţate de preşedinte chiar dinainte de Paşte vizează, potrivit unui text publicat pe contul de Facebook al lui Klaus Iohannis, finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale, garantarea dreptului la vot pentru românii din afara ţării şi accelerarea procedurile parlamentare de ridicare a imunităţii.

Aceleaşi subiecte au fost anunţate de Iohannis şi la finalul lunii ianuarie, când partidele au promis, la ieşirea de la discuţii, că vor adopta în timp util fie legea votului electronic, fie pe cea a votului prin corespondenţă, dar şi că vor sprijini acţiunile Justiţiei.

La acea dată, liderul PSD Victor Ponta s-a angajat chiar să insiste pentru modificarea regulamentelor celor două Camere ale Parlamentului, astfel încât să fie introduse proceduri mai rapide de ridicare a imunităţii.

Dincolo de promisiunile de la Cotroceni, aleşii au modificat însă Regulamentul Senatului numai după scandalul iscat de votul în cazul senatorului PSD Dan Şova, l-au scăpat de urmărirea penală pe senatorul liberal Varujan Vosganian şi l-au salvat, în mod similar, pe UDMR-istul Laszlo Borbely. Mai mult, legea finanţării partidelor a fost trimisă la reexaminare în Parlament chiar de către preşedintele nemulţumit.

Întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, la ieşirea de la congresul UDMR, cu ce mandat se va prezenta PSD la consultările de luni de la Cotroceni, Victor Ponta a răspuns: „Reformă electorală, aşa cum am stabilit. Asta înseamnă un alt sistem pentru alegerile parlamentare, pentru alegerile locale şi pentru asigurarea votului tuturor cetăţenilor şi din afara ţării şi din ţară“.

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu a declarat, duminică, pentru Mediafax, că mandatul PNL în consultările cu preşedintele Klaus Iohannis va fi axat pe susţinerea unei legislaţii electorale îmbunătăţite, liberalii pledând pentru adoptarea şi publicarea în MO a legii privind alegerile locale în mai.

Potrivit Alinei Gorghiu, pe tema legislaţiei electorale, un obiectiv foarte important, din punctul de vedere al PNL, este introducerea votului prin corespondenţă pentru diaspora.

„PNL şi-a asumat susţinerea cerinţei românilor din străinătate de a putea vota mai uşor şi a depus deja un proiect de lege în acest sens. Aşteptăm de la PSD un răspuns clar în această materie, astfel încât la alegerile parlamentare din 2016 să avem deja votul prin corespondenţă pentru românii din străinătate“, a precizat Gorghiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite