Tăriceanu, mai aproape de Iohannis decât de Dragnea: „Ministrul Justiţiei trebuie să fie tehnocrat!“. Iohannis: „Nu vreau un pact cu PSD. S-a înţeles greşit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis, la consultări cu PSD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis, la consultări cu PSD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis discută miercuri cu liderii partidelor parlamentare pe tema legislaţiei din domeniul justiţiei. Din delegaţia PSD au făcut parte Liviu Dragnea, Şerban Nicolae, Eugen Nicolicea şi Florin Iordache, cei care au ciuntit legile Justiţiei şi Codurile penale în Parlament. Dragnea i-a lăsat preşedintelui un set de 10 principii şi 7 întrebări la care aşteaptă răspuns. Tăriceanu susţine un ministru tehnocrat al Justiţiei

UPDATE Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: Trebuie să luăm în serios punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia. Hai să vedem ce rapoarte a dat Comisia în ultimii ani. şi să ţinem cont de ele. Acum 13 ani, în 2005, despre Legea statutul minorităţii naţionale a dat raport pozitiv şi a recomandat Parlamentul să adopte acest statut. De atunci, toată lumea tace. 

UPDATE Dan Barna, preşedintele USR: Iohannis trebuie să fie mediatorul acestui moment critic al societăţii româneşti. Avem un raport al Comisiei de la Veneţia foarte negativ. Astăzi, USR a depus un proiect de lege pentru introducerea recomandărilor Comisiei de la Veneţia. I-am solicitat preşedintelui să nu accepte un ministru al Justiţiei care nu-şi asumă implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

UPDATE Ludovic Orban: PNL salută iniţiativa preşedintelui, în urma rapoartelor adoptate de comisia de la venetia care exprima puncte de vedere extrem de critice si recomandari foarte serioase. Romania este intr-un punct de cotitura. Obsesia lui Dragnea de a scapa de puscarie si obsesia ultrasilor din PSD de a controla justitia au facut un rau imens Romaniei. Este momentul ca partidele care compun majoritatea parlamentara sa abandoneze proiectul lui Dragnea. Cred ca este momentul ca pentru binele romaniei sa ne asezam la masa, sa facem legi care sa fie sustinute de societate.

Este nevoie de un pact pentru Justiţie?

Orban: Cred ca e necesar un acord intre partide. Una este ceea ce doresc sa faca domnul Dragnea si alta este ceea ce doreste PNL. Sunt convins ca si in partidul de guvernamant sint oameni care gandesc mai aproape de noi. In ceea ce ne priveste pe noi, ne asezam la masa cu oricine pentru niste legi bune. Suntem pregatiti cu un proiect de lege care sa respecte recomandarile Comisiei de la Venetia, dar si cu amendamente.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu: Presedintele a afirmat ca incerca o mediere intre partide. Pot sa va spun ca intre partidele politice sa aiba loc o discutie, sa realizam un consens, sa tinem cont si de recomandarile Comisiei de la Venetia. Dar trebuie sa porneasca de la cateva premise: statul de drept, sa avem aceeasi viziune. Trebuie sa revenim asupra infiintarii comisiei pentru adevar. Trebuie un ministru al Justitiei tehnocrat, fara implicare politica.

Cum funcţionează alianţa PSD-ALDE?

Tăriceanu: Alianţa funcţionează foarte bine, nu avem problemele de aliana pe legile justitiei.. Legile Justiţiei vor veni în Parlament prin OUG 92. Această discuţie poate fi tranşată pe baza votului majorităţii sau prin consensul tuturor partidelor. Dacă vrem să calmăm lucrurile, aceasta ar fi o soluţie dezirabilă. Ordonanta 92 nu a rezolvat punct cu punct din recomandari. Odata ajunsă in Parlament, nu vad de ce nu am putea continua cu discutii pe ea.

UPDATE Liviu Dragnea: Am onorat invitatia pe tema legilor justietiei. A fosr o discutie in care domnul presedinte ne-a exprimat punctul lui de vedere, nu e nevoie de opinia noastra pentru ca există OUG 92 care cuprinde o mare parte dintre refomandarile comisie de la venetia, propusa de ministrul Toader. A fost un obiectiv asumat pentru ca am hotarat din 2016 ca nu vom face ca nu vedem abuzurile din Romania. Nu putem sa ne prefacem ca nu exista protocale secrete, neconstitutionale, nelegale. Nu putem sa ne angajam intr-o discutie ampla si serioasa daca nu tinem cont ca trebuie sa se stopeze abuzurile. I-am lasat domnului presedinte un set de 10 principii şi 7 întrebări. 

UPDATE Klaus Iohannis, înainte de consultări: Incepem o runda de consultari. I-am invitat pentru a discuta despre legile justiţiei, pentru ca trebuie regandite, modernizate, imbunatatite. Obiectivul meu e sa garantam independenta justitiei. E nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile justitiei, de o legiferare transparenta care să ducă la modernizarea reala a legislatiei in materie. Nu trebuie ignorate ca până acum avizele CSM. Pe partea politica avem nevoie de un acord intre partidele parlamentare pentru a relua ciclul legislativ. Avem opinia finala a Comisiei de la Venetia, acele recomandari trebuie luate foarte in serios. Sunt recomandari ale specialistilor, gandite pentru a ajuta Romania. 

Întrebat dacă vrea un pact pe Justiţie cu PSD, Klaus Iohannis a spus: „Eu nu vreau niciun pact cu PSD. S-a înţeles greşit. Eu îmi doresc să fiu văzut ca un mediator. Vreau înţelegere politică între partide“

UPDATE Viorica Dăncilă: Lista cu remaniaţi nu este făcută. Evaluăm foaia de parcurs a fiecărui ministru. Nu pot vorbi despre un pact naţional pe Justiţiei pentru că nu ştiu ce conţine acel pact. Eu aş fi vrut ca la Strabourg să nu mai avem critici. Disputele noastre politice trebuie să rămână la nivel intern. Discursul lui Iohannis a fost echilibrat. 

Întrebat dacă Tudorel Toader va rămâne în Guvern, Dăncilă a răspuns: „Nu vorbesc despre nume. Săptămâna viitoare va fi CEX-ul“. 

Liviu Dragnea intervine în discuţia despre Tudorel Toader: „Noi nu am avut o discuţie în partid despre Tudorel Toader, deci nu a fost subiect. A apărut din senin din partea colegilor de la ALDE ideea că Tudorel Toader trebuie menţinut în Guvern, toţi am rămas miraţi şi i-am rugat să nu mai aibă intervenţii despre domnul Toader. Rugăminţile nu au fost ascultate şi iar s-au produs aceste declaraţii că domnul Toader trebuie menţinut. Suntem obligaţi să avem această disucţie în PSD despre domnul Toader, pentru că Ministerul Justiţiei este asumat de PSD. Îmi pare rău că s-a inventat o problemă acolo nu era“

UPDATE Liviu Dragnea, după şedinţa PSD: Am decis două lucruri: unul, firesc, să mergem azi la Cotroceni. Cei care merg sunt: Robert Cazanciuc, Florin Iordache, Şerban Nicolae, Eugen Nicolicea şi eu.

Reporter: Veţi semna un pact pentru Justiţie?

Dragnea: Mă abţin. Aşa vrea să discut după, nu vreau să stric surpriza.

UPDATE Liviu Dragnea nu a vrut să răspundă la nicio întrebare înainte de şedinţa PSD.

UPDATE Marian Oprişan: Paul Stănescu nu a comunicat deloc. Olguţa Vasilescu este un om foarte determinat, aţi văzut ce a făcut în fruntea Ministerului Muncii. E un manager foarte bun. 

UPDATE Codrin Ştefănescu, înainte de Biroul Naţional: „Nu gândim toţi la fel. Relaţia cu Iohannis e rece de mult timp. Sunt colegi, printre care şi eu, care considerăm că nu avem nicio şansă de dialog. Vedem la BPN“, a declarat, secretarul general-adjunct al PSD. 

Ştefănescu a lansat un atac şi la adresa lui Tăriceanu, cel care a vorbit de un posibil pact cu Iohannis: „Domnul Tăriceanu să vorbească de protocoalele secrete. Că s-au făcut şi desfăcut lucruri, inclusiv în mandatul lui“.   

UPDATE Aproape toate partidele vor merge la consultările de la Palatul Cotroceni. Potrivit unor surse politice citate de Realitatea TV, şi PSD-iştii vor merge la consultări. Decizia finală va fi luată în urma şedinţei de Birou Naţional din această dimineaţă. 

***

Consultările încep miercuri la ora 15:00 şi vor dura câte 30 de minute pentru fiecarea formaţiune. Primii invitaţi sunt reprezentanţii PSD, urmaţi de cei ai ALDE, PNL, USR, UDMR, PMP şi de Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi seară, că va participa la consultările de la Cotroceni, convocate de preşedintele Klaus Iohannis, precizând că punctul de vedere al ALDE este structurat de multă vreme. ”Statul de drept înseamnă a avea în centru cetăţeanul şi drepturile lui”, a spus Tăriceanu care a precizat că şi-ar dori să se găsească ”un teren comun de discuţie şi de înţelegere”. Întrebat dacă ar accepta ideea unui pact pe justiţie între partide, el a spus că nu ar refuza ideea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite