Politică

articolul anterior articolul urmator

SURSE Noua Putere pregăteşte amânarea plăţii pensiilor speciale pentru aleşii locali

18
6 Dec 2021 06:34:56
Autor: Andreea Ghiorghe
FOTO: Iquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Iquam Photos/ Octav Ganea

Partidele aflate la guvernare pregătesc prorogarea intrării în plată a pensiilor speciale pentru aleşii locali, urmând ca zilele viitoare subiectul să fie discutat în cadrul unei şedinţe a Coaliţiei, astfel încât să fie stabilit termenul de amânare, adică şase luni sau un an, susţin surse din PNL şi PSD pentru „Adevărul”. Ar fi al treilea an în care intrarea în plată a acestor venituri promise din 2019 se amână.

Principalul motiv al amânării ar fi acela că plata pensiilor speciale, împreună cu măririle promise în programul de guvernare pentru celelalte categorii de pensii, ar putea duce la depăşirea pragului de 9,4% din PIB, care reprezintă totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile, pe care autorităţile s-au angajat să îl respecte în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în urma discuţiilor cu oficialii europeni, pentru perioada 2022-2027.  

Sute de milioane pentru pensii speciale

Surse din Ministerul Finanţelor susţin că intrarea în plată a pensiilor speciale pentru aleşii locali ar avea un impact bugetar de peste 600 de milioane de lei. Calculul este făcut pentru scenariul în care toţi potenţialii beneficiari şi-ar depune dosarul pentru a primi această pensie de serviciu. 

Prorogarea pensiilor speciale pentru această categorie de privilegiaţi este „iminentă”, după cum au precizat surse din Coaliţie pentru „Adevărul”, iar în acest moment sunt luate în calcul două variante: amânarea pentru şase luni sau pentru un an. Liderii Coaliţiei şi miniştrii Muncii şi Finanţelor vor avea în următoarele zile discuţii despre cea mai bună variantă de rezolvare a situaţiei.   

Tema pensiilor speciale pentru aleşii locali împarte scena politică în două. Pe de o parte, sunt cei care consideră că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene merită aceste pensii, pe de altă parte, Opoziţia, acum formată din USR şi AUR, se opune acestor venituri. La nivelul Legislativului sunt mai multe proiecte de lege blocate la Camera Deputaţilor, în comisiile de specialitate, pe tema eliminării pensiilor speciale pentru aleşii locali. De altfel, apariţia acestor pensii a avut loc printr-o Ordonanţă de Urgenţă dată de Guvernul Dăncilă în 2019, după ce Curtea Constituţională respinsese de două ori proiectele de lege prin care erau instituite aceste venituri pentru aleşii locali. 

Împăcare cu bani din „Anghel Saligny“

PSD şi PNL, cele două formaţiuni care ar fi vrut ca de la 1 ianuarie 2022 aleşii locali să primească pensie specială, pregătesc măsuri de compensare pentru aleşii din teritoriu. Astfel, pentru a nu tulbura apele la nivelul autorităţilor locale, guvernanţii vor încerca să aloce o sumă cât mai mare pentru Programul Naţional „Anghel Saligny”, astfel încât, într-o perioadă cât mai rapidă de timp, la primari şi şefii de CJ să ajungă fondurile pompate de Executiv în teritoriu pentru proiectele locale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Ionel Marcu
6.12.2021, 07:37:50

Credeam că le pasă politrucilor de înjurăturile populației pentru pensiile speciale! Nuu, nu mai au bani și riscă să piardă la PNRR căci de pierderea de voturi, deocamdată nu le prea pasă, alegerile sunt departe.!

+15 (15 voturi)
Ionel Marcu
6.12.2021, 07:40:59

Deci impostoarea Dăncilă a dat ordonanța cu pensiile speciale ale primarilor! Să știm pe cine să înjurăm!

+15 (15 voturi)
costy
6.12.2021, 08:00:30

- Sa va fie - CLAR - Natiune - Toata, Clasa Politica - este, un - Imens Putregai - Pe -NIMENI - nu intereseaza, dezvoltarea -Reala - a tarii - Adunatura de - Ticalosi, Impostori, Nemernici, ect....

+4 (4 voturi)
Amdo Odma
6.12.2021, 08:01:01

Amanarea ramane o amanare care nu schimba nimic pentru ca pensiile speciale vor trebui platite. De ce nu se abroga ordonanta de urgenta?

-6 (12 voturi)
G M
6.12.2021, 08:47:47

Fără pensii speciale pentru nimeni ! Când au candidat ne-au promis că se vor jertfi pentru popor și vor face câte în lună și stele. Apoi și-au angajat neamurile, au încheiat contracte cu firmele personale, etc... Și acum pretind că ”merită” pensii speciale ? Nu i-a obligat nimeni să candideze iar dacă le-a fost prea greu aveau la îndemână demisia. 1600 de lei pentru 4 ani, 5000 de lei pentru 12 ani ? Nu vă e rușine de oameni ?

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările