Politică

articolul anterior articolul urmator

Partidul AUR consideră că paşaportul de vaccinare european este discriminatoriu

15
1 Mar 2021 19:08:09
Autor: News.ro
George Simion, lider AUR. FOTO: Inquam Photos/ George Călin
George Simion, lider AUR. FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Reprezentanţii Alianţei pentru Unirea Românilor se arată îngrijoraţi de intenţia Comisiei Europene de a introduce un paşaport digital de vaccinare împotriva COVID-19, prin care va fi limitată libertatea de mişcare a cetăţenilor europeni. Ei transmit, printr-un comunicat de presă, că astfel se vor crea două categorii de cetăţeni: cei care se vor putea bucura de libertatea de mişcare şi cei care vor fi sancţionaţi pentru opiniile lor.

Sursa citată mai spune că introducerea unui paşaport digital de vaccinare este echivalentă cu impunerea unui act de identitate european prin care se discriminează între „cetăţeni model” şi „cetăţeni indezirabili”.

„Această măsură discriminatorie va alimenta opiniile care consideră că autorităţile naţionale, dar mai ales cele internaţionale, precum cele de la vârful UE, acţionează pentru un control mai strict al populaţiei, pentru sancţionarea celor cu opinii dizidente şi restrângerea drepturilor şi libertăţilor”, mai arată comunicatul de presă.

AUR cere autorităţilor statului român, comisarului din partea României, Adina Vălean, şi altor reprezentanţi ai României în diversele foruri europene, să se opună acestei măsuri discriminatorii, antidemocratice şi periculoase pentru libera circulaţie a persoanelor, unul din pilonii pe care a fost construită Uniunea Europeană.

„Condiţionarea deplasării în spaţiul comunitar de prezentarea unui test negativ la ieşirea, respectiv intrarea din/în ţară este o măsură de protecţie suficientă în raport cu posibilitatea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în urma deplasărilor transfrontaliere”, mai indică sursa menţionată.

Grecia şi Ciprul au încheiat, fiecare separat, câte un acord turistic cu Israelul care le permite cetăţenilor lor vaccinaţi să călătorească fără restricţii cu ajutorul unui „paşaport verde”.

Premierul Florin Cîţu afirmă că discuţia despre un paşaport de vaccinare este prematură, campania de vaccinare la nivel european fiind la început.

„În momentul în care ai doar un început al campaniei de vaccinare nu poţi să vorbeşti despre un paşaport pentru vaccinare”, afirmă şeful Executivului, precizând că Guvernul nu are mandat să discute cu alte guverne în acest sens.

De asemenea, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a spus că eventualele facilităţi pe care le-ar putea oferi aşa-numitul paşaport de vaccinare reprezintă un beneficiu secundar.

„Cred că vaccinurile ajută (...) Dacă asta se va concretiza într-un paşaport de vaccinare sau într-o altă formă care să sublinieze ceea ce am spus, că vaccinurile ajută, asta e o întrebare la care răspunsul va fi unul european”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Ozzie Scalit
1.03.2021, 19:17:14

romanii mereu au fost discriminati in ue. nu e nimic nou.

-3 (7 voturi)
acamas nikos
1.03.2021, 19:18:33

Ai dreptate Ozzie Nu ne trebuie vaccinare in Romania .

-3 (7 voturi)
acamas nikos
1.03.2021, 19:17:36

Au dreptate cei de la AUR acel pasaport de vaccinare nu isi are rostul . Este o mare DISCRIMINARE 100% oricum nu ma vaccinez in Romania sau in afara tarii nici la mine in Grecia

-6 (10 voturi)
m wakki
1.03.2021, 19:20:46

dar la tine în cocina rusească ?

+2 (2 voturi)
m wakki
1.03.2021, 19:22:53

foarte bine, ăștia de la HAUR dacă nu vor pot să nu se vaccineze și nici pașaport de vaccinare nu trebuie să își ia nu îi obligă nimeni și nici nu au nevoie pașaportul e pentru călătorit în străinătate, ceea ce nu e cazul lor

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările