Partidul lui Dan Voiculescu, conectat prin derogare la banii publici de PSD şi PNL. Cât ar urma să încaseze o formaţiune care a luat 1% la ultimele alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Mediafax / Mircea Roşca
Foto Mediafax / Mircea Roşca

Coaliţia de guvernare a adoptat o derogare de la Legea partidelor prin care formaţiunea fondată de Dan Voiculesu va primi bani de la stat, deşi nu a participat la alegerile din 2020. Peste un milion de lei va încasa PPU-SL în 2022.

Legea bugetului de stat pe 2022 nu a însemnat doar dezbateri pe alocări de fonduri către instituţii şi autorităţi locale, ci şi aranjarea unui an financiar fără probleme pentru partide, în condiţiile în care din start subvenţiile pentru formaţiunile politice sunt în anul următor de 234 de milioane de lei (în 2021, la buget au avut alocate 162 de milioane, dar prin rectificare s-a ajuns la 234 de milioane de lei).

Şi, pe lângă această sumă, la propunerea a patru deputaţi afiliaţi PSD, dar care sunt membri ai Partidului Puterii Umaniste – Social Liberal (PPU-SL), adică formaţiunea fondată şi controlată de Dan Voiculescu, a fost acceptată o derogare de la lege prin care acest partid să primească şi el bani de la buget anul viitor, deşi nu a fost votat în alegeri şi are doar patru parlamentari: Steluţa Cătăniciu, Graţiela Leocadia Gavrilescu, Vlad Popescu-Piedone şi Loredana Predescu. Prevederea are ca singur beneficiar acest partid, din moment ce toate forţele parlamentare deja aveau dreptul la subvenţii, în baza rezultatelor la ultimele parlamentare şi ultimele locale.  

Derogare propusă chiar de profitori

„În anul 2022, subvenţia împărţită unui partid politic va fi proporţională cu raportul dintre numărul parlamentarilor înscrişi în acesta şi afiliaţi unui grup parlamentar la finalul primei sesiuni parlamentare a anului 2021 şi numărul total al parlamentarilor înscrişi în partide politice şi afiliaţi grupurilor parlamentare, cu excepţia grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, la finalul primei sesiuni parlamentare a anului 2021, conform informaţiilor furnizate de secretarii generali ai celor două Camere ale Parlamentului”, este amendamentul care a fost propus exact de cei patru parlamentari PPU-SL şi acceptat de majoritatea parlamentară. La legislativele din 2020, PPU-SL a luat doar 1% la Camera Deputaţilor şi 1,19% la Senat. Mai exact, a fost departe de a atinge pragul de 5% pentru a intra în Parlament şi a beneficia de subvenţii pentru partide.

Conform calculelor „Adevărul”, dată fiind suma totală alocată partidelor politice, precum şi a numărului de parlamentari, PPU-SL ar urma să încaseze în 2022 între 1,30 şi 1,35 milioane de lei. Nu ar fi singurul caz de acest fel din istoria recentă, precedentele fiind în 2020, când Guvernul Orban a introdus o derogare la Legea partidelor politice, pentru a putea beneficia de fonduri şi Pro România, partidul lui Victor Ponta, drept recompensă pentru că pusese umărul la demiterea Guvernului Dăncilă.

Precedentele Pro România şi Forţa Naţională

Însă pe lângă Pro România, derogarea a putut fi aplicată şi în cazul Forţei Naţionale. Cu toate că Forţa Naţională nu a reuşit să intre în Parlament în 2016, aceasta a ajuns să aibă parlamentari după ce mai mulţi aleşi din ALDE l-au trădat pe Călin Popescu-Tăriceanu şi au rămas să sprijine Guvernul Dăncilă, în acelaşi timp schimbând partidul. Prin urmare, Teodor Meleşcanu, Marian Cucşa, Alexandru Băişanu, Graţiela Gavrilescu şi Ion Cupă s-au înscris în Forţa Naţională, partid neparlamentar. Deci, fără acces la banii publici.

Cu toate acestea, Forţa Naţională a ajuns să primească o subvenţie din ianuarie 2020, după aprobarea bugetului pe 2020, doar în ultimele şase luni (iulie-decembrie) încasând aproximativ un milion de lei (peste 200.000 de euro), deşi de la începutul lunii iulie acest partid nu mai avea niciun parlamentar.

Până la acest amendament, reluat aproximativ cu aceeaşi formulare pentru 2022, numai partidele care participau la alegeri – parlamentare şi locale – aveau dreptul să primească lunar bani de la bugetul de stat, în funcţie de rezultatul obţinut la ultimul scrutin. Aşadar, chiar dacă formaţiunile mai pierdeau parlamentari pe parcursul unei legislaturi – prin demisie, deces sau traseism –, sumele erau calculate în funcţie de rezultatul obţinut la alegerile precedente. Însă în bugetul pe 2020 a apărut o derogare pentru anul în curs: „Pentru anul 2020, subvenţiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorităţii Electorale Permanente, se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscrişi în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020“.

La începutul lui 2020, Forţa Naţională a avut declaraţi cinci parlamentari, aşadar avea dreptul la bani de la bugetul de stat. Prin urmare, în tot anul 2020 partidul a ajuns să încaseze aproximativ 1,8 milioane de lei. Din cei cinci foşti membri ai Forţei Naţionale, unul se regăseşte şi în PPU-SL, Graţiela Leocadia Gavrilescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite