Politică

articolul anterior articolul urmator

Partidul lui

6
26 Sep 2021 11:49:08
Cristian Preda

În ultimele 4 luni, PNL a urmat regulile interne privind alegerea unui lider. Publicul larg a aflat rezultatele din fiecare filială şi ciondănelile celor doi candidaţi la şefie. La final, congresul a semănat mai curând cu un meci de baschet al unor liceeni decât cu deliberările unor adulţi care promit modernizarea ţării. Rezultatul satisface o singură persoană. Pe preşedintele Iohannis. Toţi ceilalţi actori politici sunt nemulţumiţi.

Cel mai amărât e, desigur, fostul lider al PNL. După ce a reuşit să răstoarne, prin manevre parlamentare, guvernul Dăncilă chiar în preziua scrutinului prezidenţial din 2019, făcându-i astfel un imens serviciu lui K. Iohannis, după ce a urmat indicaţiile de la Cotroceni privind o posibilă declanşare a alegerilor anticipate, apoi pe cele privind gestionarea pandemiei în 2020, după ce, în iarna trecută, a cedat poziţia de premier pentru a convinge USRPLUS să participe la majoritate, Orban s-a trezit că preşedintele vrea ca premierul să preia partidul. Iar Cîţu l-a preluat, cu 60% din sufragii. 

Rezultatul nemulţumeşte, cu siguranţă, USRPLUS sau, pentru a fi mai precis, tabăra din acest partid care doreşte cu orice preţ guvernarea. Victoria lui Orban i-ar fi îngăduit reluarea formulei negociate în urmă cu aproape zece luni. Aflat în plin proces de alegere a preşedintelui – după ce Dacian Cioloş a câştigat primul tur –, USRPLUS e obligat să hotărască acum cine e mai bun ca lider al opoziţiei la un guvern condus de Cîţu, fără a putea anticipa ce va fi de-acum în şase luni.

Pesediştii sunt încurcaţi fiindcă trebuie să se hotărască şi ei ce fac: dacă alegerea lui Orban şi reanimarea coaliţiei le-ar fi îngăduit să joace rolul de cel mai mare partid de opoziţie, confirmarea lui Cîţu la şefia guvernului îi obligă să opteze între sprijin – explicit sau tacit – pentru premierul lui Iohannis, alegeri anticipate sau – veche specialitate a partidului – suspendarea preşedintelui. Pentru a impune două dintre aceste soluţii, are nevoie şi de AUR, şi de USRPLUS.

Pe scurt, după ce Klaus Iohannis a vrut să controleze guvernul – i-a spus „guvernul meu” –, iar Ludovic Orban l-a ajutat să atingă acest obiectiv, acum, tot preşedintele – folosindu-se de Florin Cîţu –, are şi „partidul lui”. Problema e dacă asta îi va folosi la ceva...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Mircea Lupan
26.09.2021, 12:01:16

"...sau – veche specialitate a partidului – suspendarea preşedintelui" Citeste mai mult: adev.ro/r018at Humm, interesant!

Zev Zevescu
26.09.2021, 12:02:53

Are dreptate Cristian Preda - Iohannis a vrut 'guvernul meu'. Il are. Acum are si 'partidul meu'. 'Parlamentul meu' l-a pierdut pe drum, si numai prin alianta cu PeeSeeDee il mai recapata. Ce mai ramane? Ah, da, 'BOR-ul meu'. Preafericitule, nu te vad bine.

+12 (12 voturi)
Bănăţanu v.2
26.09.2021, 13:15:21

Zevzec să fii și tot pricepi până la urmă că pe aleși îi doare în coor de ceilalți, domnule Zev Zevescu... Ce e de făcut? Așteptăm următorul scrutin electoral ca să punem încă o dată ștampila pe răul mai mic. Interesant e faptul că nu reușim să pricepem realitatea: prostia e o boală mai devastatoare decât cancerul!

+7 (7 voturi)
Zev Zevescu
26.09.2021, 13:44:16

Las chestia cu zevzecul la o parte. Cand vine vorba de politicieni, luati 'en gros', e cam asa. Dar peste tot in lumea cat de cat libera mai dai ocazional (istoric vorbind) peste cativa care sunt altfel. Si uneori, mai rar decat ar trebui sau ne-am dori, unul sau una dintre ei reuseste sa ajunga in pozitie dominanta si sa ii tina in frau pe restul. Iar priceperea realitatii cum o definesti talica pt contextul asta, chiar la nivelul 'maselor largi populare', nu schimba nimic. Mecanismul politico-administrativ si electoral in Ro e de asa natura incat inevitabil raul cel mai mic este cel servit, ca la cantina, iei ce ti se da, nu 'a la carte'. Convers, produsul 'castigator' n-are nici un interes sa modifice fundamental mecanismul prin care a ajuns la putere, si gata cercul vicios.

+12 (12 voturi)
Bănăţanu v.2
26.09.2021, 14:44:59

E evident (dumneata spui că e inevitabil!) că ne învârtim în jurul cozii, domnule Zevescu. Atâta vreme cât regulile sunt stabilite de cei care ne servesc (vorba vine!) ce ne-am putea dori? Asta am ales, asta avem... Culmea e că după ce suntem serviți cu o „mâncare” ca la cantină ni se cere să și aplaudăm. Unii chiar o fac. Ba, mai mult de-atât mai și oferă bacșiș!

+11 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările