Politică

articolul anterior articolul urmator

Patriarhul şi grija pentru resursele naturale: „Binecuvântare sau poluare?“

49
15 Dec 2013 19:39:40
Autor: Sebastian Zachmann
ÎPS Daniel             Desen realizat de Vali Ivan
ÎPS Daniel             Desen realizat de Vali Ivan

Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va aminti, în Pastorala de Crăciun de anul acesta, despre iubire, bunătate, dar şi despre protejarea naturii, în contextul în care sătenii de la Pungeşti se luptă în continuare cu jandarmii pentru a împiedica exploatarea gazelor de şist.

„Întrucât lumea a fost creată din dragostea lui Dumnezeu pentru oameni, iar omul a fost numit stăpân peste tot pământul (Cf. Facerea 1, 28), ne revine responsabilitatea pentru întreaga natură, care trebuie mereu cultivată ca dar al lui Dumnezeu, pentru noi şi pentru generaţiile viitoare“, a scris Patriarhul Daniel. Mesajul celui dintâi părinte va fi citit în toate lăcaşurile de cult ortodoxe din România, de la bisericile din cătune până la Mitropolie, la liturghia din ziua de Crăciun.

Patriarhul Daniel se foloseşte de cuvintele unui mare părinte al ortodoxismului românesc, Dumitru Stăniloaie, pentru a le transmite credincioşilor să nu „otrăvească“ natura.

„Părintele Dumitru Stăniloaie spunea, în acest sens: «Natura nu-şi îndeplineşte rolul ei fără om, sau printr-un om care lucrează contrar ei. Prin coruperea, sterilizarea şi otrăvirea naturii, omul face imposibilă existenţa sa şi a semenilor săi. Astfel, natura nu este numai condiţia existenţei omului singular, ci şi a solidarităţii umane. Natura apare într-un mod cu totul clar ca mediul prin care omul poate face bine sau rău semenilor săi, dezvoltându-se sau ruinându-se el însuşi din punct de vedere etic sau spiritual»“, se arată în pastorala Patriarhiei.

„Binecuvântare sau poluare?“
Totodată, Patriarhul Daniel vorbeşte despre o cooperare la nivel planetar în mesajul său de protejare a mediului înconjurător.

„Dacă noi consumăm totul şi degradăm totul din natură (creaţie), dovedind lipsă de respect sau nerecunoştinţă faţă de Creator şi nepăsare faţă de darurile primite de la El, ce transmitem generaţiilor viitoare? Binecuvântare sau poluare? Pământ lucrat şi sfinţit sau pământ degradat şi pustiit? Totuşi, putem transmite generaţiilor viitoare şi bogăţie, şi înţelepciune, dacă gândirea noastră este creatoare de valori, iar voinţa noastră este promotoare a coresponsabilităţii şi a cooperării practice la nivel naţional şi planetar“, a conchis Patriarhul Daniel.

Alte articole pe aceeaşi temă:

Ponta, către Stroe: „Am auzit prostia că nu trebuie să protejăm proprietăţi private. Dacă se dărâmă gardul ziarului care a scris asta...“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

49 Comentarii

Dumitru Rizoaica
15.12.2013, 21:56:17

Comentariu considerat abuziv.

adu adu
15.12.2013, 21:57:56

Preasfinte, dar distrucerea spatiului verde, a naturii, deci a creatiei, din spatele CASEI POPORULUI si ridicarea unei cladiri faraonice din fier si beton cun e?

-1 (19 voturi)
Toru Okada
15.12.2013, 22:15:36

mie mi s-a parut spatiu cu ciulini ala din spatele Casei Poporului, nu stiu cand l-ai vazut tu verde...

+4 (12 voturi)
Eugen Tănăsescu
15.12.2013, 22:16:06

Cred că s-a referit mai repede la cazul Rosia Montană, pe care deja Sinodul BOR l-a respins. In chestiunea gazelor de şist stim că se aşteaptă un punct de vedere de la Academie.

-7 (15 voturi)
Nicu Gramma
15.12.2013, 22:17:14

D-l Daniel are mare interes sa nu se scoata gazele de sist findca cu cat lumea e mai saraca cu atat bisericile sunt pline cu enoriasi care defapt platesc cu si fara voie cand intra in biserica . Masina D-lui Daniel ,toata aparatura casnica si toata tehnica de care se bucura -deci materia prima a acestor produse -sunt extrase tot din pamant .De ce nu se gandit la aceasta poveste sa o spuna cu multi ani in urma ?!!!!

-5 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (49)