PDL contestă Statutul parlamentarilor la CCR. PSD, acuzaţii de fraudă la adresa democrat-liberalilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ungureanu anunţă că PDL va constesta Statutul parlamentarilor la CCR  FOTO Adevărul
Ungureanu anunţă că PDL va constesta Statutul parlamentarilor la CCR  FOTO Adevărul

Mihai Răzvan Ungureanu, liderul partidului Forţa Civică, a anunţat că întreg grupul PDL din Parlament va aduna semnături pentru a depune contestaţia la Curtea Constituţională împotriva Statutului parlamentarilor. De cealaltă parte, PSD îi acuză pe cei de la PDL că ar avea o listă de semnături mai veche pe care o depun de fiecare dată la CCR. PSD va cere o comisie parlamentară care să ancheteze listele celor de la PDL.

„Vă pot spune două dintre chestiunile care oricum vor fi detaliate în acest text. Dincolo de faptul că Statutul în opinia noastră, Statutul votat astăzi are mari defecte de constituţionalitate- sesizarea noastră va face referinţă la ele- intenţionăm să clarificăm o dată definiţia incompatibilităţii. În opinia noastră conflictul de interese, dovedirea conflictului de interese trebuie să genereze incompatibilitate, deci pierderea mandatului. Şi un al doilea exemplu, în ceea ce priveşte imunitatea noi nu suntem de acord cu ideea că imunitatea parlamentară trebuie să aibă o asemenea defiiniţie extinsă. Credem că imunitatea parlamentară trebuie aplicată exclusiv declaraţiilor politice", a punctat el.

„Suntem conştienţi de faptul că există un articol constituţional care se referă la imunitatea parlamentară. Vom avea prilejul să cerem modificarea acelui articol constituţional în momentul în care va intra în dezbatere tot textul Constituţiei, dar până atunci încercăm să facem tot ceea ce se poate pentru a arăta prin această sesizare la CCR câte defecte are Statutul votat astăzi", a completat preşedintele FC.

Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al PSD, a lansat însă acuzaţii grave la adresa celor din PDL. El susţine că democrat-liberalii ar merge la Curtea Constituţională cu o listă de semnături veche, care este folosită de fiecare dată când doresc să conteste o lege.

„Avem suspiciuni pentru că acum un an de zile sau mai puţin de un an de zile, când discutam despre legea CNA-ului, s-a întâmplat acelaşi lucru. Nu putem să nu avem suspiciuni când Roberta Anastase este încă un membru activ în PDL şi ştim ce s-a întâmplat la legea pensiilor. Prin urmare, aşteptăm o anchetă din partea Parlamentului şi vom vedea dacă suspiciunile noastre sunt reale”, a completat el.

Parlamentul a adoptat astăzi noul Statut al senatorilor şi deputaţilor. Astfel, parlamentarii incompatibili care nu contestă deciziile Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) îşi vor pierde mandatul, potrivit ultimei variante a statutului, negociată de PSD şi PNL. Parlamentarii vor avea la dispoziţie 45 de zile pentru contestaţie.

 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite