Politică

articolul anterior articolul urmator

PDL recunoaşte că Predoiu este un candidat iepure

0
11 Nov 2013 17:02:58
Marian Dumitrache
Cătălin Predoiu nu performează în sondaje şi pare improbabil să poată funcţiona pe post de locomotivă electorală pentru PDL la prezidenţiale.
Cătălin Predoiu nu performează în sondaje şi pare improbabil să poată funcţiona pe post de locomotivă electorală pentru PDL la prezidenţiale.

De mai multe luni, strategia de imagine a celor de la PDL este de a apărea cât mai des în mass-media, cu scopul de creşte vizibilitatea publică a partidului şi a liderilor acestuia, dar şi, aparent, de a crea o imagine de prezidenţiabil  prim-vicepreşedintelui Cătălin Predoiu.

Purtătorii de mesaj ai PDL au vorbit despre cabinetul din umbră condus de acelaşi Predoiu, despre depunerea mai multor moţiuni de cenzură sau despre cât de rău este proiectul de buget pe 2014. Niciunul din aceste subiecte de discuţie nu reprezintă, însă, un proiect concret menit să ofere o alternativă la deciziile actualei puteri, ele fiind doar încercări de a creşte prezenţa democrat-liberalilor în spaţiul public.

În ultima vreme, prezenţa PDL în mass-media a fost susţinută de alegerile interne ce ar trebui să se concretizeze în desemnarea unui candidat al partidului pentru prezidenţialele din 2014. De trei săptămâni, membrii de partid din diferite zone ale ţării sunt chemaţi la urne, până în prezent, Cătălin Predoiu având un avantaj în faţa primarului Aradului, Gheorghe Falcă. Această dinamică a competiţiei interne era previzibilă, din moment ce Predoiu are sprijinul mai mult sau mai puţin direct al actualei conduceri PDL, iar Falcă rămâne o persoană loială Elenei Udrea şi, implicit, lui Traian Băsescu.

Ceea ce pare însă ciudat este modul în care se desfăşoară aceste alegeri interne, ele fiind întinse pe mai multe săptămâni. În loc să cheme la urne pe toţi membrii de partid într-o singură zi, conducerea PDL a preferat să aleagă soluţia alegerilor pe regiuni tocmai pentru a creşte, în fiecare weekend, expunerea partidului în mass-media. Până acum, în fiecare sfârşit de săptămână, dinamica a fost una asemănătoare, liderii democrat-liberalilor ţinând, în teritoriu, discursuri despre proiectele partidului şi, mai ales, despre cât de rea este actuala guvernare. Astfel, devine evident că alegerile interne din PDL au fost gândite în primul rând ca un exerciţiu de imagine, şi nu ca o manieră de  a legitima un viitor candidat la prezidenţiale.

Cu toate acestea, în weekendul ce tocmai a trecut, Vasile Blaga a reuşit să facă o declaraţie cu adevărat importantă, recunoscând, indirect adevărata menire a lui Cătălin Predoiu. Discutând despre subiectul unificării dreptei în jurul democrat-liberalilor, preşedintele PDL a declarat următoarele: "După alegerile europarlamentare de anul viitor, PDL va fi cel mai puternic partid al dreptei româneşti, iar la alegerile prezidenţiale va fi mai înţelept să avem un singur candidat al dreptei, de preferat din PDL". Acestei declaraţii trebuie să îi mai adăugăm şi o altă luare de poziţie venită din partea altui lider democrat-liberal, de această dată fiind vorba de Anca Boagiu care a afirmat că "poziţia PDL este fermă. Ne prezentăm la alegerile europarlamentare cu o listă proprie şi după ce vor avea loc aceste alegeri suntem dispuşi la un dialog pentru unificarea dreptei, dar cu condiţia ca dreapta să fie şi curată".

Desigur, prima interpretare ce poate fi dată declaraţiilor liderilor democrat-liberali este că se doreşte, după europarlamentare, o unificare a dreptei în jurul PDL-ului şi al lui Cătălin Predoiu. Până atunci, desigur, Partidul Democrat-Liberal va fi reconfirmat ca cea mai mare forţă din opoziţie şi alegerile interne se vor termina, legitimând poziţia lui Predoiu. Cu toate acestea, invitaţia făcută de Vasile Blaga altor partide de dreapta reprezintă în primul rând o relativizare a atitudinii preşedintelui democrat-liberal faţă de Cătălin Predoiu.

Această relativizare este de natură să transmită posibililor parteneri de alianţă că, deşi PDL-ul va reprezenta formaţiunea care va da candidatul prezidenţial, el nu trebuie să fie neapărat Cătălin Predoiu. Totodată, mesajul lui Vasile Blaga are şi o miză internă, legată de asigurarea stabilităţii formaţiunii democrat-liberale.

Ruptura de preşedintele Băsescu şi formarea Partidului Mişcarea Populară au făcut ca mai mulţi membri să plece din PDL, însă democrat-liberalii care sunt percepuţi ca fiind cei mai apropiaţi de Traian Băsescu, este vorba, desigur, de Elena Udrea şi Gheorghe Falcă, au rămas în partid. O foarte probabilă victorie a lui Predoiu în cursa pentru desemnarea candidatului democrat-liberal la prezidenţiale ar putea astfel precipita plecarea aripii Udrea. Lăsând să se înţeleagă că poziţia lui Predoiu drept candidat este negociablă, Vasile Blaga încearcă astfel să se asigure că vor fi evitate episoade asemănătoare acelor care au avut loc după congresul din martie.

După un 2012 dezastruos pentru PDL, urmat de alegerea lui Vasile Blaga în fruntea partidului şi desprinderea de Traian Băsescu, democrat-liberalii au intrat într-o stare de haos pe care Blaga a încercat să o limiteze. Una dintre soluţiile preşedintelui PDL a fost aceea de a crea un personaj în jurul căruia să se adune, în vederea prezidenţialelor, întregul partidul.

Din mai multe puncte de vedere, Cătălin Predoiu corespundea fişei postului, fiind un politician tânăr, relativ necontroversat şi, nu în ultimul rând, loial actualei conduceri PDL. Poate că Blaga spera să îi construiască lui Predoiu o imagine care să îl propulseze real pe fostului ministru în postura de prezidenţiabil. Cătălin Predoiu nu a performat însă în sondaje şi pare improbabil să poată să funcţioneze pe post de locomotivă electorală pentru PDL, aşa cum este firesc să se întâmple cu un candidat la prezidenţiale.

Ca urmare, fostul ministru al Justiţiei devine tot mai mult un bagaj, de care conducerea PDL pare dispusă să se dispenseze, pentru a-şi păstra deschise punţile de negociere. Acum că Predoiu şi-a făcut treaba, el este înlocuibil, încă o dovadă a cinismului de care Vasile Blagă dă dovadă în politică.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările