Pe banii cui dansează Victor Ponta?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„De când e prim-ministru, Victor Ponta nu a mişcat un deget în zona structurală”
„De când e prim-ministru, Victor Ponta nu a mişcat un deget în zona structurală”

Ca la o nuntă cu lăutari, premierul dă cu bani în stânga şi în dreapta, scuipă pe bancnote şi le lipeşte vesel pe fruntea celui care stă în genunchi. Tocmai le-a tras o flegma-n ochi doctorilor promiţându-le că scuipatul e doar lipiciul peste care va pune teancuri de bani. La noi banii nu se muncesc, banii se cerşesc. Iar banii cerşiţi vin şi ei cu un cost: umilinţa.

Secondat de un ministru de Finanţe care nu ştie pe ce lume trăieşte şi de un ministru al Sănătăţii depăşit de o criză mai previzibilă decât orice secetă meteorologică, primul dirijor al sărăciei noastre face ce ştie el mai bine: promite. Le va da medicilor nişte bani, 25% creştere salarială în prima fază, iar dacă sunt cuminţi şi nu mai protestează la adresa lui, chiar le dublează banii. Din ce fonduri? Nici nu contează, doar nu sunt ai lui, ci ai bugetului de stat, de unde poţi împărţii sumele după cum te taie capul. Mai dai la o criză, mai dai o şpagă electorală, mai dai la nişte prieteni. Aţi înţeles ideea. Cine ţipă mai tare primeşte.

Pe planeta România nu se fac planuri, nu se fac reforme, nu se face management. Se lipesc bani pe frunte. Acum, că am înţeles principiul de management financiar aplicat de elita politică aflată la putere, cred că restul bugetarilor s-ar putea încolona şi se pot târî liniştiţi către Palatul Victoria, unde să li se lipească bancnotele pe frunte. Şi ei vor fi păziţi, ca să nu iasă din rând, de nişte băieţi simpatici, cu muşchi sindicalizaţi, cunoscuţi pentru publicul de la televizor drept lideri sindicali. Cine sunt ei şi de ce vorbesc ei în numele unor categorii sociale, nu ştim. Ce îi califică, cine îi trimite şi de ce sunt peste tot pe post de atoateştiutori, nimeni nu ne poate lămuri. Ce nu am văzut şi nici nu avem vreo speranţă să vedem prea curând e o ieşire a factorilor guvernamentali care să discute despre reforma sistemului sanitar. Problema nu e nouă, precedă guvernul Ponta, aşa că nu ne-a luat prin surprindere aşa cum obişnuieşte să ne ia de exemplu iarna şi zăpada.

Programul de reformă al sistemului este inexistent. Nu ştim ce vor să facă cu el, unde să îl ducă, cum să îl reformeze, cum să închidă sifonăriile financiare. Nimic. Ocupat să lupte cu Băsescu, Iohannis, Gorghiu et comp, Victor Ponta a uitat de ce merge zilnic (cu excepţia vacanţelor) la Palatul Victoria. Nici nu cred că l-a interesat vreodată, dar uite că vine nota de plată. Şi atunci iese ca Nea Nicu şi mai aruncă cu nişte bani. Da, ăia de la investiţii. Dar nu contează pentru că s-a obişnuit să creadă că oamenii sunt proşti şi au o pasiune pentru cerşit. Din cauza asta s-a şi coagulat grupul pe Facebook şi nu printr-un catalizator sau lider. Pentru că orice revoltă la noi se termină printr-un deal între politicieni şi sindicalişti şi câteva bancnote lipite pe frunte. Aud un sindicalist la televizor care speră în începerea negocierilor cât mai rapide. E acelaşi care bate câmpii de ani de zile, la fel ca şi colegii lui. Negocieri pe ce temă? Pe creşterea salariilor? E la fel de rău intenţionat ca şi cei de la Palatul Victoria. Reforma nu se mai poate negocia. 25% la salariu nu rezolvă nimic. Exceptând faptul că aruncă bugetul în aer, dar în rest NIMIC.

Şi dacă vorbim de salarii, atunci de ce nu am vorbi de bani şi pentru restul bugetarilor? Ei de ce nu ar primi? Şi noi, cei care nu suntem bugetari, de ce nu am primi nişte bani prin intermediul unor scăderi de taxe? Prostii de sindicalist pe felie cu cei de la Guvern. Sistemul medical este la pâmânt şi ei dau nişte bani pe care nu îi au, de fapt, şi pe care nici nu ar avea dreptul să îi dea. Problema e la construcţia defectuoasă a sistemului. Acolo trebuie lucrat. Nu la a impozita şpaga. Ci la principiile care să le permită medicilor să câştige mulţi, dar foarte mulţi bani, în cel mai legal mod cu putinţă. Pentru că da, medicii merită enorm de mulţi bani, dar nu există nicio modalitate de a le da aceşti bani pentru că, de când e prim-ministru, Victor Ponta nu a mişcat un deget în zona structurală. Aşa că medicii, organizaţi pe Facebook, la distanţă de ticăloşii din lumea sindicală, ar trebui să ducă până la capăt lupta cu Guvernul. Indiferent cine e prim-ministru.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite