Politică

articolul anterior articolul urmator

Pe ce se bazează Rusia când face cereri inacceptabile Occidentului şi NATO?

86
22 Jan 2022 08:01:58
Ştefan Vlaston
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ultimele cereri ale Rusiei, adresate NATO, sunt de-a dreptul ridicole. Rusia cere, nici mai mult nici mai puţin, ca NATO să-şi retragă trupele, armamentul şi bazele militare din România şi Bulgaria. Ce are în spate să-şi permită să facă astfel de cereri inacceptabile? O armă secretă care a scăpat serviciilor secrete străine şi supravegherii satelitare? Foarte puţin probabil, deşi nu imposibil.

Mai degrabă este un bluff, după care Rusia vrea să obţină mai puţin, dar ce o doare cel mai tare: Ucraina şi Georgia să nu adere la NATO. Frica ruşilor de intrarea acestor două ţări în NATO denotă mai degrabă slăbiciune, teama că s-ar trezi cu o destabilizare în propriile teritorii, sau în cele controlate acum de Rusia.

Recentele evoluţii politice din ţări apropiate i-au speriat pe ruşi

Tradiţia s-a rupt în Republica Moldova, unde populaţia a votat-o pe Maia Sandu, o prooccidentala convinsă, care îşi scoate ţara din sfera de influenţă rusă.

Recentele tulburări masive din Belarus şi Kazahstan i-au speriat iarăşi pe ruşi. Populaţia acestor ţări, condusă cu mână forte de preşedinţi prorusi, nu mai este teleghidată de la Moscova. Internetul, telefonia mobilă, bunurile de larg consum provenite din occident, democraţia şi libertatea altor popoare a schimbat modul de gândire al acestor populaţii, mai ales al segmentelor tinere şi adulte.

Rusia vrea acum asigurări că NATO nu se va extinde în Ucraina şi Georgia, ajungând în „pragul casei noastre”, cum se exprimă Vladimir Putin. Dar una e dorinţa, şi alta e putinţă.

Nu cred că Rusia va ocupa Ucraina pe termen lung

Ucraina are o populaţie de 46 de milioane de locuitori, o suprafaţă imensă şi doar un PIB de 3000 euro pe locuitor. Cum să gestioneze Rusia un astfel de teritoriu, şi cu o populaţie semi-ostilă, care se vede ca fiind de „mâna a doua”, în comparaţie cu ruşii? Costurile ar fi enorme, şi ruşii nu-şi pot permite aşa ceva, când abia se descurcă în propria ţară. Rusia doreşte doar instalarea la Kiev a unui regim obedient, similar cu cel condus de Lukaşenko în Belarus. Dacă pentru atingerea acestui obiectiv va fi necesară invazia şi ocuparea Ucrainei, chiar temporară, costurile ar fi la fel de mari pentru Rusia. Aşa că s-ar mulţumi, în locul invaziei în Ucraina, cu asigurări scrise din parte Occidentului şi NATO că Ucraina şi Georgia nu vor deveni membre NATO.

Ce are de pierdut Rusia în cazul unei invazii

America, UE şi NATO au înghiţit cum au înghiţit ocuparea Crimeii de către Rusia. Dar să repete istoria prin ocuparea Ucrainei este peste putinţa Occidentului de acceptare, fără să se decredibilizeze complet în ochii propriilor cetăţeni.

Globalizarea îşi face acum efectul şi Rusia este legată de mâini şi de picioare când vrea să provoace acte militare de asemenea amploare, cum ar fi ocuparea Ucrainei.

  1. NATO ar profita de ocazie şi şi-ar întări puternic prezenţa militară în România şi Polonia, flancul său estic fiind considerat acum vulnerabil. Şi Rusia nu are cum să protesteze, fără să rişte un conflict militar mondial. Iar această consolidare va rămâne şi după eventuala stingere a conflictului generat acum de Ucraina.

  2. Republica Moldova ar putea accepta, de frica ocupării teritoriului său de către Rusia, unirea cu România, şi intrarea rapidă sub umbrela NATO.

  3. Rusia şi-ar vedea blocate toate activele economice, financiare, de stat, dar şi ale oligarhilor ruşi, din ţările NATO. Circuitele financiare internaţionale vor fi blocate pentru Rusia. Relaţiile comerciale cu Occidentul vor fi îngheţate, deşi Rusia obţine 50% din PIB din exportul de hidrocarburi. Populaţie Rusiei, „dedulcită” deja la produse de înaltă tehnologie din Occident, dar şi la bunuri de larg consum, va trebui să renunţe la ele. Să vedem cum va reacţiona în această perspectivă.

  4. Vor fi îngheţate toate relaţiile diplomatice cu ţările NATO, cu închiderea ambasadelor şi expulzarea tuturor diplomaţilor. Rusia va deveni o ţară izolată, contând doar pe China şi ţările asiatice deja aflate în subordinea sa.

  5. Cetăţenii ruşi, inclusiv copiii oligarhilor ruşi aflaţi acum la studii în ţări occidentale, ar putea fi expulzaţi şi trimişi acasă.

  6. Circulaţia rusă, aeriană şi de altă natură, va fi interzisă în spaţiul NATO. Nu ştiu cum îşi va menţine Rusia relaţiile comerciale cu ţări care nu sunt în NATO.

  7. Şi Germania va fi obligată să renunţe la conducta Nord Stream 2, tăind astfel cea mai importantă cale pentru exportul de hidrocarburi ale Rusiei.

Bineînţeles că strategii occidentali şi ai NATO au deja stabilită o listă mult mai lungă de sancţiuni, greu de anticipat acum. Dar Rusia îşi cunoaşte, sper, vulnerabilităţile în raport de lumea occidentală.

Lucrurile sunt acum extrem de greu de anticipat şi prevăzut. Occidentul şi NATO nu pot accepta cerinţa Rusiei ca ţări precum Ucraina şi Georgia să nu poată decide singure dacă vor, sau nu, să intre în NATO. Rusia nu poate accepta ca NATO să ajungă, inclusiv cu arme nucleare, până în „pragul casei noastre”, cum zice Putin.

Până la urmă trebuie să fie găsită o soluţie de compromis, dat fiind că un război global, inclusiv nuclear, nu poate fi imaginat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

86 Comentarii

gyll
22.01.2022, 08:29:09

Pe tupeu și nesimțire. Pe nebunia țarului Putin .

+22 (38 voturi)
Ionel Marcu
22.01.2022, 08:44:46

Doar 3.000 € e PIB-ul pe locuitor al Ucrainei, de 3-4 ori mai mic decât al nostru?! E din cauză că au avut rușii pe cap mult mai multă vreme decât noi.

+15 (31 voturi)
David21
22.01.2022, 08:45:16

Rusia are niște arme secrete care „le-au scăpat serviciilor secrete străine”. Armele ălea se cheamă „ruși”. Istoria arată că nici o țară NATO nu a fost până acum atacată sau în cel mai mic pericol. Tot istoria arată că țarile NATO, în principal SUA, dar și Franța sau Turcia sunt constant țări agresoare ce trăiasc din jaful și terorizarea altora cărora le impun ce să facă și ce să nu facă. Deci povestea cu NATO alianță defensivă cu siguranță nu ține la ruși sau la oricine are minte. SUA au declarat Rusia dușman. În congresul lor. SUA au baze militare acolo de unde s-au retras rușii în anii 1990. SUA vor baze și în Ucraina, în zonele istoric rusești. Ar vrea și în Georgia, numai de rușii ar fi proști încă odată să permită asta. Rușii s-au retras din țările Pactului de la Varșovia ca apoi să se instaleleimediat organizația expansionistă, agresivă și teroristă NATO. Rușii să se retragă din Tiraspol (oraș întemeiat, construit și locuit de ei) ca să se instaleze acolo NATO și localnicii să fie batjocoriți, spălați pe creieri și deznaționalizați în câteva generații iar apoi buni de carne de tun împotriva Rusiei. Cum s-a reușit la Chișinău de exemplu. Idem în Crimeea Donbas, sau Osetia de Sud. Pe scurt, corul acest de manele nu mai ține, băieți, rușii vor face ce e nevoie pentru a-și îndepli interesele, iar balele veninoase ale unor nimeni nici măcar nu ajung la urechile lor, ei deja vă știu de năpârci, nu mai trebuie să o dovediți cu orice ocazie.

-39 (61 voturi)
Brujo
22.01.2022, 08:47:29

Bravo, azi nu zbori pe geam de la etaj, ai servit bine pe rusi ! Maine ... e alta zi totusi !

+19 (35 voturi)
Lucifer
22.01.2022, 08:49:19

Și totuși... mă gândesc și eu ca prostu'...oare la Malta nu cumva s-au stabilit că România, Bulgaria și restul popoarelor balcanice să fie în zona de influență a Rusiei?

-13 (27 voturi)

Vezi toate comentariile (86)

Modifică Setările