Pe cine deranjează AUR? INTERVIU cu regizorul Bobby Păunescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul şi omul de afaceri Bobby Păunescu                                   Sursa Foto: Săptămâna Financiară
Regizorul şi omul de afaceri Bobby Păunescu                                   Sursa Foto: Săptămâna Financiară

AUR are meritul că a ajuns la un scor de 10 % şi a eliminat ruşinos de pe scena politică nişte politicieni cu greutate (Traian Băsescu, Victor Ponta sau Călin Popescu Tăriceanu), iar semnalul a fost dat de diasporă unde AUR s-a poziţionat pe locul al doilea, mi-a declarat, într-un interviu regizorul şi omul de afaceri Bobby Păunescu.

Sebastian Rusu: Cum arată România astăzi când s-au împlinit 31 de ani de la revoluţie?

Bobby Păunescu: Este cel mai trist moment din istoria recentă a României. În urmă cu 31 de ani, populaţia şi-a dorit altceva şi avea tot dreptul să facă acest lucru.Voiau nişte lucruri simple: apă caldă, mâncare şi libertate. Astăzi, ne aflăm după 31 de ani într-o situaţie în care nu putem să mergem nicăieri, şi nu pentru că nu avem viză sau paşaport, ci pentru că este carantină din cauza virusului.

Nu avem apă caldă, mâncarea este scumpă, business-urile sunt închise, iar banii oamenilor încep să se termine. Încă mai sunt mai ceva bani şi oraşul (n.a. Bucureştiul) este încă viu. Nu sunt împotriva supermarket-urilor şi nu sunt un imbecil din acela care să meargă pe ideea de a-i da afară pe toţi străinii din ţară. Eu consider că avem nevoie de toţi străinii, dar trebuie să îi încurajezi, să îi laşi să vândă pe toţi, şi aici mă refer la toţi cei care sunt închişi acum. Noi nu putem să sărbătorim o crimă. Acum 31 de ani nu a fost numai crima procesului întrucât noi am construit fundamentul democraţiei pe o falsitate juridică. Nu spune nimeni că nu trebuia să fie condamnat Ceauşescu, dar putea fi condamnat pe un proces.

Acel proces nu a avut loc şi a fost o bătăie de joc, iar cel care s-a ocupat de Dosarul revoluţiei a fost procurorul (n.a. militar) care îl acuza (n.a. Dan Voinea). În toată lumea,cei mai mari criminali din lume, de la Klaus Barby (n.a. Măcelarul din Lyon) până la cine doriţi dumneavoastră, au avut avocaţi care să îi apere. Meseria aceasta înseamnă să îi aperi, nu spune nimeni că nu-i vinovat, însă când îţi construieşti un fundament fals, iar acel avocat şi-a încălcat meseria şi treaba nu este încă rezolvată. Ce să sărbătorim acum? Îmi este greu să sărbătoresc şi Crăciunul.

Când după sceneta cu “Jó napot, Ciolacu!” a trecut chestiunea aia cu Ţinutul Secuiesc care nu există. Este inima României şi nu se va face nimic. Acolo va curge sânge, dacă trebuie. Nu ai ce să faci. Ne-am bucurat cu revoluţia că au ieşit oamenii în stradă, şi vor mai ieşi încă odată şi mai mulţi. De data acesta, oamenii nu vor mai putea fi controlaţi de nimeni. Mai sunt români în ţara aceasta. Cei din străinătate au demonstrat prin ultimul vot cu un partid creat fără bani, gândiţi-vă cum sunt finanţate partidele politice în momentul de faţă! De aici pleacă toată problema cu democraţia, de la finanţarea partidelor politice de la stat, întrucât nu permite crearea unui nou curent care să vină cu idei noi. Avem mulţi români inteligenţi în ţară şi-n străinătate.

După 31 de ani de tranziţie continuă de la comunism la democraţie avem mai multe Românii. Cum se explică aceste clivaje încă existente în societatea românească post-comunistă?

Înainte de revoluţie şi nu este un secret pentru nimeni, economia din Vest care este centrată pe consum şi pe bursa de valori ajunsese la un blocaj. În 1990 s-au deschis noi pieţe, dar nu aveau putere de cumpărare. Acestea au primit fonduri pentru dezvoltare şi restructurare. Atunci, stocurile din Vest au avut desfacere în Est şi aici nu a fost nimic rău. Teoretic ar fi trebuit să fie de altă calitate mărfurile, dar lipsa de produse de dinainte de revoluţie s-a regăsit, iar oamenii au avut un surplus de bani şi au cumpărat produsele respective. Multe unităţi economice din Vest au reuşit să supravieţuiască atunci, iar mulţi s-au mutat cu producţia în Est.

O economie trebuie să aibă propria sa forţă şi totul pleacă de la o agricultură puternică care stă la baza creşterii economice. Este plasa de protecţie a unei economii pentru a nu avea o cădere totală. Noi avem şansa unei agriculturi puternice şi teoretic nu ar fi trebuit să ne afecteze vreo criză majoră.

S-au dat fondurile acestea şi acum ne putem nişte întrebări simple: de ce nu s-a rezolvat Dosarul revoluţiei după 31 de ani? În mod normal, aşa cum toate dosarele se rezolvă într-un timp rezonabil, cum de nu am reuşit să aflăm cine şi ce a făcut?

Când îi dai dosarul unui om care şi-a demonstrat incompetenţa profesională ca avocat, şi eu nu spun să-l omoare, dar fă domnule un proces. Noi ne-am construit democraţia pe o falsitate istorică şi asta explică totul. Banii din Vest au venit pentru a ne dezvolta infrastructura, dar noi am folosit ceva din aceşti bani? Ideea este că am distrus agricultura, irigaţiile, trenurile... pleci, dar nu ştii când ajungi, în contra celor elveţiene despre care se spune că îţi poţi potrivi ceasul.

În România îţi potriveşti sănătatea după tren pentru că s-a furat şi de aici. Singura ţară care avea un inel energetic aproape complet era România. Astăzi, nu mai este aşa. Singura ţară care putea produce până la bomba nucleară, şi aceasta este din păcate principalul mod de negociere al unei crize. Dacă ai o criză cu Rusia, din fericire sper să rămânem multă vreme într-o alianţă puternică cu SUA, care ne poate oferi această bază. Dacă şi tu şi ei ai arma nucleară nu se va întâmpla nimic pentru că nici ei nu vor dori să moară. Aşa cum s-a întâmplat în criza rachetelor din Cuba din 1962, când lumea s-a aflat în pragul unui război nuclear. E o chestie istorică şi cine doreşte se poate documenta pe acest subiect.

Armele nucleare au adus pacea pentru că nici ruşii şi nici americanii nu îşi doreau un conflict nuclear. Revenind la povestea noastră, infrastructura este zero, iar ca să ajungem în inima României facem mai mult ca înainte. Nu am construit ce trebuia şi nu am străpuns munţii prin tunele. Înainte de comunism, oamenii trăiau în bordee în pământ la marginea oraşelor. Îmi este greu să spun astăzi că sărbătorim 31 de ani de la revoluţia română, pentru că aceasta deşi a fost bazată pe dorinţa populară de a schimba regimul, şi aici nu am nici un semn de întrebare, a fost furată. Sunt istorici şi izvoare care confirmă că agentul american care făcuse dealul cu cel sovietic fusese cumpărat de cel din urmă. Nu vreau să intru în chestiunea aceasta.

Majoritatea celor care erau îndepărtaţi de Ceauşescu, de Securitatea aia care le făcea zile negre românilor, era a lui Ceauşescu, dar i-a dat la o parte pe cei pro-sovietici, şi aici avem cazul celor executaţi în faţa MApN-ului de generalul Nicolae Militaru care era prins în dosarul Corbii. Ne dăm seama cam despre ce este vorba. Nu putema să învinovăţim URSS-ul pentru că şi-a văzut interesul. Este vina noastră. Noi trebuie să vedem la noi ce se întâmplă.

România este o ţară liniştită şi nu ne-am luat înapoi nici insula care este la 10 km de litoral. Am stat cuminţi, iar cu revoluţia asta oamenii au ieşit şi au văzut că poate face ceva. Am mai fost momente la Braşov ( n.a. noiembrie 1986) pentru că existau frustrări, dar ceea ce a pus capac atunci a fost raţia de lapte a celor care intrau în schimburi la furnale. La Tractorul, Steagul Roşu, nişte imbecili de la Comitetul judeţean de partid au zis să se taie şi raţia aia ca să dea bine la buget. Ca o paranteză, când realizezi un plan de afaceri cu un buget şi faci o proiecţie este important să o atingi. Dacă ai scos un profit mai mare de 1o % înseamnă că ai o problemă şi nu ştii să faci un forecast. Dacă pierzi, ai o problemă şi mai mare. Să facem un business plan la ce? România nu ştie ce vrea.

De ce în aceşti ani de tranziţie continuă clasa politică nu a dorit ca România să se dezvolte? De ce nu avem un proiect de ţară?

Este simplu: neştiinţă şi rea-voinţă. Cum pleaca asta? În Cuba, Fidel Castro a rezistat atât demult pentru că pe oamenii deştepţi îi ajuta să plece, să fugă. Aveau două bărci pregătite cu tot ce le trebuia ca să fugă la Miami. Au rămas nu mai aceia care nu îşi doreau acest lucru. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi-n România. Din ce în ce mai mult, suferim că nu mai avem oameni care să îşi spună o părere argumentată.

Ne-am pierdut cumva coloana vertebrală în aceşti ani de tranziţie?

Nu numai că ne-am pierdut-o, dar nimănui nu îi convine că o ţară ca România, una dintre cele mai bogate din Europa la nivelul solului şi subsolului, să se dezvolte pentru că devenim competitorii lui Gazprom. În toată nenorocirea asta am avut sprijinul americanilor, deşi ei sunt cei mai blamaţi, şi ştiţi că nu este aşa. În toate instituţiile, jumătate din cei care ne conduc nu cunosc limba engleză. Care americani? Unii sunt oameni de bună credinţă în instituţiile statului, dar aici găsim şi altfel de oameni. Vorba lui Corneliu Vadim Tudor: faceţi voi facultatea la 50 de ani, dar mai întâi faceţi liceul! Dumnezeu să-l ierte, dar avea dreptate. L-am avut pe şeful de la Spălarea banilor (n.a. Laurenţiu Baranga) care şi-a falsificat diploma de Bacalaureat. Păi, mai poţi avea încredere într-un om de genul acesta care îţi vine în control? Cum el îţi cere actele firmei şi tu îi poţi cere actele de studii, pentru că nu mai există încredere.

În acest cadru pe care l-am fixat pe parcursul discuţiei noastre, cum se înscriu alegerile parlamentare din 6 decembrie? A avut pandemia vreun rol în rezultatele obţinute de principalele partide politice?

Oamenii care muncesc din greu în străinătate au votat cu partid despre care nu prea se auzise în România. Şi aici, mă refer la partidul AUR. Despre acesta se poate spune orice, dar este un semnal. Fără bani, căci partidele politice sunt finanţate de la bugetul statului procentual în funcţie de cât au obţinut în alegeri. Este eronat pentru că este împotriva democraţiei.

Păi ce şanse ai dumneata dacă vrei să îţi faci un partid politic şi ai nişte oameni cu idei bune ca să ţi le promoveze? Zero, că nu ai bani.Trebuie să iei bani din împrumuturi sau să îţi vinzi bunuri. După părerea mea banii aceştia trebuie să fie decişi de cetăţean unde să se ducă.Când începe ciclul electoral înainte de campanie,cetăţeanul trebuie să spună unde să meargă aceşti bani la partidul x, y, z, dar atunci dai o şansă. Dar ce faci când statul finanţează numai 4 partide?

AUR are meritul că ajuns la un scor de 10 % şi a eliminat ruşinos de pe scena politică nişte oameni care cu vechime. De pildă, Traian Băsescu, Victor Ponta sau Călin Popescu Tăriceanu. Dar atenţie că semnalul a fost dat de diaspora unde AUR a luat locul al doilea, iar în Italia, unde sunt cei mai mulţi români, a luat locul întâi la voturi: 35%. Diaspora este principalul investitor al României şi puteţi spune orice despre aceasta. O minte normală înţelege că fiecare poate munci oriunde doreşte. Atâta timp cât aceştia trimit bani acasă şi îşi ajută rudele din ţară este corect, pentru că nu au plecat de bine din această ţară. Oamenii aceştia sunt precum cei care acum 200 de ani plecau în America ca să caute aur în Colorado. Frustrarea a ajuns atât de sus încât AUR a obţinut 35 % din voturile românilor care locuiesc şi muncesc în Italia.

Dacă nu veneau cu finanţarea pentru minorităţi, care erau propunerea UDMR-ului şi a Ungariei (n.a. Minority Safe Pack), România trebuia să voteze împotriva şi te întrebi de ce? Există răspunsuri. Nu poţi să ascunzi asta pentru că în serviciile secrete româneşti sunt patrioţi adevăraţi care văd, vorbesc şi nu trădează.

Presa nu v-a atacat direct însă v-a asociat cu AUR, care a fost destul de criticat în ultimele săptămâni. Care este legătura dumneavoastră cu acest partid?

Este cea mai mare greşeală pe care poţi să o faci politic pentru că de la 10 % urcă la 30 % şi asta se învăţa în primul an la orice şcoală cu profil politic.Oamenii frustraţi argumentat au votat cu AUR după ce au văzut ce s-a întâmplat politic în aceşti ani. Nu am reuşit să văruim nimic din ce s-a construit înainte de revoluţie. Este incredibil de ce?

Bani au fost, dar ideea de bază la toată această poveste este că îi urci foarte mult când spui că sunt legionari, extremişti, iar lumea va spune hai să îi votăm tată, dacă sunt aşa de nenorociţi. După  decizia asta cu UDMR-ul care este începută de anul trecut, eu mă pregăteam pentru emisiune şi am vrut să-l felicit pe preşedintele României, pentru că a adus Agenţia Cibernetică Europeană la Bucureşti. Este un lucru foarte mare. Este logică această decizie, pentru că nu există o ţară mai bine pregătită din punct de vedere al capitalului uman decât România, care să populeze această agenţie. România a demonstrat acest lucru, iar în Silicon Valley limba română este a treia vorbită acolo.

Când să te pregăteşti să-l lauzi, îţi vine legea aia cu finanţarea minorităţilor. Legat de trecerea tacită prin Parlament a legii cu Ţinutul Secuiesc, ştiţi povestea cu Ciolacu, când le legi una de alta... nu vreau să-l acuz pe preşedinte, dar a ieşit agresiv împotriva unora şi a altora, care ar fi fost vinovaţi pentru asta. Ok, continuarea...

La UDMR nu sunt probleme, dar sunt la AUR. UDMR vrea să scoată o parte din România, nu sunt legal constituiţi politic în România, dar nu avem nicio problemă. Au apele, pădurile. Dumnezeu să-l ierte pe Verestoy Attila (n.a Drujba lui Dumnezeu). Ştim cu toţii ce a fost pe acolo. Ce să vă mai spun mai mult? Nu pariez pe AUR, întrucât are o şansă mare ca să respecte dorinţele românilor, pentru că i s-a dat o şansă imensă să devină partid naţional la 10 %. Să câştigi încrederea diasporei este o şansă imensă. Ţi se dă, dar nu ţi se bagă şi-n traistă. Eu nu sunt membru AUR. Sunt prieten foarte bun cu George Simion, şi am apreciat că acest om a bătut la pas sat cu sat împreună cu echipa lui. Este un succes nebănuit pentru că nimeni nu ştia de acest partid.

Ce le răspundeţi celor care vă acuză că sunteţi în spatele AUR?

Nu este o acuzaţie, mi-ar fi plăcut să fi fost în spatele  acestui partid. Eu sunt amic, prieten foarte bun cu George Simion. A fost cu mine în anumite momente grele şi a văzut ce s-a întâmplat. Este la începutul unei cariere politice, dar prefer un om care învăţă. George Simion are deja nişte rezultate. Dar să nu-l uit pe co-preşedintele Claudiu Tîrziu. Au nişte rezultate şi noi ce facem? Îi atacăm pe ei şi nu pe cei care fac rău. Nu mă refer la PNL, la Florin Cîţu sau la PSD. Când ai o criză, trebuie să ai o strategie.

Acum câteva luni prin Parlament a trecut tacit o anumită lege cu Ţinutul Secuiesc, inima României, şi coincidenţă nu s-a construit nicio autostradă pe acolo. Eu am fost la Târgu Secuiesc împreună cu maestrul Nicolae Voiculeţ pe 1 Decembrie 2018 cu ocazia Centenarului Marii Uniri, iar copii de acolo întrebau dacă au voie să se îmbrace în culorile naţionale. Îţi vine să plângi. Nu am nimic cu maghiarii pentru că putem trăi cu toţii foarte bine, dar nu într-o chestiune de segregare.Toată politica duce spre segregare. Bine că nu i-au pus şi la Cultură. Vina este a noastră.

Chestiunea cu AUR nu este o acuzaţie pentru mine. Dacă aş fi fost în spatele UDMR-ului, puteau să mă acuze. Dar pe cine deranjează AUR?

Cum vedeţi relansarea economică a României în post-pandemie?

Eu am vrut să candidez la preşedinţie, dar nu m-au lăsat să intru în camera unde se numărau (n.a. semnăturile la depunerea candidaturii). Eu voiam să propun un singur lucru: dacă ajungeam să fiu la putere, aş fi propus următoarea soluţie: dacă în doi ani de zile nu reuşesc să duc România în primele 10 ţări din punct de vedere economic din Europa, sunt gata să semnez, nu că plec în 5 minute, 15 minute, că îmi dau demisia ....  că vreau să mergem în orice ţară în care eutanasierea este legală şi să mă omoare. Au spus: ăsta este legionar, extremist. Vedeţi ceva greşit în asta?

Ca şi garanţie, eu voi face treaba asta pentru că am pregătirea şi echipa necesară în sensul că există oameni în toată lumea care văd ce se întâmplă. Eu asta am propus: în doi ani de zile duc România în primele 10 ţări din Europa din punct de vedere economic. Dacă nu reuşesc: eutanasierea. Mai mult decât viaţa mea, eu nu am ce să ofer. Nu este creştineşte şi îmi cer iertare în faţa lui Dumnezeu, dar nu ai cum să îţi demonstrezi buna credinţă, mai mult decât să îţi oferi propria viaţa.

Nu m-au lăsat să intru în camera unde numărau sub pretextul că nu aveam semnăturile necesare. Ideea este că mai mult de atât nu ai ce să oferi. Acolo am ajuns. Nu ai ce să le spui, dar am şansa să am acces la cei mai importanţi lideri din lume. Ca idee, doar aşa...că de aceea am câştigat Oscarul în China şi numeroase premii în SUA. Eu am numai de pierdut deşi nu am grija zilei de mâine, şi pentru aceasta le mulţumesc Divinităţii şi părinţilor mei. Părinţii mi-au dat şansa ca să studiez la cele mai bune şcoli şi să lucrez prin mai multe domenii unde am avut succes. Oamenii care sunt la putere în România nu au înţeles că sunt în slujba cetăţenilor. De aici, pleacă multe probleme. Lumea şi valorile sunt date peste cap la noi.

Lucrezi pentru cetăţean şi punct.Treaba aceasta lipseşte la noi, dar există mulţi români pregătiţi să facă treaba asta. Eu nu mi-am anunţat candidatura (n.a la alegerile prezidenţiale din 2019).Ce şanse aveam eu ca să câştig? De ce nu m-au lăsat să asist în camera unde se numărau...? Mi-au luat documentele şi mi-au spus că nu am semnăturile necesare(n.a. pentru înscrierea în cursa electorală a alegerilor prezidenţiale din 2019). Eu ştiam că le am.

Eu am venit cu o propunere pentru România. Deocamdată lucrurile merg foarte prost şi de ce îţi este frică nu scapi. Este important pentru generaţiile noastre care mai sunt în România că avem obligaţia să avem grijă de cei care au construit România. Noi am distrus-o, indiferent că multe lucruri au fost făcute în comunism. Nu fac apologia lui Dej pentru că are greşelile sale, dar l-a convins pe Hruşciov să retragă trupele sovietice de la noi. Şi acum avem oameni care suferă. Eu sunt un om care este urmărit, pentru că teoretic aş putea să creez probleme României. Eu puteam să fiu un om liniştit şi să mă ocup de afaceri cu toate partidele politice, pentru că postul B1 tv a fost decisiv în momentele cheie şi este pe profit.

Întorcându-ne la activitatea dumneavoastră cinematografică, ce proiect aveţi pentru anul viitor?

Voi depune miercuri (30 decembrie) la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (n.a.- a preluat de la Comisia Naţională de Prognoză atribuţiile privind schema de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografice şi a producţiei de film din România) dosarul cu solicitarea de finanţare pentru un film pe care l-am scris împreună cu Kent Jones, co-scenaristul regizorului american Martin Scorsese.

Filmul se numeşte ”Fantomele” şi descrie viaţa unei fete din România care ajunge să fie perfect conspirată în SUA. Noi redăm în această producţie cinematografică tot traseul de la racolare până la legendarea acestei la Brăneşti (n.a fosta şcoală de spionaj a DIE). Vom filma la Belgrad şi Trieste. Subiectul acestui film  se centrează pe activitatea spionilor deplin conspiraţi, cei obligaţi să rupă toate legăturile cu viaţa lor trecută şi cărora li se crea o nouă identitate falsă, atunci când erau trimişi într-o misiune. Aceşti spioni sunt numiţi în literatura de specialitate „fantome”, de unde şi titlul filmului.

Această peliculă o voi co-produce împreună cu Studiourile Buftea, Sahia şi Fundango din Italia, compania care a realizat Gomorra. De asemenea, suntem în discuţii cu cei de la 20th Century Fox şi Paramount pentru un posibil acord de distribuţie. Bugetul este în jur de 14 milioane de euro şi vă spun că vom avea mari actori români, dar şi din străinătate.

Va fi primul film românesc care îşi propune să readucă în prim plan cinematografia românească. De asemenea, eu îmi propun ca prin această peliculă să relansăm cinematografia noastră de calitate la nivel internaţional. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite