Politică

articolul anterior articolul urmator

Pe sirieni îi iubim, dar pe români i-am abandonat războiului din Ucraina!

23
5 Sep 2015 22:14:34
Bogdan Diaconu
Protestul mamelor românce din Ucraina nu a impresionat pe nimeni, dar la refugiaţi străini avem raţie!
Protestul mamelor românce din Ucraina nu a impresionat pe nimeni, dar la refugiaţi străini avem raţie!

Am văzut prea multe voci în România care plâng de mila refugiaţilor sireni, afgani etc. Poate compasiunea lor e sinceră. În acest caz le reamintesc că şi 500.000 de români se află într-o ţară în conflict, în Ucraina, şi nu le plânge nimeni de milă şi nimeni nu se gândeşte să-i cheme în România ca să-i salveze. Din păcate. Se pare că lacrimile pentru străini sunt ”trendy”. Nimic nu-i mişcă pe unii mai mult ca grija străinilor...

”De prea multe ori am văzut mila rătăcindu-se”, spunea Saint-Exupery în magistrala sa ”Citadelă”. Toată ieremiada aceasta despre refugiaţii de departe de care România ar trebui să aibă grijă este o rătăcire şi o cheltuire inutilă a milei, ca modalitate de a uita de ai noştri. Despre românii trimişi pe frontul din Ucraina să moară în războiul altora nu mai vorbeşte nimeni. Despre românii abandonaţi din Valea Timocului nici atât. După cum nici despre felul în care sărăcia, corupţia şi lipsa de perspective îi alungă în continuare pe români din ţara lor ca să devină imigranţii şi nedoriţii altora. Pentru toate aceste lucruri nu avem nici bani, nici soluţii, nici chef. Dar Doamne fereşte să nu le acorzi azil asiaticilor şi africanilor că ai rămas fără umanitate. O umanitate de paradă care nu îi vede pe fraţii de aproape, dar are timp să se emoţioneze de destinul altor popoare tocmai ca să-i îngroape în uitare pe ai săi.

Când mamele românilor din Ucraina au protestat împotriva trimiterii fiilor lor pe front (mai ales că erau trimişi cu predilecţie, Kievul ştie de ce!), au fost persoane în România care le-au condamnat pentru laşitate. Cum adică să nu-i trimitem pe români să moară pentru alţii?

Până unde vom merge cu mila de paradă faţă de alţii şi cu dispreţul îndreptat spre propriul neam? Când mamele românilor din Ucraina au protestat împotriva trimiterii fiilor lor pe front (mai ales că erau trimişi cu predilecţie, Kievul ştie de ce!), au fost persoane în România care le-au condamnat pentru laşitate. Cum adică să nu-i trimitem pe români să moară pentru alţii? Trebuie să ne facem datoria, iar românii să moară pentru Ucraina că doar e ţara lor, spuneau unii ascunşi prin birouri, acolo unde războiul e o discuţie la cafea, uitând că românii nu au stat niciodată decât pe pământ românesc, indiferent cine a falsificat graniţele.

Bine că refugiaţii din Siria sunt grija noastră şi nu-i putem refuza. Eu zic ca dacă i-am putut respinge, 25 de ani, pe românii din comunităţile istorice de atâtea ori, abandonându-i fără ezitare, putem să nu mai fim cabotini şi să avem curajul să-i refuzăm şi pe sirieni. Între timp, inspiraţi de mila ce le-o purtăm altora, poate ne amintim câţi români sunt abandonaţi în fiecare zi în Europa, în propria lor ţară sau prin ţările vecine şi prietene.

Milă mi-e de alţii, dar de românii trădaţi, furaţi, părăsiţi, sărăciţi, mi se rupe inima! După ce românii vor avea din nou o ţară, vor avea drepturi în ea, şi după ce fraţii români rămaşi captivi prin statele vecine nu vor mai avea nevoie de ajutorul nostru, atunci da, putem discuta şi despre sirieni, afgani şi despre oricine. Până atunci, în loc să ne umplem ţara de străini, hai să le deschidem uşile românilor cărora nu le dăm cetăţenie şi pe care îi vindem în fiecare zi ţărilor vecine uite aşa, pentru că nu ne pasă. Decât de sirieni, că e la modă!

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Alfa Omega
5.09.2015, 22:34:08

Da aveti dreptate d-l Diaconu ,dar cine ne aude ? Tonta ar primi si un milion de refugiati fara sa se gandeasca la romani care mor fara sa isi poata permite medicamente ,la copii care de saracie abandoneaza scoala ,la someri sila cei ce nmuncesc pe un salariu de mizerie ! La pensionari care nu-si pot cumpara nici de mancare dapai medicamente ,care se duc cu spaga la doctori si apoi nu au cu ce sa isi plateasca incalzirea ! Actualul presedinte nu mai are nici o reactie si nu da declarati daca Romania isi poate permite sa primeasca refugiati ca doar nu este Germania sau Austria !

+8 (8 voturi)
Sunteţi Abjecţi
5.09.2015, 22:54:59

Aveți grijă, domnule Diaconu, ați putea fi acuzat de naționalism. Naționalismul, domnule, ne informează Bruxellesul, a murit. Europa, domnule, nu mai este o Europă a națiunilor, nu mai corespunde interesului celor care decid să fie aşa, ea a devenit Europa hashtagului #WeAreAllImigrants, sau o mizerie de genul ăsta. Mergem, domnule, pe principiul "Primul venit, primul servit", iar românii noştri de peste hotare, cei din Ucraina sau Serbia încă nu vor să ridice taberele şi să dea buzna peste noi. În schimb, cetățenii români au luat calea pribegiei. În schimbul lor, ruşinându-ne de acest drept CÂŞTIGAT prin efortul colectiv de a ne reforma țara - cel al liberei circulații a forței de muncă, vom primi alții. Nu-s la fel cu noi în nici o privință, dar - noi nu suntem xenofobi. Îi vom primi pe toți, ne-o cere Europa, mama noastră, cea care întotdeauna ne-a ajutat, căreia îi suntem în continuare datori, o datorie veşnică, se pare. Moschee vom avea, deci... nu avem nici o scuză.

+6 (8 voturi)
Alfa Omega
6.09.2015, 00:09:07

SuntAb ,nu ar fi prima oara cand d-l Diaconu ar fi acuzat de nationalism ,el chiar e mandru de asta ! Rara avis ,ce mai ...un fel de tokes al romanilor !

+3 (5 voturi)
Nicholas Kazan
5.09.2015, 23:14:26

Cabotinismul istoric este alimentat de naționalism. Dar ca fapt de interes general, istoria este afacerea trecutului, pe când managementul uman este în față, este ceea ce urmează... Statele Unite, acum două sute de ani a trecut de la cabotinismul istoric la management uman, secularizarea fiind un pas enorm de important. Ca urmare, religia nu se poate implica în nici un fel în afacerile statului, iar conviețuirea dintre grupuri etnice, de religii diferite, este bună. Dacă în SUA sunt probleme, sunt probleme de natură socială, inegalitate economică, detritusuri ale rasismului, ignoranță, violență cauzată de cultura armelor, SUA are problemele ei. Europa se măcelărea acum șapte decenii. Acum se circulă liber, iar românii, care întotdeauna era oameni "legați de glie", sunt cei mai itineranți dintre toți europenii, ducând la cea mai mare emigrație din istoria continentului european, o enormă schimbare de paradigmă. Dar dacă, din incapacitate jurnalistică, nu se poate considera rapida integrare a românilor în UE (cu excepția țiganilor), atunci contrariul se poate petrece; aruncarea bebelușului cu apa murdară (întotdeauna va fi ceva apă murdară)

-4 (8 voturi)
Sunteţi Abjecţi
5.09.2015, 23:48:34

Da, da, tovarăşe, ştim, fără naționalism, fără religie, fără nimic. Nişte zombie care vin de nicăieri şi se duc nicăieri, având grijă să fie nişte cetățeni model pe parcursul vieții, să muncească spornic şi să cumpere şi mai spornic.

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările