Politică

articolul anterior articolul urmator

Pensii speciale şi pentru aleşii locali. Parlamentarii au depus un nou proiect, după ce primul a fost respins de CCR. USR, singurul partid care se opune

27
13 Mar 2018 08:50:27
Autor: Elena Deacu
Liviu Dragne ale-a promis primarilor pensii speciale
Liviu Dragne ale-a promis primarilor pensii speciale

Parlamentarii revin cu un proiect prin care să acorde pensii speciale şi aleşilor locali, începând cu 1 ianuarie 2019, pe modelul celor ale parlamentarilor, după ce prima iniţiativă în acest sens a fost declarată neconstituţională. Singurul partid care se opune pensiilor speciale este USR

Proiectul a fost depus de parlamentari din toate partidele, în afară de USR, iar motivaţia lor este că „nivelul redus al pensiilor pentru limită de vârstă de care beneficiază primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene din România generează profunde inechităţi între pensiile primite de aceştia şi pensiile primite de unii subordonaţi ai acestora”.

Această iniţiativă vine să revizuiască o propunere din anul 2015, când Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevedea că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene vor primi indemnizaţii speciale dacă au ocupat una dintre aceste funcţii timp de cel puţin doi ani. Cuantumul indemnizaţiei era calculat în limita a trei mandate, ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară.

Acest proiect a fost însă declarat neconstituţional după ce a fost reclamat la Curtea Constituţională a României (CCR) de Guvernul Cioloş. Judecătorii au constatat atunci în unanimitate că legea nu este clară, că există inegalitate între aleşi în ce priveşte alocarea pensiilor şi că nu se precizează sursa de finanţare

Acum, parlamentarii au revizuit proiectul şi au venit cu o propunere care „a avut în vedere criticile formulate de Curtea Constituţională a României”.

Conform proiectului, indemnizaţia de vârstă pentru aleşii locali va fi acordată începând cu anul 2019, în limita a trei mandate complete, iar cuantumul indemnizaţiei este calculat acum ca produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul minim brut garantat în plată.

Nu vor avea dreptul la indemnizaţia prevăzută de prezenta lege primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene condamnaţi pentru acte şi fapte de corupţie, nici cei urmăriţi penal sau trimişi în judecată pentru acte şi fapte săvârşite în exercitarea funcţiilor, până la achitarea lor definitivă.

Iniţiatorii propun ca sursă de finanţare bugetele administraţiilor publice locale, care vor evidenţia, în capitol bugetar distinct de cheltuieli, începând cu anul 2019, sumele necesare pentru plata indemnizaţiilor prevăzute de această lege.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Un cititor
13.03.2018, 09:14:42

"Pensii speciale şi pentru aleşii locali................." "....Proiectul a fost depus de parlamentari din toate partidele, în afară de USR..........." Tupeul si ipocrizia alesilor neamului duse la extrem: DECI : Dupa atata bataie de joc petrecuta doar in ultimul an si jumatate, dupa ce si-au bagat toata mana in buzunarul romanilor pentru o puzderie de avantaje doar pt ei.... uite ca, ...contiua. Ba s-au si unit cand e vorba de interesele lor! Criticile vehemente ale romanilor i-a miscat exact ZERTO !!! Bravo alesilor , sa ne traiti, asa va vrem consecventi, ca doar nu doar guvernantii traiesc pe spinarea celor care muncesc ci si toate partidele legal infiintate in Romania ! De aceea v-am trimis acolo : sa ne jecmaniti! Cu atatea "speciale" o sa mai ramana pt. pensia prostilor exact zero fonduri. Probabil urmeaza sa umlati si la Pilonul II, mai faceti vr'un imprumut. Ce investitii ?! Nu-i nevoie. Sa va ajunga bani de "speciale, peste "speciale". RUSINE !

+11 (11 voturi)
Mihai Popescu
13.03.2018, 09:49:38

Toate pensiile speciale - politie, armata, justitie, SRI, parlament, curtea de conturi etc. etc. - reprezinta un FURT din buzunarul cetatenilor cinstiti pt. ca nu s-a contribuit cu niciun leu la fondul de pensii pt. acesti bani primiti. Daca vor pensii mai mari, speciale sau nespeciale, sa contribuie la un fond privat de pensii, asa ar fi cinstiti. Altfe, asa cum este in prezent, reprezinta o hotie legalizata.

+11 (11 voturi)
ladiana stan
13.03.2018, 10:37:00

Dacă salariile primarilor , viceprimarilor au crescut la peste 10000 lei, deci au fost recompensați o dată, de ce trebuie si pensii speciale, a doua recompensa? Mi se pare un abuz de putere. Referitor la sursa de finanțare, bugetul primăriei, este o glumă.Stim ca f multe primarii rămân fără bani datorita salariilor umflate și necesarul se acoperă de la bugetul de stat. Deci , pensiile speciale ca si salariile speciale ale aleșilor sunt din bugetul de stat Pentru legea pensiilor celor saraci nu au bani dar în același timp dau pensii speciale. Au rămas cu mentalități feudale iar interesul național doar declarativ.

+9 (9 voturi)
mi mimi
13.03.2018, 10:44:03

s-a dat liber la platit salarii din excedentul bugetar care era rezervat numai pentru investitii...deci au de unde sa plateasca si pensiile lor speciale

+5 (5 voturi)
mi mimi
13.03.2018, 10:42:10

frumos...pensii speciale pe cand inflatia a crescut la 4.7% iar salariul mediu brut a scazut cu 150 de lei Si acum pe intelesul psdistilor: salariile au scazut iar preturile au crescut...exact ce a zis psdu in campanie..numa pe dos

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările