Pentru pensiile amărâte nu sunt bani. Pentru pensiile speciale, salarii şi sporuri nesimţite, sunt bani. PNL=PSD, aceeaşi mizerie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta e concluzia după finalizarea discuţiilor despre bugetul pe 2021.  Nu se taie sporuri, nu se reduc pensiile şi salariile nesimţite, se taie de la pensii amărâte,  investiţii şi alte zone esenţiale, ca să coborâm deficitul la 7%. Mult lăudatele investiţii se vor face, dacă şi când se vor face, prin programul PNRR, bani europeni care vin doar pe proiecte.

Avem 2,5 milioane de pensionari care trăiesc cu până la 1200 lei /lună, pentru hrană, medicamente, întreţinere. Şi 1,3 milioane bugetari, dintre care zeci de mii cu salarii de 5-10-15.000 euro/lună. Aceasta e „dreptatea” la care speram după venirea PNL la guvernare. Încă odată ne-am înşelat.

Orban are satisfacţia datoriei împlinite

Guvernează de 15 luni, a dus deficitul bugetar la 10%, datoria publică de la 34% la 45%, nu a restructurat cu nimic sistemul bugetar. Pandemia a fost doar un motiv de îngăduinţă din partea UE să urce deficitul bugetar la cer. Restructurarea aparatului bugetar se putea face şi în cursul pandemiei. Nu s-a făcut, şi acum avem jumătate din pensionari cu pensia de până în 1200 lei, şi bugetari şi pensionari de lux cu salarii şi pensii de 15.000 euro/lună. Mulţi bugetari şi pensionari din aparatul de stat cumulează pensii şi salarii de nu le mai ştiu nici ei numărul.

Politrucii sunt în continuare angajaţi în aparatul bugetar pe pile şi relaţii. Ce s-a întâmplat la Apele Române este vârful aisbergului. Peste tot e la fel, deşi dl Orban zice că „nu ne reprezintă”. Nu îi reprezintă, dar se întâmplă. Iar Orban are satisfacţia datoriei împlinite. Şi atunci, cum să nu constaţi că PNL=PSD, aceeaşi mizerie?

Dl Cîţu a construit bugetul pe 2021 bazat pe vise… „exotice”

Bugetul e contruit pe o creştere economică de 4,3%. În condiţiile în care pandemia este la fel de prezentă ca anul trecut, şi s-ar putea să ne trezim cu alte valuri ale pandemiei. Vaccinarea populaţiei avansează în ritm de melc. Vaccinăm în două luni un milion de cetăţeni. Câte luni ne trebuie pentru 10 milioane? Cine poate crede, în afara dlui Cîţu,  că economia va creşte ca voinicul din poveste?

PIB-ul pe anul 2021 este anticipat la 1116 miliarde lei. În 2020 a fost de 1041 miliarde de lei. O creştere de 75 miliarde de lei. De unde să vină aceşti bani? Nu sunt doar vise „exotice”?

Veniturile la buget ar urma sa inregistreze o creştere de 13%, până la 32,68% din PIB. Niciodată n-a trecut de 30-31%. Vise taică, vise...

Investiţiile vor fi 60 de miliarde de lei, dar din fonduri europene, prin programul PNRR, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Ori aici e buba. Banii de la UE vin doar pentru reforme, modernizare, proiecte în infrastructură, restructurarea administraţiei. Ori exact la acest capitol guvernul Orban a fost nul în ultimele 15 luni. Nici o modernizare, nici o restructurare. Şi fără legătură cu pandemia. Pandemia nu oprea guvernul să facă restructurare. Ba dimpotrivă. Prima variantă a PNRR, propusă de România,  a fost respinsă de UE pentru că nu conţinea reforme, modernizare, restructurare. Prin bugetul de stat pe 2021 nu se prevăd reforme, modernizare, restructurare. Oricum, până se analizează şi aprobă în forurile CE acest proiect, dacă se aprobă,  vine toamna. Adio investiţii şi anul acesta.

Premierul Cîţu e conştient de toate aceste lucruri când spune:

Cheltuielile cu asistenţa socială şi salariile s-au dublat în guvernarea PSD. E nevoie de măsuri structurale. Suntem sub lupa investitorilor străini şi agenţiilor de rating şi din cauza măsurilor PSD România e singura ţară din UE în procedura de deficit excesiv”.

Ştie, dar nu are ce face. Nu-l lasă partidul şi şeful PNL, Orban, să facă ce trebuie. De frica manifestaţiile şi presiunilor sindicatelor.

USR PLUS e de acord cu această politică economică?

Nu văd nici o reacţie din partea USR PLUS vis-à-vis de acest buget. E mulţumit de structura sa? Care lasă 2,5 milioane de pensionari cu 1200 de lei pe lună şi alţi zeci, poate sute de mii de bugetari cu salarii şi pensii nesimţite, cu venituri de la stat cumulate? Acum au majoritate parlamentară, şi văd că bugetul pe 2021 va trece în forma propusă de guvern. Bine că ministerele conduse de miniştri de la USR PLUS primesc bani mulţi, iar în rest nimic nu mai contează. Ce se întâmplă cu companiile de stat falimentare, împotriva cărora vitupera premierul Cîţu, vor fi restructurate de miniştri de la USR PLUS? Nu se aude nimic în direcţia aceasta. Dar cu miile de instituţii de stat, (47.000 în total), dintre care unele nu se justifică prin utilitate şi eficientă, se aude ceva? Cât mai e până vom constata şi că USR PLUS=PSD, aceeaşi mizerie?

România va deveni nefinanţabilă

„Salvarea” vine din repetarea scenariului 2010. România va deveni nefinanţabilă, pentru că investitorii şi creditorii internaţionali nu sunt nebuni să dea bani unei ţări care are deficite bugetare până la cer. România devine a doua Grecie, şi va fi tratată ca atare. Încă Grecia se afla  în zona euro, şi a fost tratată cu blândeţe. România nici de acest avantaj nu se bucură.

Momentul adevărului va fi atunci când costurile împrumuturilor făcute de ţara noastră vor urca la cer, şi vor fi pe termene foarte scurte.

Creditorii şi agenţiile de rating au aşteptat bugetul pe 2021 ca să vadă încotro bate vântul în politica bugetară a României. Şi nu văd nicio schimbare. Să vedem atunci pe unde va scoate cămaşa guvernul Cîţu. Va accepta condiţiile „groaznice” ale FMI, că nu are încotro. Şi va ajunge, precum Basescu-Boc în 2010, la tăieri de 25% din salariile bugetarilor. Să vezi atunci reacţii ale populaţiei.

Cine nu învaţă din istorie, riscă să o repete!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite