Pentru cine vine Victoria Nuland la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emisarul SUA Victoria Nuland soseşte în această seară în România pentru o vizită de două zile, în care se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cu preşedinţii principalelor partide politice, dar şi cu oameni din Justiţie.

Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat al SUA, John Kerry, va ateriza astăzi la Bucureşti, pentru o vizită de două zile, în cadrul unui turneu în estul Europei. În cele 48 de ore pe pământ românesc, emisarul american se va întâlni cu cei mai importanţi lideri politici de la Bucureşti, dar şi cu reprezentanţi ai sistemului judiciar, au declarat surse politice pentru „Adevărul“.

Preşedintele Klaus Iohannis o va primi pe Victoria Nuland la Palatul Cotroceni, pentru a discuta subiecte ce ţin de Justiţie şi de securitate naţională. „O pondere importantă în vizita emisarului SUA o reprezintă preşedintele. Victoria Nuland vrea să-l cunoască personal pe Iohannis, să-l privească în ochi, să ia din nou pulsul României. Cu siguranţă se vor discuta chestiuni ce ţin de Justiţie, dar nu vă gândiţi că îl va trage de urechi pentru declaraţiile din ultima vreme“, au spus oameni din anturajul politic al preşedintelui. „Iniţial, întâlnirea dintre Nuland şi Iohannis trebuia să aibă loc marţi (n.r.- astăzi), dar, până la urmă, va fi miercuri“, au mai precizat sursele citate.

Premierul Victor Ponta, care la precedenta vizită a Victoriei Nuland la Bucureşti, în ianuarie 2014, a plecat subit în Italia, l-a mandatat acum pe ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, să susţină mesajul Guvernului în faţa administraţiei americane. „Ponta s-a întâlnit cu Bogdan Aurescu la finalul săptămânii trecute şi s-au pus de acord în privinţa mesajului Executivului. Se vor discuta chestiuni de siguranţă naţională, mai ales în contextul actual, dar, din ce ştiu eu, Iohannis este subiectul principal pe agenda doamnei Nuland. Adminisitraţia Prezidenţială poate să ofere cele mai multe amănunte cu privire la programul celor două zile“, au spus pentru „Adevărul“ şi surse guvernamentale.

Mesajul trimis de SUA nu-i va ocoli nici pe liderii principalelor forţe politice. Copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Cătălin Predoiu, au primit deja invitaţii să participle la o masă rotundă organizată de Ambasada SUA miercuri la amiază, în prezenţa Victoriei Nuland. La această întâlnire ar putea participa şi Victor Ponta, în calitate de preşedinte PSD. Totuşi, Ponta nu a scos niciun cuvânt în şedinţa de ieri a partidului despre vizita emisarului SUA. „Nu s-a pomenit nimic în Biroul Permanent Naţional despre nicio vizită a Victoriei Nuland, dar, dacă se va discuta despre securitate, va merge cu siguranţă Gabriel Oprea“, a declarat pentru „Adevărul“ senatorul PSD Ioan Chelaru. Alţi lideri ai PSD, care au ţinut să rămână anonimi, au spus că Gabriel Oprea va fi cu siguranţă la Ambasada SUA, ca ministru de Interne şi preşedinte al UNPR, iar Victor Ponta ar putea merge însoţit de Titus Corlăţean, fost ministru de Externe. La aceaşi masă se va aşeza şi preşedintele PC, Daniel Constantin. „Da, va merge şi domnul Constantin la Ambasada SUA, dar nu va avea o discuţie directă cu Nuland, ci va fi într-o reuniune mai amplă cu liderii politici“, au spus surse din PC pentru „Adevărul“. Pe agenda întâlnirilor Victoriei Nuland se mai regăseşte ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Iohannis, declaraţii cu dublu tăiş

Vizita Victoriei Nuland, ce pare centrată în jurul preşedintelui Iohannis, vine la numai o săptămână după ce şeful statului a făcut o serie de declaraţii controversate la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Atunci, Klaus Iohannis s-a pronunţat pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), impus României de către UE în 2006, care a fost, practic, cel mai puternic ajutor pentru instituţiile judiciare care au luptat împotriva corupţiei. „Astăzi, aici, în faţa dumneavoastră, declar cu responsabilitate că a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită şi să se constate că acele condiţionalităţi, sub rezerva îndeplinirii cărora am devenit stat membru, au fost îndeplinite“, a spus Iohannis în şedinţa CSM.

A doua zi, într-un interviu pentru „Adevărul“, Iohannis a vorbit despre scurgerile de informaţii din dosare, iar declaraţiile sale au stârnit din nou vuiet. „Ce vreau să atrag atenţia este că nu trebuie să exagerăm. Nu trebuie să ajungem la fenomenul care se numeşte telejustiţie – justiţia nu se înfăptuieşte nici la televizor, nici în ziar. E clar că oricine are dreptul la informare şi orice jurnalist are o informaţie e obligat să dea această informaţie, dar de acolo până la a muta evaluarea asupra faptei de la judecător la televizor este cale lungă. Trebuie să avem criterii foarte clare şi acestea pot fi stabilite numai de sistem. Altfel, riscăm ca printr-un exces de informaţii dintr-un dosar să apară impresia, în publicul general, că un om este vinovat. Şi poate nu este. Şi acela are dreptul la un tratament corect şi are dreptul la imagine. Dacă se constată că încă nu există foarte clar aceste criterii, ele trebuie create. Justiţia nu trebuie să se ducă şi să se transforme într-un spectacol mediatic. Este greşit“, a mai spus Iohannis.

Victoria Nuland s-a remarcat pentru mesajele dure trimise de la Washington către ţări ca România sau Ungaria. Ultima ieşire critică a emisarului SUA a avut loc chiar înainte de startul campaniei pentru prezidenţiale, când Nuland a vorbit despre „două cancere care macină ţări din Europa Centrala: corupţia si derapajul antidemocratic“. Tot atunci, Victoria Nuland a lansat celebrul reproş: „Cum puteţi să dormiţi dumneavoastră sub pătura articolului 5 al NATO în timp ce vorbiţi deschis despre «democraţie neliberală», teorie împinsă până la ultranaţionalism, restricţionarea presei libere sau demonizarea societăţii civile?“.

Ce spun specialiştii
Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a analizat, succinct, vizita adjunctului secretarului de stat. „Dacă se confirmă, este un eveniment foarte important, pentru că va transmite mesajul Administraţiei americane pentru Europa. În al doilea rând, Victoria Nuland este primul oficial american de rang înalt care a reconfirmat, anul trecut, parteneriatul strategic dintre SUA şi România. În al treilea rând, vizita va avea ca subiect şi situaţia conflictuală din zonă“, a spus Diaconescu.

Analistul politic Adi Zăbavă rememorează vizita de anul trecut. „E important însă de menţionat că în vizita de anul trecut s-a pus accent pe statul de drept, lupta împotriva corupţiei şi s-a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte imixtiunea politicului în actul de justiţiei, mai ales în contextul celor întâmplate în «marţea neagră». Rămâne de văzut dacă subiectele vor rămâne în aceeaşi sfere sau dacă trimisul SUA va transmite mesaje din care se va înţelege că s-au făcut progrese în această privinţă. Foarte important de urmărit va fi şi cine vor fi cei care se vor întâlni cu Victoria Nuland“, a spus Zăbavă.

Din an în an
Precedenta vizită a adjunctului secretarului de stat, Victoria Nuland, a avut loc în perioada 10-11 ianuarie 2014. La Bucureşti, Nuland s-a întâlnit atunci cu preşedintele Traian Băsescu, cu ministrul de Externe Titus Corlăţean şi cu procurorul-şef al DNA, Laura-Codruţa Kovesi, precum şi cu membri ai societăţii civile, discutând eforturile de consolidare a statului de drept. Premierul Ponta era plecat în Italia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite