Politică

articolul anterior articolul urmator

Perplexitatea unora în faţa istoriei care se petrece

20
13 Jan 2017 03:16:49
Teodor Răileanu-Olariu

Fac parte, încă, din categoria tinerilor de clasă mijlocie care priveşte cu perplexitate la scena politico-socială a României şi nu înţelege mai nimic. Şi asta în timp ce istoria se petrece chiar în faţa ochilor noştri, în faţa sentimentului înceţoşat de neputinţă fiindcă doar nu ne vine a crede.

De mult nu am mai privit la scena publică românească cu sentimentul unei cinematografii americane de categorie B. Dacă nu aţi făcut-o deja, încercaţi acum să vă imaginaţi situaţia zilelor noastre mioritice ca pe un film în care nu cunoaşteţi personajele: politicieni fugari urmăriţi internaţional după o urmărire cu două sute de kilometri la oră, condamnaţi penali jucând în sfori paiaţe-premieri şi rânjind cu gândul la puterea absolută, şeful securităţii interne la o bere în Toscana cu un personaj care făcea aproape singur afaceri cu informaţii şi tehnologie, şeful procurorilor care a furat intelectual „doar sub zece la sută” din munca altora, sute de aleşi ai poporului care stau drepţi şi perplecşi la ordinul celui care le-a semnat prezenţa acolo. Dacă aş scrie un astfel de scenariu nu mi l-ar publica nimeni, nu-i aşa? E prea trasă de păr...

Eforturile de menţinere a unei obiectivităţi profesioniste pentru a putea analiza fenomenele şi mişcările politice se prăbuşesc flasce în faţa unei realităţi care nu are legătură cu noi. La început părea că politicienii îşi fac de cap. Apoi, a început să pară că organele de forţă ale Statului îi manevrează pe politicieni, iar ele, organele păreau direcţionate de serviciile secrete. Tot privind a început să pară că serviciile se bat între ele pentru putere. Apoi au venit unii şi ne-au spus că „străinii” ne manevrează pe toţi. Şi au câştigat fiindcă au părut singurii coerenţi. De altfel, erau şi singurii pe piaţă (opoziţia se certa la uşi cu copiii care nu deschideau la hoţi). Ce poţi să mai comentezi coerent la toate astea?

„Ştii ce o să fac? O să mă retrag în bula mea de sticlă cu prieteni la fel ca mine, o să îmi văd de serviciu şi o să fac grătar în week-end. O să vorbesc despre Discovery şi descoperiri din străinătate şi o să mă întreb constant de ce nu am plecat din ţară”.

Sunt cuvintele sau gândurile unui prieten IT-st, tânăr, cu nevastă doctor în ştiinţe (pe bune!) şi o fetiţă blondă. Genul care ar ieşi în stradă pentru Roşia Montană, Vinerea Neagră, Micky Mouse şi alte personaje imaginare dintr-o realitate virtuală. Acum, când îl loveşte în faţă Bollywood de Dâmboviţa, se blochează ca un procesor supraîncărcat cu informaţii contradictorii.

Între timp tot mai mulţi se întreabă ce se petrece. Şi aşteaptă... aşteaptă să îşi dea restart. Între timp, istoria se petrece.

Va urma...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Crina Mate
13.01.2017, 07:30:06

Astazi toata lumea se sufoca de indignare intr-un punct de vedere comun: Coldea si Kovesi au fabricat la greu dosare politice si au condamnat neprihanitii politicieni. Evident impreuna cu judecatorii corupti ! Nu vreau sa comentez moralitatea sau penalitatea metodelor folosite de cei doi....Nu ma pricep, nu ma bag ! Dar stiu un lucru....Nici unul dintre cei ce acuza dosare fabricate de cei doi nu au contestat condamnarile la CEDO...Iar cei ce au facut-o ( Nastase ! ) nu au ajuns nici macar la "judecata" CEDO...Plangerile lor au fost respinse...

+8 (8 voturi)
Paun Al
13.01.2017, 09:04:59

Decat sa va tot mirati , sa va retrageti in "bule " , mai bine studiati darwinismul ,si cum functioneaza el la fiintele "rationale ", care fac planuri elaborate , pe seama celorlalti . Studiati cum functioneaza lumea concurentiala in care traim . Si veti intelege poate , ca in varful lantului social-politic romanesc sunt profitorii , sunt adaptatii de top, specifici societatii romanesti . In ecosisteme , daca la baza sistemului sunt oi de ex., atunci in varful lantului trofic vor fi lupii , hienele , sacalii... Adica baza societatii , mentalitatile, etosul ei ... vor determina cine sunt cei din varful societatii . Si ca daca vrem o altfel de societate , trebuie sa luptam cu cei care au creat-o pe asta . Iar premiul este doar al castigatorilor , al grupurilor majoritare , sau influente din societate , care dau directia si mersul unei societati . Este ca intr-o gradina ...ce se seamana , ce se creste , ce se cultiva , aceea va creste si se va dezvolta . In gradina , ca si in lumea reala nu te poti retrage intr-o bula . Bulele nu rezista . Facand analogia cu gradina , vom trai , sau intr-un mediu cu buruieni , sau buruienile ne vor coplesi si sufoca . Asa functioneaza lumea reala . Lasti bulele si perplexitatile ... Inseamna fuga de realitate ..la uniii este o boala .

+3 (5 voturi)
Swami
13.01.2017, 13:28:00

Cam prin '92 m-am calmat brusc. Pana atunci citeam presa, eram militant anticomunist. Am inteles studiindu-mi prietenii ca nu e nimic de facut. Fiecare fiinta are propriul ritm de dezvoltare, care depinde de capacitatea de constientizare a conditionarilor ce-i limiteaza deciziile. Evolutia din Romania e fireasca. Nu ne-am dorit-o si ne-am opus. Insa conditionarile si-au spus cuvantul. In '90 mi-am zis ca vom ajunge o "America Latina". Pentru mine America Latina semnifica haos. Romania va sta mult si bine in aceasta situatie. Am sperat ca aderand la UE vom imprumuta obiceiuri sanatoase (de aceea intelectualii au sprijinit idea). Insa in conditiile in care haosul a curpins si UE, chiar intreg mapamondul, in Romania haosul s-a amplificat pe masura.

+4 (8 voturi)
mythbuster two
14.01.2017, 04:16:08

Paun Al @Alex, cu mult respect, iti multumesc din tot sufletul;am intrat asa rapid la subiectul respectiv si am observat ca "maestrul" Radutz nu a avut bunavointa sa se "coboare" la nivelul unui forumist liber cugetator; si nu ma mir fiindca arogantza de tipul "opiniile mele sint infailibile" [cit e ea de mascata de stilul stralucit de exprimare, dar atit de sterp]face parte din profilul lor tipic dar nici nu-mi prea pasa, ce ma intereseaza si ma supara e modul demagogic in care ei manipuleaza masele;sint plini de contradictii, se contrazic aproape in fiecare fraza pe care o scot si mai au pretentia de infailibilitate. Numai bine, respect!!!

0 (2 voturi)
Lucian Pufu
13.01.2017, 13:55:27

Pai IT-istul de care vorbiti e si el, la fel ca mine si ca noi toti, actor nu spectator in filmul asta de Bollywood. Si actorii isi aleg regizorul in drama asta in care, zic eu, nu exista producator. La vot a iesit Dragnea, un Trump de Dambovita, mai mustacios si fara coloana vertebrala. Ce ne lipseste? Un sindicat al actorilor, unul bun, fara orgolii prostesti si care sa ne organizeze astfel incat votul nostru sa fie respectat, adica regizorul sa-si face treaba si sa candidam la Oscar. Pe direct, ce vreau sa spun e ca e lumea plina de dezamagiti plecati la schi sau la gratar in zi de alegeri. Dezamagiti veti fi si in America, daca ajungeti acolo. Lasati iluziile apartenentei la o elita neinteleasa, organizati-va - si pe Facebook, daca vreti - si votati mai mult si mai bine decat "ceilalti"...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările