Politică

articolul anterior articolul urmator

Personalitatea autoritară şi atitudinea populistă a pesediştilor

5
22 Jun 2017 10:50:18
Adrian Fanaca

PSD-ul tocmai s-a dat de gol că nu este tocmai partidul dominant care ieşise din alegeri. De fapt, PSD-ul înseamnă cel puţin două facţiuni, una ce vine din vechea gardă comunistă, şi o facţiune mai nouă, dar tot securistă se pare.

Nu degeaba a fost deconspirat Ponta ca agent secret şi nu degeaba ţipa Dragnea & Co că Grindeanu joacă la comandă. Ceea ce face ca sistemul de partide din România să nu fie ceea ce pare, iar clivajele de fapt să fie mai multe decât simplul stânga - dreapta. Un clivaj generaţional se întrevede, clivaj care poate fi descris şi ca non-comunist-comunist, dar trebuie să mai fie şi centru-periferie sau liberal-conservator. E clar că Dragnea şi Tăriceanu fac parte din altă generaţie ca Grindeanu şi Ponta.

Chiar dacă clivajul politic în România ar fi doar stânga dreapta, acesta va fi zburat în aer. Faptul că PSD a vrut să facă alianţă cu PMP-ul populistului Băsescu sau cu UDMR-ul lui Kelemen, în caz că nu vor avea majoritatea necesară pentru validarea moţiunii de cenzură, ne duce cu gândul la o mare struţo-cămilă ideologică pesedistă ce dezamăgeşte pe toată lumea. Un populist de centru (PSD) presărat cu accente liberale (ALDE) şi populiste de dreapta (Băsescu) sau minoritare (UDMR). Asta nu va duce decât la alienarea şi mai masivă a votanţilor. Social-democraţii adevăraţi se vor reorienta spre partidele noi. Ne-am săturat de corupţie.

Ce au în comun toate aceste partide vechi care sunt la guvernare este atitudinea autoritară, naţionalistă, dispreţul faţă de Uniunea Europeană şi valorile liberale, desconsiderarea femeii ca egal în familie, la locul de muncă sau în spaţiul public, trecutul dubios plin de urmăriri penale sau trimiteri în judecată, sau excluderea sistematică a minorităţilor sau tinerilor de la putere pe motiv că nu sunt destul de pregătiţi în termen de personalitate autoritară sau atitudine populistă. Prin personalitate autoritară înţeleg în general o persoană care este de acord cu faptul că lumea s-a corupt moral şi că singura metodă de a pune lucrurile pe făgaşul normal este o „mână de fier”. Prin atitudine populistă înţeleg în principal o persoană care este de acord cu faptul că lumea trebuie condusă de popor în contrast cu elitele care conduc împotriva intereselor poporului.

Vorbeam cândva cu un insider din PSD, ai cărui părinţi sunt foarte activi în PSD-ul de provincie. Părinţii tipului, tatăl primar şi soţia cu funcţie şi ea în partid, se plâng că nu au salarii destul de mari, că nu pot să acceseze bani de proiecte atât timp cât lor nu le iese nimic şi în general că sistemul este îngheţaţ, că nu se poate face nimic pentru a schimba ceva. Atenţie, asta de la cineva foarte important din partidul dominant, hegemonic, care are puterea în România. Păi dacă ei nu pot schimba sistemul, atunci cine?

În mintea mea era foarte simplu cum puteau aduce schimbarea din interior. Trebuie să îşi găsească aliaţi în alte părţi ale ţării, să formeze un grup care să iniţieze schimbarea pe bază de argumente şi să-l înainteze fără frică şefilor. Să facă networking cu alte cuvinte, networking pe bază de interes comun şi presiune pe liderii nepregătiţi. Însă probabil că asta nici nu le trece prin minte pesediştilor, ai căror personalitate autoritară şi atitudine populistă nu le oferă legitimitatea necesară conducerii unei ţări cu nevoi din ce în ce mai complexe.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

marius cristian
22.06.2017, 11:14:33

sau excluderea sistematică a minorităţilor bien sur te referi la cele sexuale , caci de fapt clu-ul acestui articol este sprijinul PSD pt CpF si prigoana celor mai frumosi si mai drepti dintre pamanteni - lgbtq-istii....

-1 (1 vot)
Laurenţiu Faighel
22.06.2017, 16:51:08

Marea problemă a pesedeilor e că toţi sunt experţi în furăciuni, da' că vremea furatului fără consecinţe s-a cam isprăvit.

+1 (1 vot)
eu doar constat
22.06.2017, 19:19:31

In trecut la comparatia intre comunism si capitalism se foloseau intotdeauna cateva sintagme, considerate ab initio axiome. Comunismul este superior, pentru ca la baza lui stau relatiile comuniste, pentru ca raspunde cerintelor clasei muncitoarei si pentru ca promoveaza egalitatea intre membri societatii (cam asa ceva). Si cu asta gata! Orice alta discutie era inutila. Ma intreb ce stie autorul, de fapt, despre populism? Pentru ca spune despre PSD ca promoveaza populismul, cand, nici vorba, a-l da jos pe unul care nu mai este disciplinat fata de linia partidului, dupa toate regulile, nici nu trece pe langa populism. Intr-un partid nu exista democratie. Cine pretinde contrariul sa se lase de politica. Intr-un partid exista disciplina de partid si chiar dictatura. Nici una si nici alta n-are nimic comun cu populismul. Un partid populist, intr-adevar, este USR, care, pentru a-si expune pozitiile si actiunile se foloseste doar de mijloace populiste, printre care cea mai patetica este folosirea in Parlamentul Romaniei de mini-pancarde anti-PSD. La fel a fost si PRM-ul (C.V. Tudor) cand a venit cu poza lui Basescu in zeghe la mascarada de condamnare a comunismului, pregatita de Vladimir Tismaneanu. Tot o forma de populism inseamna luarile de cuvant ale unor sefi, sau membri importanti din partide, in care acestia incearca sa-si denigreze adversarii politici, chiar in conditiile in care stiu ca nu-i crede nimeni. Lipsa de respect pentru adversaul politic, din dorinta de a ajunge la nivelul celei mai needucate paturi a populatiei, pentru ca numai aceasta este deschisa la asemenea lucruri, este cea mai josnica forma de populism aplicat. In Parlament trebuie sa se practice parlamentarismul, adica negocierile intre partide si nu manifestarile de strada. Eminescu, cu peste 125 de ani in urma scria in Epigonii: E usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune. Cam la fel si cu populismul in articolul asta.

-1 (1 vot)
DGc
23.06.2017, 11:09:24

eu doar constat PSD aplica cu succes populismul asupra alegatorilor cu mintea simpla. Care disciplina de partid in PSD? Aia care impune sa se lucreze impotriva intereselor Romaniei si romanilor in orice forma posibila? Ce vrajeala... Domnia ta ai lacune despre aceasta notiune, nu autorul articolului.

eu doar constat
27.06.2017, 13:14:10

Vezi ce inseamna in DEX populismul: "POPULÍSM s. n. Atitudine social-politică, adesea conjuncturală sau demagogică, urmărind câștigarea simpatiei populare. – Din fr. populisme. " Si acum aplica aceasta definitie asupra articolului si asupra celor postate de mine.

Modifică Setările