Politică

articolul anterior articolul urmator

Pesediştii, strâns uniţi în jurul... În jurul cui?

50
19 Jun 2019 20:07:44
Liviu Avram
Pesediştii se strâng, ca de obicei, în jurul liderului FOTO EPA-EFE / Robert Ghement
Pesediştii se strâng, ca de obicei, în jurul liderului FOTO EPA-EFE / Robert Ghement

Imediat după dezastrul de la europarlamentare şi după întemniţarea lui Liviu Dragnea, în PSD s-a instaurat prioritatea zero: unitate. Partidul să rămână unit, nimic altceva nu contează. De fapt, nu e vorba despre de o atitudine adoptată conştient, ci de un reflex condiţionat, de o lecţie venită din istoria partidului şi pe care pesediştii o aplică automat ori de câte ori partidul parcurge perioade de restrişte.

Mai este însă această lecţie suficientă? Se pare că nu. Pentru că acum îi lipsesc partidului două dintre ingredientele care, altă dată, îi asigurau supravieţuirea şi, ulterior, succesul: dimensiunea şi liderul.

Ori de câte ori pierdea alegerile, PSD rămânea, totuşi, o planetă suficient de mare încât să exercite o forţă de atracţie considerabilă, chiar în Opoziţie fiind. Partidul funcţiona ca un volant uriaş, care continua să se rotească în legea sa, chiar dacă circumstanţele politice şi electorale îi mai încetineau viteza de rotaţie.

Cea mai lungă perioadă în care PSD a stat net în Opoziţie a fost 1997-2000. Cu toate acestea, mai cu seamă pe greşeala adversarului, a fost capabil să revină spectaculos şi să câştige aproape tot ce era de câştigat în anul 2000: parlamentare, prezidenţiale, alegeri locale (cu excepţia notabilă a Bucureştiului). Au mai urmat apoi două perioade de Opoziţie netă, dar mult mai scurte decât un ciclu electoral: 2005-2006 şi 2010-2011. În rest, când nu a fost net la Putere (1990-1996, 2001-2004, 2009, 2012-2015 şi 2017-2019), PSD a controlat, printr-o prezenţă semnificativă în Parlament, puterea exercitată de alţii (2007-2008, respectiv anul tehnocrat 2016).

Practic, din cei 30 de ani scurşi de la revoluţie, PSD a exercitat puterea vreme de 22 de ani: 19 ani direct şi 3 ani prin interpuşi. O asemena evoluţie nu are cum să nu stârnească admiraţie. Dimensiunea partidului reprezenta, prin ea însăşi, o garanţie că dacă te aciuezi pe lângă el, indiferent de context, nu ai cum să ieşi în pierdere: dacă nu ciolane, măcar nişte firimituri îndestulătoare tot puteai primi.

O altă componentă esenţială în supravieţuirea PSD după un eşec electoral a fost liderul în jurul căruia partidul s-a unit. Fie că el s-a numit Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană sau Victor Ponta, liderul care a dus PSD de la eşec la victorie a avut întotdeauna o anume tracţiune electorală şi o dimensiune – intelectuală, politică sau umană – cel puţin comparabilă cu liderii celorlalte partide.

Ce avem acum la PSD? Avem două absenţe: dimensiunea şi liderul. Prăbuşirea de la 46% la 22% în doar doi ani de guvernare este în sine o problemă gravă, la care se adaugă faptul, încă şi mai grav, că această contracţie se înscrie într-o tendinţă - şi încă nu se întrevede la orizont lebăda care s-o inverseze. PSD tinde să devină o planetă pitică, înzestrată cu o forţă de atracţie anemică, iar cea mai bună dovadă este dificultatea de a-şi găsi, cu şase luni înainte de scrutin, un candidat rezonabil pentru prezidenţiale. O postură pentru care, înainte vreme, candidaţii erau capabili de crime (politice, desigur) se pierde acum în irelevanţă din lipsă de pretendenţi. Înţeleg că partidul urmează să facă nişte sondaje, ca să-şi depisteze candidatul. Poate că n-ar strica nici un anunţ la mica publicitate... 

Cât priveşte liderul... Politica de cadre a lui Liviu Dragnea a lăsat în urmă un partid pârjolit. Or fi aplicat pesediştii automat algoritmul binecunoscut, „Să rămânem strâns uniţi!“, dar când se uită la centrul în jurul căuia se strâng, o descoperă acolo pe Viorica Dăncilă. Şi ei ştiu prea bine cum a ajuns acolo.

Se bucură ei, săracii, că s-a redescoperit Viorica pe sine însăşi după ce tiranul a plecat la întristare, dar ar trebui să fie un pic mai rezervaţi. Pot observa că „noua Viorica” a învăţat bine un singur lucru după trauma trăită sub Dragnea: cum să evite răspunsul la întrebări. La orice întrebare concretă, ea trimite răspunsul într-un viitor incert (o să vedem, o să analizăm) şi încheie discuţia cu o lozincă. O fi bine pe termen foarte scurt, dar la un moment dat lipsa de răspunsuri va ieşi negreşit la iveală.

Probabil că Viorica Dăncilă va câştiga şefia partidului la congresul precipitat din 29 iunie. Bun, şi după aia?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

50 Comentarii

Iulian Arion
19.06.2019, 20:24:10

Pentru a trimite PSD in opozitie, este necesar ca partidele sa nu mai lase cresterea salariului minim si a punctului de pensie ca subiecte de campanie electorala a PSD. In legea bugetului pe anul viitor, ce se va adopta in octombrie, sa impuna respectarea legii! In actuala lege a pensiilor, 263/2010, scrie: ART. 102 (1) La data intrarii în vigoare a prezentei legi, 2010, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei. (2) Valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a câstigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent. Pentru aliniatul (2) ar trebui ca anual, in legea bugetului pe anul urmator, parlamentarii opozitiei sa ceara respectarea acestei prevederi. Din pacate, opozitia considera pensionarii ca fiind electoratul PSD! La fel si cele doua milioane de persoane angajate cu salariul minim pe economie! Opozitia este interesata doar de cresterea pensiilor speciale si a salariilor demnitarilor! Din 2012 pensiile speciale cresc in ritm de 50% anual. Anul acesta au ajuns la 9,6 miliarde de lei. Comparativ, pentru cresteea punctului de pensie de la 1200 la 1700 era nevoie de 8,2 miliarde de lei!

+9 (11 voturi)
Iulian Arion
19.06.2019, 20:32:24

Pana acum nu s-a facut o analiza bazata pe elementele care au condus la castigarea alegerilor de catre PSD. S-a accentuat progaganda elementelor declasate din mass-media sustinuta financiar de diversele ghilde ale fostilor ofiteri ai securitatii: - PSD a cumparat alegerile cu ulei si malai dat taranilor. FALS! Taranii au malai sa-si puna si pe cap. Pensionarii fostelor cooperative agricole de productie primesc o.6 punct de pensie, pentru 15-20-22 de ani lucrati! Este cat venitul minim garantat si sunt considerati "asistati sociali". Liberalii considera ca nu au contribuit la sistemul public de pensii. Nici judecatorii nu au contribuit si au pensii de 40 000 lei lunar. Au fost stabilite de catre liberali pe vremea CDR. Nu la aceste sume, desigur.

+5 (5 voturi)
Iulian Arion
19.06.2019, 20:37:59

Pentru a castiga viitoarele alegeri, opozitia ar trebui sa demonstreze ca respecta vointa cetatenilor: 1. Referendum 300 trebuie transpus in legislatia pentru alegeri. 2. Votul electronic este o necesitate pentru a creste participare. Cand e abstinenta la vot, castiga PSD! 3. Ocuparea oricarui post public de conducere prin rezolvarea unor chestionare in format electronic, on line. Cei aflati deja in aceste functii se supun si ei acelorasi teste din 4 in 4 ani. Niciun post de conducere nu este pe viata! Pana acum, opozitia a mimat merito-cratia verbal.

+7 (9 voturi)
gmbplay
19.06.2019, 20:42:35

La citi lideri au inghitit , rezulta ca sint uniti in jurul propriilor interese .

+4 (4 voturi)
_wakki m
19.06.2019, 20:47:06

FRĂȚIA HOȚILOR în jurul acestui concept sunt uniți pesedeii pe toți îi leagă hoțiile, infracționalitatea de tot felul, umbra dosarelor penale, intenția de a mai face și alte nefăcute care cad tot în afara legii ăsta este brandul lor, asta îi unește pe ei și tot asta este forța gravitațională care atrage acolo noi și noi infractori și golani prea puțin contează cum se numește liderul, de la Iliescu până la țața Veorica

+9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (50)

Modifică Setările