În ce controverse au fost implicaţi de-a lungul timpului noii miniştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noii miniştri ai Cabinetului Dăncilă au depus jurământul la Palatul Cotroceni. Foto: Inquam.
Noii miniştri ai Cabinetului Dăncilă au depus jurământul la Palatul Cotroceni. Foto: Inquam.

Remanierea guvernului PSD nu a fost marcată de nume noi, cei mai mulţi dintre miniştrii propuşi având deja trecute în CV funcţii din Cabinete anterioare sau din instituţii publice. Noii membri ai Guvernului Dăncilă 2 nu sunt, însă, străini nici de controverse, numărând în prezent mai multe pete în carierele lor profesionale.

Noul ministru al Muncii, Marius Budăi, este la primul mandat de deputat, din februarie 2018 ocupând funcţia de preşedinte al Comisiei de buget-finanţe din Cameră, după plecarea la Palatul Victoria a colegului său Viorel Ştefan, acum vicepremier responsabil de problemele economice. Anterior, Budăi a fost instalat de PSD în funcţia de director executiv al Casei Judeţene de Pensii Botoşani. Marius Budăi a absolvit, însă, facultatea Facultatea de Finanţe şi Bănci la Universitatea Spiru Haret, în 2008, la 36 de ani, la scurt timp după urmând şi cursurile de Master. Astfel, Budăi se poate mândri cu o ascensiune profesională fulminantă, ajungând de la absolvent de facultate privată, la ministrul Muncii, în doar zece ani.

FOTO Inquam / Octav Ganea

Depunere jurământ miniştri noi guvernul Dăncilă - Marius Budai / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 20 nov 2018

Alexandru Petrescu, noul ministru al Comunicaţiilor şi al Dialogului Social în locul lui Bogdan Cojocaru, a ocupat funcţia de minstru al Economiei în Guvernul Grindeanu din 2017. Anterior, Petrescu a fost, însă, directorul general al Poştei Române, poziţie din care a reuşit să fie personajul mai multor controverse. Astfel, în octombrie 2014, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, Poşta Română a fost implicată într-un scandal, după ce bucureştenii au găsit în cutiile poştale pliante electorale cu mesaje precum: „Klaus Iohannis vrea să îţi Taie Pensia!”, „Traian Basescu îl susţine şi îl voteaza pe Klaus Iohannis!”, dar şi „Doar Ponta protejează pensiile!”. Instituţia aflată sub conducerea lui Petrescu a reacţionat atunci şi a declarat oficial că distribuirea unor astfel de pliante s-a făcut în baza unui contract comercial,  astfel de contracte fiind făcute şi în alte campanii electorale. Poşta Română a mai precizat şi faptul că nu sunt răspunzători de conţinutul mesajelor livrate.

FOTO Inquam / Octav Ganea

Depunere jurământ miniştri noi guvernul Dăncilă - Alexandru Petrescu / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 20 nov 2018

Un condamnat pentru furt la Economie

Liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, a venit în Cabinetul Dăncilă pe locul lui Dănuţ Andruşcă, preluând, deci, portofoliul de la Ministerul Economiei. Paradoxal, Niculae Bădălău a fost condamnat la închisoare în 1988, după ce a furat de la CAP patru saci cu grâu. Dintr-un an de pedeapsă, senatorul social-democrat a ispăşit două săptămâni, Nicolae Ceaşescu amnistiind toate condamnările mai mici de 10 ani, cu ocazia aniversării sale de 70 de ani. Niculae Bădălău este poreclit baronul-Ficăţel, din cauza unui dosar penal în care este acuzat că a luat şpagă carne de pui pentru o campanie electorală.

FOTO Inquam / Octav Ganea

Depunere jurământ miniştri noi guvernul Dăncilă - Niculae Bădălău / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 20 nov 2018

Noul ministru al Culturii nu crede în familia monoparentală

În locul lui George Ivaşcu la Ministerul Culturii a venit senatorul PSD Daniel Breaz, care, pe lângă funcţia de rector al Universităţii „1 Decembrie” din Alba Iulia, este şi un susţinător declarat al familiei tradiţionale. Noul ministru al Culturii, învestit marţi în funcţie de preşedintele Klaus Iohannis, s-a remarcat în spaţiul public, în mai 2018, cu o afirmaţie privind familia monoparentală. Potrivit acestuia, în România, familiile monoparentale nu există, iar mamele care îşi cresc copiii singure „au fost o familie, dar s-a întâmplat ceva şi nu mai sunt”.

FOTO Inquam / Octav Ganea

Depunere jurământ miniştri noi guvernul Dăncilă - Daniel Breaz / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 20 nov 2018

Nici noul nume de la Ministerul Tineretului şi Sportului nu are un istoric lipsit de gafe, senatorul PSD Bogdan Matei fiind cunoscut pentru faptul că la începutul mandatului de parlamentar a fost întrebat de jurnalişti dacă va vota şi Codul lui Hammurabi. Matei a răspuns atunci că „are nevoie de răgaz ca să se acomodeze şi să studieze”. Codul lui Hammurabi (sau Codex Hammurapi) este o culegere de legi din timpul regelui babilonian Hammurabi. Codul, scris în jurul anului 1760 î.Hr, cuprindea un Prolog, 282 de articole de lege şi un Epilog, potrivit Historia.ro. Matei a fost prins în offsaid şi cu o a doua întrebare „Ştiţi câte examene se dau în sesiunea parlamentară?”, l-a întrebat reporterul.  „Vom avea timp pentru orice studiu în parte”, a răspuns noul ministru, care a ajuns în Parlament în 2016 şi care acum va ocupa un fotoliu în Guvernul Dăncilă 2.

FOTO Inquam / Octav Ganea

Depunere jurământ miniştri noi guvernul Dăncilă - Constantin Bogdan Matei / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 20 nov 2018

Deşi numirea sa în fruntea Ministerului Dezvoltării a fost refuzată de Klaus Iohannis, Ilan Laufer ar putea face în continuare parte din cabinetul Dăncilă 2, şeful statului neavând voie să respingă propunerile de ministru de două ori. Laufer este absolvent al Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport şi renumit pentru că a pozat la bustul gol într-o revistă glossy. Întrebat de presă despre fotografii, Ilan Laufer nu a negat, ci le-a considerat chiar o realizare. „Eram în timpul meu liber, era acum cinci ani, nu aveam nicio funcţie publică, mi s-a părut ceva foarte mişto. Nu regret. Sunt demn. Faptul că merg la mare şi fac nişte poze nu văd nimic grav. De când sunt în funcţie, nu am mai făcut astfel de poze. Am făcut-o de plăcere şi cred că este o realizare”, a declarat Laufer.

Prima reacţie din PSD după ce Iohannis a refuzat-o pe Olguţa Vasilescu: E incredibil! Are declaraţii halucinante

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite