Politică

articolul anterior articolul urmator

Peter Ekstein Kovacs  ca Avocat al poporului reprezintă o vulnerabilitate la siguranţa naţională

27
13 Jun 2019 07:37:55
Lulea Marius Dorin

Nominalizarea de către partidele de opoziţie a UDMR-istului Peter  Ekstein Kovacs în funcţia de Avocat al Poporului reprezintă o problemă care ţine de siguranţa naţională a României. Nu discutăm aici de competenţele profesionale ale acestuia sau de calităţile sale umane, ci de faptul că ţara noastră nu îşi permite o astfel de vulnerabilitate majoră.

Funcţia de Avocat al Poporului reprezintă una ce impune anumite restricţii şi verificări. Această poziţie în statul român este una cu greutate şi prin intermediul căreia se pot influenţa major decizii de ordin juridic, legislativ, administrativ sau care ţin de siguranţa naţională a României.

Am avut deja o experienţă negativă în acest sens prin mandatul lui Victor Ciorbea şi care a arătat că persoană nepotrivită pusă la locul potrivit poate influenţa decisiv anumite legalităţi sau ilegalităţi pe care o autoritate publică le poate realiza.

Nu discutăm aici despre calităţile profesionale sau umane ale lui Peter Ekstein Kovacs. Cu siguranţă că este un bun profesionist şi un om extraordinar, exact aşa cum spune propaganda care a început în mediul online. Sunt la fel de sigur că cel puţin la fel de buni găsim mii de români care să îndeplinească condiţiile de ordin profesional.

Însă acesta este fost membru UDMR(plecat de curând probabil special pentru a se pregăti pentru o funcţie publică cu greutate în care să nu i se reproşeze că e membru  de partid), probabil deţine şi cetăţenia Ungariei cu jurământ depus, dar are şi o poziţie clar anticonstituţională cu privire la autonomia judeţelor locuite majoritar de secui.

Îl respectăm pe acesta pentru sinceritatea sa şi pentru susţinerea valorilor în care el crede, însă acestea cu siguranţă îi influenţează judecata într-o anumită măsură, căci oameni suntem.

Ori funcţia de Avocat al Poporului oferă acces la documente importante, multe dintre ele cu caracter secret, se pot influenţa pozitiv sau negativ aspecte care ţin de siguranţa noastră naţională.

Ori prin prisma acestor lucruri România nu îşi permite o astfel de vulnerabilitate.

Adică dacă se poate şi altfel, adică există şi alte soluţii, dincolo de negocierile politice trebuie să punem în faţă Ţara, ori partidele de opoziţie preferă în fapt câştigarea unei bătălii politice interne chiar dacă riscul ce se aduce este unul major.

În campania electorală multe lucruri ni se ascund şi multe minciuni se spun. Era plin spectrul politic de patrioţi. Poate că dacă PNL, USR, PMP sau UDMR ne-ar fi spus că va urma o astfel de decizie, de negociere politică peste capul românilor, şi atitudinea la vot ar fi fost alta. Ori atunci când punem ştampila nu o facem pentru un partid politic ci pentru promisiunile făcute şi nu se poate conduce o ţară în afara programului cu care s-a venit la alegeri sau completarea.

Tocmai de aceea este important ca instituţiile statului să judece dacă respectivul om politic îndeplineşte condiţiile tehnice, inclusiv accesul la informaţii cu caracter secret. În caz contrar funcţia devine una fără de valoare şi cu riscul punerii ei în interesul unor ţări vecine cu pretenţii teritoariale asupra României.

Sunt ferm convins că în Ungaria o astfel de funcţie este atent distribuită fără a se admite riscuri pentru siguranţa naţională.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Sorin Barbul
13.06.2019, 07:42:35

Tot respectul pentru dl Ecksteinn-Kovacs - la a cărui demisie publică din UDMR am asistat.

+3 (9 voturi)
Alfa Omega
13.06.2019, 08:12:47

Avocatul poporului roman trebuie sa fie roman nu ungur pt ca daca ar fi ungur ar reprezenta max 5% din romani si 100% pe unguri !

-6 (12 voturi)
Adrian Foangă
13.06.2019, 08:22:40

Tot cornut ai ramas. Nu intelegi nimic din ce se intampla in jurul tau...consumi degeaba oxigen. De asta ungurii fac ce vor in tara asta: romani sunt prosti si pleaca pe fenta ca niste gugustiuci. Iti explica asta in articol de ce-a demisionat Ekstein din UDMR, iar tu o morfolesti cu "demisia publica'. Cu adevarat romanii sunt imbecili si musca orice momeala - vezi exemplu lu' asta de mai sus, care are mintea ca strecuratoarea. Asa ca ne mai miram ca au reusit ungurii sa capuseze tara asta de 30 de ani, si ca isi pun oamenii in posturi cheie, ca au furat la alegeri ca faca prag electoral, ca isi permit sa puna saci de gunoi peste crucile romanilor, etc.

-1 (9 voturi)
Markus Roman
13.06.2019, 08:20:31

Propunere indecenta. Eu cred ca in aceasta functie mult mai nimerit ar fi Laszlo Tokes. Sa nu uitam ca Laci al nostru a fost chiar decorat cu cel mai inalt ordin al Romaniei ptr servicii aduse patriei lui romanesti. Pai strica sa aduca iarasi aceleasi servicii nepretzuite Romaniei si in funtia de Avocat al Poporului, cum le-a adus si pana cum?

-5 (7 voturi)
Markus Roman
13.06.2019, 08:21:59

corect: functia

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările