Petre Florin Manole, către patronul care şi-a umilit angajatele: „Suntem o ţară din Est, dar nu suntem animale. Are impresia că e stăpân peste vieţile unor oameni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Florin Manole
Petre Florin Manole

Deputatul PSD Petre Florin Manole a reacţionat după ce angajatele unei fabrici de textile din Păuleşti, judeţul Prahova, au fost umilite de patronul cipriot al firmei la care lucrează pentru că şi-au cerut salariile la timp. Deputatul PSD, a cărui mamă lucrează chiar într-o fabrică de textile, va iniţia o dezbatere cu sindicatele pentru a modifica Codul Muncii, cu scopul de „a sanctiona astfel de încălcări ale dreptului la demnitate“.

Redăm integral scrisoarea deschisă pe care Petre Florin manole a trimis-o patronului agresor, Consiliului Investitorilor Străini, Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, dar mai ales instituţiilor statului, în speţă Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova.

„DREPTUL la DEMNITATE al angajatilor TREBUIE APĂRAT si GARANTAT!

Patronul unei firme de textile din Prahova a reuşit să indigneze o ţară întreagă prin limbajul violent, injuriile şi jignirile aduse propriilor angajate, ca în vremurile când capitalismul era la începutul facerii şi muncitorii erau lipsiţi chiar şi de cele mai elementare drepturi. Nu ştiu dacă s-ar fi comportat în acest fel şi în ţara sa, nici nu contează. Căci în toată povestea asta nu este vorba doar de natura capitalului, dar fiţi siguri că s-a mai pus o cărămidă la discursul naţionalist. Ceea ce contează este că s-a comportat ca un capitalist sălbatic care are impresia că este stăpân peste viaţa unor oameni care la sfârşitul zilei ii bagă profitul în buzunar. Vreau să amintesc prin această scrisoare că şi în România se cunosc drepturile omului.

Suntem o ţară din Europa de Est, dar nu suntem sălbatici, nu suntem nişte animale. Da, animale, aşa cum le-a numit pe muncitoarele din fabrică, cetăţene românce cu drepturi, cărora statul român are obligaţia să le protejeze demnitatea. De aceea, am să fac ceea ce fac de obicei: am să reafirm că drepturile omului trebuie să fie în centrul atenţiei instituţiilor româneşti, si mai ales în centrul activităţii din Parlament.

Pentru că nu cred doar în vorbe, o să urmăresc cu atenţie ce va face Inspecţia Muncii pe acest caz. Cum va aplica legea şi ce sancţiuni vor fi luate.

Mai mult de atât, voi iniţia o dezbatere cu sindicatele pentru a modifica, Codul Muncii în scopul de a sanctiona astfel de încălcări ale dreptului la demnitate.

Nu intenţionez să dau eu sfaturi cum trebuie să se conducă afacerile în România. Nu asta e meseria mea. Însă cred că în astfel de cazuri trebuie să coopereze instituţiile statului, sindicatele şi organizaţiile care reprezintă mediul de afaceri. Mai ales acestea din urmă, vocale de obicei în a ne “educa” pe noi, politicienii, ferme în a “corecta” societatea, au obligatia morală de a veghea şi la etica în afaceri, la respectarea drepturilor omului în propria ogradă. Ce spun Consiliul Investitorilor Străini, AmCham sau Coaliţia pentru Dezvoltarea României pe această speţă? Este ea izolată sau avem o reală problemă cu modul în care unii investitori din ţara noastră îi tratează pe salariaţii români? Întrebarea este legitimă pentru că îmi pare că astfel de cazuri apar din ce în ce mai des la lumină. Amintiţi-vă de sindicatul de la Wizair, de problemele de la Leoni, de zecile de plângeri adresate CNCD de către angajate.

În fine, poate pare că sunt vehement în privinţa acestui subiect. Nu pare, chiar sunt. Mama lucrează câteva luni pe an în Spania şi celelalte în România, chiar într-o fabrică de textile. Ştiu, deci, cu exactitate ce probleme există în domeniu şi cât de mare e nevoia de acţiune!

Cu îngrijorare,
Petre Florin Manole, deputat social-democrat şi secretar al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite