Petre Tobă poate fi urmărit penal. Iohannis a semnat avizul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis, alături de fostul ministru Petre Tobă FOTO Arhiva Adevărul
Preşedintele Klaus Iohannis, alături de fostul ministru Petre Tobă FOTO Arhiva Adevărul

Preşedintele Klaus Iohannis a încuviinţat cererea procurorilor de începere a urmăririi penale pe numele fostului ministru de Interne, Petre Tobă.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 8 septembrie a.c., Ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Tobă Petre, Ministrul Afacerilor Interne în perioada noiembrie 2015 – septembrie 2016, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 280/P/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008. Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri“, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei. 

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, solicitarea procurorilor DNA de încuviinţare a urmării penale în cazul lui Petre Tobă, ministrul demisionar al Afacerilor Interne, cercetat pentru favorizarea făptuitorului.

Potrivit procedurii, începerea urmării penale în cazul unui ministru trebuie încuviinţată de Preşedintel României.  Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Kovesi, i-a solicitat, joi, procurorului general, Augustin Lazăr, să-i ceară preşedintelui României încuviinţarea urmării penale a ministrului de Interne, Petre Tobă, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului în dosarul privind deturnările de fonduri din bugetul DIPI.

Procurorii DNA îl acuză pe Tobă că a refuzat, în mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente care ar fi dovedit deturnările de fonduri din bugetul DIPI.

Ulterior, ministrul Administraţiei şi Internelor, Petre Tobă, a anunţat că a decis să demisioneze, „pentru a evita implicarea Ministerului Afacerilor Interne într-un scandal public in prag de alegeri“. El mai spunea, într-un comunicat de presă, că respinge cu tărie acuzatiile aduse şi este la dispoziţia organelor de anchetă pentru clarificarea oricărei situaţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite