Politică

articolul anterior articolul urmator

Piaţa Universităţii, agora liberă de prejudecăţi, obligaţii, agende personale şi... autorizaţie

9
23 Sep 2013 09:47:10
Alina Gorghiu
Proteste în Piaţa Universităţii
Proteste în Piaţa Universităţii

Ne-am familiarizat cu faptul ca, din cand in cand, Piaţa Universităţii devine o agora civică, un Hyde Park al nostru, locul în care poţi protesta, cere şi proclama, critica şi aplauda. Liber şi fără autorizaţie de la primărie. Nu mulţi au îmbrăţişat ideea, speriaţi, poate de gândul care i-a dus mai mult către o arenă pentru gladiatori, decât către proteste paşnice şi discursuri fără invective...

Recunosc că am fost la proteste. Nu la Roşia Montană, dar am fost.

Nu rezonez, însă, nicicum, cu cei care confiscă adevărul şi-l resping pe al celorlalţi, cu violenţă şi infatuarea specifică lui “ştiu eu tot”. Şi, am învăţat în timp, că cel mai important este să ascultăm.

Dincolo de filosofia personală, stă cămaşa juridică a tot ceea ce îmbracă protestul în România, existând şi o lege în acest sens, Legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. Şi, dacă ne uităm la anul în care a apărut legea, ne dăm seama că e vorba de o lege care a apărut în timpul democraţiei incipiente în România, o lege care avea rolul de a oferi un cadru pentru exercitarea libertăţii de exprimare şi a libertăţii întrunirilor, două drepturi constituţionale extrem de importante, cu atât mai mult în România anilor '90, încă măcinată de nesiguranţă. Aveam democraţia, încă o avem, dar cât de bine ştie fiecare dintre noi să o “folosească”? În momentul în care legiuitorul a reglementat cadrul pentru asocieri şi, implicit, proteste paşnice, s-a pornit probabil de la cuvintele celebre ale lui J.S. Mill “Libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea celuilalt”, căci, în momentul în care îi confer unui cetăţean nişte drepturi sau libertăţi, de orice natură ar fi ele, trebuie să am mare grijă cum acesta şi le va exercita, astfel încât libertatea lui să nu o lezeze pe a celorlalţi, să fie în consens cu sistemul social, cu relaţiile din interiorul lui şi cu valorile comunităţii.

A existat anul trecut o tentativa de a transforma Piaţa Universităţii într-un Speaker’s Corner, o agora reala. A trecut mai mult de un an, protestele s-au stins treptat, au aparut altele, dar ideea nu s-a materializat. Nu stiu cat e de bine sau de rau, dar energiile astea trebuie dozate. E bine ca vocea poporului sa se auda. E rau cand un oras intreg paralizeaza din cauza protestelor, cu efecte economice vizibile, iar locuitorii si turistii din Paris, spre exemplu, simt asta pe pielea lor foarte des. O agora, in sensul ei antic, este si creatoare, nu doar protestatara.

Am recunoscut deja că am participat la proteste, atunci cand am simţit că este un mod legitim în care vocile trebuie sa fie auzite. Problema este ca, desi conştientizăm dreptul de a ne exprima opiniile liber, suntem departe de a înţelege că, chiar dacă libertatea cuvântului e permisă în toate accepţiunile ei, credinţele şi convingerile noastre nu se impun cu pumnii sau distrugând tot ce se găseste în jur. Dacă esti de acord cu opinia o asculţi, te alături ei, iar dacă nu te retragi paşnic. Tocmai pentru că nu am înţeles regulile simple, de “conduită a protestelor”, dreptul de a exprima opinii liber a fost adeseori contestat.

Cazul Roşia Montană nu este rupt din dicţionar, din contră. Definiţia protestului spune că este acea manifestare energică împotriva unei acţiuni considerate ca injustă. Bun, asta consideră mulţimea de la Bucureşti. Mai mult, asta este si credinta mea, exprimata in mai multe randuri, in toate prezentele mele publice, cand argumentele mele au coincis cu cele formulate impotriva exploatarii de la Rosia Montana.

Înţeleg, însă, şi raţiunile celor de la Roşia Montană cărora li se pare injust, la rândul lor, protestul de la Bucureşti, şi care nu înţeleg opoziţia politicienilor, a noastră, a celor de la PNL în mod special.

În orice caz, aşa cum spuneam, în lipsa dezbaterii şi a discuţiilor pe bază de argumente, chiar şi Agora civică devine inutilă sau un simplu exerciţiu de imagine.


Preluat şi pe www.alinagorghiu.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Marcel Panciu
23.09.2013, 11:05:13

Stimata doamna, mi se pare ca (va prefaceti ca) nu intelegeti situatia. Momentul dezbaterii si al discutiilor bazate pe argumente a trecut. De vreo 7-8 ani, mai exact, toate partile implicate si-au facut cunoscute punctele de vedere. A trecut si momentul autorizatiilor de exploatare si avizelor de mediu emise ilegal de autoritatile locale si centrale, si anulate in repetate rinduri de instante. A trecut si momentul inundarii tuturor mass-media cu publicitate mincinoasa. A venit momentul cind, trecind peste toate cele de mai sus, guvernul a elaborat un proiect de lege prin care incalca drepturi elementare si pune institutiile statului la dispozitia unei companii private. In momentul asta, sa vii si sa faci o "comisie parlamentara" care sa analizeze situatia e doar un mod de a trage de timp si de a pasa pisica moarta dintr-o ograda in alta. Nu-mi spuneti ca sinteti atit de naiva incit sa credeti altceva. In momentul asta aveti o companie murdara si niste politicieni cumparati care sustin proiectul de la Rosia Montana si un popor intreg care se opune. Si daca-mi spuneti ca miile de oameni care ies de o luna in strada nu reprezinta poporul, o sa va aduc aminte ca ati ajuns la putere cu de 10 ori mai putini de atit.

+6 (6 voturi)
Delfina
23.09.2013, 11:48:23

@Marcel Panciu. Așa sunt unii juriști ... cu vocație politică :)) Strâmtează sau lărgesc *cămaşa juridică a tot ceea ce îmbracă protestul în România*, de fapt strâmtează sau lărgesc legea ca adevărul să fie sufocat sau ...scăpat pe jos din ea.Doamna are blog pe Adevărul inclusiv pentru că are afinități ... transpartinice . Aș putea paria că dacă pică USL-ul se va regăsi într-una din actualele formațiuni de opoziție.Am mai observat și cu alt prilej cum a făcut dintr-o decizie CEDO favorabilă reclamanților *prin interpretare* una în favoarea Statului Român(ce a fost condamnat la CEDO să plătească despăgubiri de 10.000 Euro sindicatului preoțesc *Bunul Păstor*). Își face și prin acest articol din plin ... datoria !

Motanescu
23.09.2013, 12:27:04

Atata timp cat guvernele Romaniei si parlamentarii nu respecta legea (Constitutia) sau ,mai rau, fac legi cu dedicatie, nu va mirati ca nu se respecta acea lege a adunarilor; nu am auzit de distrugeri in Bucuresti decat anul trecut cand erati acolo si nu ati criticat violenta demonstratiilor! Atunci erau legitime si legale; acum sunt discutabile, nu au argumente, nu au revendicari politice, nu stie politrucul cum sa se mai apere cand nu are pe cine da vina, cand Ponta face ca Basescu. Ati crezut ca aburelile electorale vor tine macar patru ani, ca avand presa propagandista se rezolva populatia naiva si veti putea sta linistiti la imparteala tainului. In 2012 ati deschis Cutia Pandorei (Varanului) fara sa ganditi in perspectiva; uite ce a iesit!

+6 (6 voturi)
654815544566
23.09.2013, 13:52:10

Ce inseamna sa fii retardat ... "te duci bou si te intorci vaca" Daca dintr-un simplu protest nu poti intelege ceva, nici nu vreau sa-mi imaginez ce intelege duduia asta politica romana, sau cum e practicata aceasta politica. Brrrrr ... ti se zbarleste pielea cand realizezi ce poame de oameni au ajuns la putere. Singura lor confirmare ca au facut ceva in viata asta e ca au cumparat o diploma, au cumparat un loc in parlament ... in rest sunt nulitati. Nici macar sa gandeasca nu pot, sau nu vor, pentru ca ies din linia de gandire a partidului.

+3 (3 voturi)
paradoxal
23.09.2013, 15:06:56

Un articol de 2 lei la fel ca si celelaltele. Alina e o tipa parolista si se tine de cuvint ,scrie tot 3 la un leu. In prima parte a articolului scrie ca si ea la rindul ei a participat la proteste(draga,sa arate lumii ca ea e alaturi de popor)(da bine la imaginea publica,nu ?),da dup acea dupa analizele ei grozave a constatat la finalul articolului ca protestele din Bucuresti sunt de fapt o Agora civica ,Inutila,ca si prezenta dinsei in parlamentul tarii, Mda,,unicul tau noroc este ca in circumscriptia ta electorala ai prea mult pensionari si cetateni care habar nu au ce inseamna pib,inflatie,ori cvorum de 30%.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările