Pixul premierului nu mai semnează numirile oamenilor lui Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lupta între Cîţu şi Orban începe să fie resimţită de cei din apropierea candidaţilor la şefia PNL FOTO  Inquam Photos / Octav Ganea
Lupta între Cîţu şi Orban începe să fie resimţită de cei din apropierea candidaţilor la şefia PNL FOTO  Inquam Photos / Octav Ganea

Lupta între Florin Cîţu şi Ludovic Orban pentru şefia PNL produce primele efecte concrete: premierul tergiversează numirea în funcţii de stat a celor care provin din tabăra adversă sau, pas cu pas, îi elimină din poziţiile pe care le deţin.

Tănase Stamule, fost consilier de stat al lui Ludovic Orban în perioada în care era premier al României, a fost validat pentru funcţia de şef al Autorităţii pentru Digitalizarea României, de Biroul Executiv al PNL, la jumătatea luni mai, după cum arătat G4Media. Nici până în prezent nu a fost semnat documentul de numire, iar surse din echipa premierului Florin Cîţu susţin pentru „Adevărul” că nici nu va avea loc acest lucru prea curând. „Tănase Stamule a fost printre primii pe care i-a dat afară. Cum a stat fără funcţie atâtea luni, poate să mai stea şi acum”, a precizat un membru al echipei Cîţu. De altfel, Stamule a fost revocat din funcţie exact în primul val de demiteri al premierului. „Este un Cabinet Cîţu”, sublinia premierul pe 12 ianuarie, exact după semnarea demiterii lui Stamule din Guvern. 

Florin Cîţu l-a mai refuzat o dată pe Stamule, când Orban a insistat să-l ia secretar general al Guvernului, dar premierul a mers pe varianta unui om de încredere, Horaţiu Gorun, membru al numeroasei echipe de gorjeni din jurul liderului de la Palatul Victoria. Guvernul nu a mai prelungit nici mandatul lui Stamule de la Loteria Română, acolo unde acesta era membru în Consiliul de Administraţie. Practic, Tănase Stamule nu mai deţine nicio funcţie la stat de la finalul lunii mai.

Unui alt apropiat al lui Ludovic Orban, economistul Cristian Păun, nu i-a mai fost prelungit mandatul în Consiliul de administraţie al Fondului de Garantare, mandat care a expirat la finalul lunii mai. „Nu am primit nicio explicaţie”, a declarat Cristian Păun pentru „Adevărul”, la scurt timp după ce i-a expirat acest mandat.

Schimbări şi la Fondul de Contragarantare?

În urmă cu o săptămână, premierul Florin Cîţu era criticat pentru că majoritatea profitului companiilor de stat merge la bugetul central, nefiind alocaţi bani şi pentru investiţii. Printre cei care şi-au exprimat nemulţumirea şi l-au asemănat pe Florin Cîţu, ca urmare a comportamentului său, cu Eugen Teodorovici a fost economistul Bogdan Glăvan, unul dintre membrii Directoratului de la Fondul Român de Contragarantare. Glăvan a fost instalat în funcţie tot cu ajutorul lui Ludovic Orban, fiind un alt economist devenit consilier al şefului PNL.

Surse politice din cadrul Guvernului au precizat pentru „Adevărul” că pe lista neagră a celor care nu vor mai primi o prelungire de mandat în funcţiile publice s-ar afla şi Bogdan Glăvan. Mandatul acestuia la Fondul Român de Contragarantare expiră în luna august.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite