Plahotniuc joacă „cartea americană” pentru a masca eşecul guvernului său

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cabinetul condus de Pavel Filip şi impus de oligarhul Vladimir Plahotniuc este incapabil să gestioneze treburile curente ale statului moldovean, care se adâncesc de la o zi la alta, într-o profundă criză politico-economică.

Pentru Plahotniuc, guvernarea se dovedeşte o piatră de moară care îi strică planurile de mărire în contextul în care UE şi SUA sunt nemulţumite de stagnarea reformelor structurale şi, implicit, de lupta anti-corupţie. În lipsa împrumutului de la FMI şi a banilor de la Bucureşti, guvernarea PDM se află în impas, în contextul în care partidele pro-putiniste se află în plină ofensivă electorală, lucru confirmat şi de recentele sondaje sociologice de la Chişinău. Dacă în plan intern Plahotniuc a reuşit să controleze situaţia odată cu arestarea rivalului său Vladimir Filat, în plan extern a pus în scenă o veritabilă acţiune de PR politic şi diplomatic transatlantic. Şi cum poţi să te recredibilizezi mai bine după ce în cancelariile occidentale eşti catalogat drept un personaj obscur şi corupt? Efectuând o vizită fulger în SUA pentru a le demonstra partenerilor americani că eşti un oligarh de treabă, chiar dacă Guvernul tău este absent şi indecis să continue reformele structurale şi să lupte cu corupţia.

Acţiunea transatlantică a lui Plahotniuc este, în fapt, o acţiune de tatonare şi de lobby pe lângă oficialităţile de la Casa Albă pentru cosmetizarea propriei sale imagini. Chiar dacă, în plan diplomatic, întâlnirile avute cu înalţi oficiali americani, printre care şi asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Secretarului de stat american, Victoria Nuland, reprezintă o bilă albă la CV-ul lui Plahotniuc, scopul nu a fost îndeplinit întrucât nu a obţinut nimic concret pentru Republica Moldova. Ci doar a demonstrat că este „omul din umbră care face şi desface treburile politice de la Chişinău” şi nu un liant între Est şi Vest, cum se doreşte a fi în sinea sa timidul oligarh care şi-a inventat o funcţie specială: „de coordonator executiv al Consiliului Coaliţiei de guvernare”.

„A fost interesant să particip la acest eveniment de clasă, printre oameni care contribuie permanent la dezvoltarea relaţiilor dintre Europa şi Statele Unite ale Americii. Astăzi, din motive de securitate, economice şi combatere a terorismului, Europa şi SUA, în calitate de prieteni şi aliaţi, trebuie să lucreze şi mai strâns împreună pentru a promova pacea, prosperitatea şi progresul”, a declarat Vlad Plahotniuc, potrivit Politics.md.

La rândul său, Victoria Nuland a fost extrem de precaută la întâlnirea cu oligarhul moldovean şi i-a transmis următorul mesaj: „Continuaţi în ritmul acesta (n.a.- reformele) şi noi vă vom susţine!”. Care reforme şi care ritm? Guvernarea coordonată de Plahotniuc bate pasul pe loc, iar de reforme nici nu poate fi vorba în contextul în care la Chişinău forţele pro-europene sunt divizate, iar politicienii se gândesc la alegerile prezidenţiale din toamnă. Pe de altă parte, mesajul lui Nuland este un avertisment voalat transmis politicienilor lui Plahotniuc că SUA îşi condiţionează sprijinul, iar Departamentul de Stat este gata să trimită la Chişinău un grup de experţi în domeniile cheie, pentru a asista Guvernul PDM în implementarea măsurilor de reformă la care s-a angajat.

„Nu mergem pe reformele impuse de cineva, dar avem un plan propriu, pe care îl discutăm cu cei de la FMI. În aceste zile urmează să fie definitivat acest plan de reforme. Iar în luna iunie vom avea şi un program pentru ţară, pe care să-l negociem cu FMI. Vom purcede la prima etapă şi, în luna următoare, vom avea nemijlocit negocierile pe program”, a declarat premierul Pavel Filip, potrivit Deschideştirea.md

Dacă în SUA Vladimir Plahotniuc a pozat în oligarhul cel bun şi prietenos iubitor de reforme şi democraţie”, la întâlnirile cu oficiali din Departamentul de Stat al SUA, ai Fondului Monetar Internaţional, ai Institutului Naţional Democratic şi ai Consiliului Atlantic într-o acţiune bine gândită de PR politic şi diplomatic, la Chişinău guvernul său a eşuat în implementarea reformelor convenite cu oficialii UE. Astfel, eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al Comisiei pentru buget a Parlamentului European şi membru în Comitetul parlamentar de asociere UE - Moldova, a realizat un bilanţ de 100 de zile de la învestirea în funcţie a Guvernului Pavel Filip, potrivit căruia nu au fost îndeplinite la termen circa 45% dintre acţiunile asumate de Guvernul şi de Parlamentul Republicii Moldova în Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare.

„Din cele 44 de acţiuni prioritare pe care Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova şi le-au asumat în Foaia de parcurs că le vor realiza până în prezent, 24 de acţiuni au fost îndeplinite, iar pentru 20 dintre ele s-a depăşit deja termenul de implementare. Au fost realizate unele progrese legislative în domenii importante, precum combaterea corupţiei şi sectorul bancar, ceea ce arată voinţă din partea autorităţilor, dar să nu uităm că mare parte din aceste acţiuni asumate sunt planuri de acţiuni, proiecte de legi, strategii şi mecanisme de cooperare, mai este cale lungă, însă, de aici şi până la implementarea lor şi necesara reformare a aparatului administrativ al statului moldovenesc. De la început am avut reţineri că autorităţile vor respecta termenele pe care şi le-au asumat, astfel încât astăzi să nu existe nicio restanţă pentru ca celelalte acţiuni asumate a fi îndeplinite până la 31 iulie 2016 să se poată desfăşura normal. Îmi este teamă că întârzierile de până acum vor atrage după sine alte întârzieri, iar calendarul asumat de autorităţile moldoveneşti în faţa partenerilor internaţionali să nu fie deloc respectat. Acest lucru nu va fi deloc bine văzut la Bruxelles. Ca să rezum analiza de bilanţ: voinţă, da, putinţă, ba”, scrie Siegfried Mureşan în paginile blogului personal.

„Ceea ce se întâmplă acum este o acţiune de PR, participarea la astfel de conferinţe este cu participation fee, puteţi să îl întrebaţi cât a costat taxa de participare, dacă a fost sau dacă nu a fost, ce a discutat, este alaiul pe lângă el persoana principală sau invers, el este luat în alai”, a declarat analistul politic Igor Boţan, potrivit unimedia info.md.

În schimb, publicistul Vitalie Ciobanu este de părere, potrivit Europeliberă.org, că actuala putere de la Chişinău s-a pricopsit cu un „coordonator executiv al coaliţiei de guvernare”.

„Partidul Democrat a publicat pe site-ul său o informaţie triumfalistă despre vizita lui Plahotniuc în Statele Unite, unde ar fi fost primit de importante personalităţi politice. Triumful a durat doar câteva ore, pentru că s-a aflat că magnatul de la Chişinău a făcut parte dintr-o delegaţie condusă de Ministrul Economiei Octavian Calmâc (o delegaţie cu statut incert) şi a profitat de ocazia să-şi facă o poză, împreună cu colegii de delegaţie, alături de Victoria Nuland. În contextul acestei telenovele transoceanice, orchestrate de PD, a venit şi informaţia furnizată de liderul Platformei „DA”, Andrei Năstase, care a publicat copia paşaportului rusesc al lui Vlad Plahotniuc. Se încearcă astfel să se facă lumină în presă şi prin intermediul reţelelor de socializare asupra multiplelor identităţi ale primului oligarh al ţării. Mă întreb dacă acest personaj proteic ne-ar mai putea surprinde cu ceva, pe noi şi pe aliaţii noştri occidental” scrie Vitalie Ciobanu.

În momentul de faţă, este greu de crezut că politicienii lui Plahotniuc mai au timp să îndrepte, în cele câteva luni până la startul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, situaţia economică care nemulţumeşte moldoveanul de rând după ce au distrus în ultimii ani bruma de credibilitate a defunctei alianţe pro-europene AIE. Practic, ultimul barometru al Opiniei Publice de la Chişinău, dat publicităţii, astăzi, 5 mai a.c, demonstrează pericolul care pândeşte viitorul european al Republicii Moldova: liderul PSRM Igor Dodon rămâne principalul favorit în cursa prezidenţială din toamna acestui an.

De asemenea, sondajul mai arată faptul că partidele care au dominat scena politică din 2009, PLDM, PL şi PDM nu ar mai intra în viitorul Parlament. Şi totuşi rămâne o singură întrebare: Unde veţi fugi, domnule Plahotniuc? La Kremlin, la Berna, la Bucureşti sau la Washington? Răspunsul este simplu: în funcţie de cetăţeniile deţinute. QED.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite