Planul Senatului în cazul „Şova contra DNA“: reluarea votului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua miruirii este pe cale să se întoarcă. Dan Şova îşi joacă imunitatea. Foto: Mediafax
Ziua miruirii este pe cale să se întoarcă. Dan Şova îşi joacă imunitatea. Foto: Mediafax

DOUĂ SCENARII. Dacă liberalii vorbesc pe două voci, cerând când să se reia, când să se dea o nouă interpretare votului din 25 martie pentru ridicarea imunităţii senatorului, PSD-iştii, care controlează şi majoritatea, merg pe varianta reluări.

Cu o majoritate confortabilă în Senat, PSD se pregăteşte să propună supunerea din nou la vot a cererii DNA de încuviinţare a arestării senatorului Dan Şova, vechi prieten al premierului Victor Ponta, după ce Curtea Constituţională a respins anterioara hotărâre.

Varianta reluării votului este considerată „singura soluţie fără echivoc” şi de o parte dintre liberali, chiar dacă poziţia oficială a PNL este alta. UDMR-iştii o susţin şi ei, sub rezerva unei schimbări de plan în situaţia – puţin probabilă – în care judecătorii Curţii Constituţionale vor indica o cale precisă de urmat prin motivarea deciziei luate azi.

Într-un astfel de scenariu, riscul ridicării imunităţii fostului ministru al Transporturilor ar fi minim, PSD având superioritatea numerică în Senat fără a lua în calcul PC, PLR, UDMR sau neafiliaţii.

Chelaru: „Soluţia va fi să votăm din nou”

Decizia de a declara neconstituţională prima hotărâre a Senatului în cazul Şova, luată cu majoritate la CCR, a determinat partidele să îşi facă noi calcule în privinţa deznodământului. Precaut, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat doar că „se va conforma” intenţionând să trimită decizia, imediat ce ajunge la Biroul Permanent, Comisiei Juridice care să vină cu o soluţie.

La Comisia Juridică, majoritatea pentru reluarea votului există deja. “Decizia Curţii Constituţionale se comunică Senatului. Senatul o analizează şi stabileşte ce se întâmplă mai departe. Părerea mea e că Biroul Permanent va trimite Decizia la Comsia Juridică în aşa fel încât Comisia să propună o soluţie. Ca membru al Comisiei Juridice, părerea mea este că va trebui să reluăm votul. Fără să fi văzut deocamdată argumentele Curţii, eu cred că soluţia va fi să votăm din nou”, a explicat pentru „Adevărul” vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru (PSD).

PNL, pe mai multe voci

Reluarea votului este singura ipoteză valabilă în acest moment şi pentru preşedintele Comisiei Juridice, liberalul Cătălin Boboc. „Un singur lucru e de făcut: de resupus la vot această chestiune. Cerem PSD, pentru că are majoritate în plen şi în Biroul Permanent, să repună în discuţie această hotărâre, prin reluarea votului. PSD, prin numărul de mâini ridicate în Parlament, a făcut până acum abuz de putere. De la bun început am zis că ăsta va fi finalul”, a arătat Boboc, contactat de „Adevărul”.

Din sediul din Modrogan, PNL vine însă cu o altă variantă: constatarea că votul din 25 mai echivalează cu ridicarea imunităţii, aborgarea primei hotărâri semnate de Tăriceanu şi criticate la CCR şi emiterea uneia noi în baza căreia DNA să îi poată cere arestarea lui Şova.

„Călin Popescu Tăriceanu trebuie se emită o nouă hotărâre pe baza votului din 25 martie, de această dată în acord cu Constituţia. Cu acelaşi stilou cu care semnează hotărârea ar trebui să-şi semneze şi demisia. Senatul României are nevoie de credibilitate, iar acest lucru nu se poate întâmpla atât timp cât la conducerea sa se află domnul Tăriceanu”, spune vicepreşedintele liberal al Senatului, Teodor Atanasiu.

UDMR ar merge pe scenariul reluării

Cu sau fără voturile liberalilor , PSD poate face majoritate şi în Comisia Juridică, alături de UDMR. Încă rezervat cu privire la soluţia finală, senatorul UDMR care rupe egalitatea de 5 la 5 din Comisie între PNL şi PSD, Pataki Csaba, spune că înclină, la rândul său, spre reluarea votului.

„Trebuie să aşteptăm motivarea Curţii Constituţionale, pentru a avea toate elementele de la care să putem discuta. Până atunci, şi eu tind, totuşi, să cred că reluarea votului ar clarifica toate aspectele”, arată Pataki.

Cifrele, de partea lui Dan Şova

Reluarea votului chiar şi în absenţa unor probe noi cu care DNA să redeschidă subiectul avizului pentru încuviinţarea arestării lui Şova ar pune practic rezultatul în mâinile PSD. Noua decizie ar urma să se ia, după indicaţiile Curţii Constituţionale şi clarificările făcute oricum recent în lege, prin vot secret, cu majoritatea celor prezenţi la şedinţă.

Controlul ajunge astfel în mâinile social-democraţilor care pot întoarce rezultatul fie în favoarea lui Şova, prin mobilizare şi un vort ferm contra DNA, fie în defavoarea sa. În acest moment, grupul PSD numără 75 de senatori, acestora alăturându-li-se, de regulă, cei din 15 din PC-PLR-UNPR, dar, în situaţii de avize cerute din partea procurorilor, şi cei 8 ai UDMR. PNL, pe de altă parte, are 61 de parlamentari în Senat, cu care se asociază ocazional şi o parte dintre cei 9 neafiliaţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite