Politică

articolul anterior articolul urmator

Planuri din cuţite şi pahare înainte de Congresul PSD

16
6 Mar 2018 07:18:18
Mircea Morariu

Sâmbătă, 10 martie, se va reuni la Bucureşti toată floarea cea vestită a social-democraţiei româneşti. Chemată din ordinul şi din capriciul d-lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD, căruia i s-a năzărit că ar ar fi cazul ca partidul să ţină un congres extraordinar.

Până la ora la care scriu eu acest comentariu, nici dl. Dragnea, nici aghiotanţii domniei-sale, nici marii comunicatori ai partidului nu au anunţat că pe agenda marelui areopag pesedist ar figura luarea unor decizii majore. Nu se intenţionează modificarea din temelii a Statutului,în partid există o serioasă opoziţie privitoare la oportunitatea operaţiunii, nu se va rescrie sacrosanctul Program de guvernare fiindcă oricum el e rescris zilnic şi nimeni nu mai ştie ce doresc şi fac cu adevărat deţinătorii de azi ai pâinii şi cuţitului guvernării (dacă cineva a ştiut vreodată!). Unde mai pui că dl. Dragnea nu va putea să se bucure de măreaţa satisfacţie de a le spune baronilor cu probleme în justiţie care, în marea lor majoritate, conduc astăzi partidul creat de Ion Iliescu, cel sărac şi cinstit, că le-a adus pe tavă promisul cap al d-nei Laura Codruţa Kövesi.

În cursul ultimele zece zile, organizaţiile judeţene ale PSD s-au comportat conform modelului după care acţionau odinioară comuniştii români. Au avut adunări generale, au convocat reuniuni la vârf menite să producă mesaje de adeziune, aplauze, ovaţii, urale prelungite prin intermediul cărora şi-au reexprimat sprijinul pentru conducerea superioară a PSD, recte pentru dl. Lviu Dragnea. Au lipsit doar telegramele şi scrisorile de adeziune ale oamenilor muncii.

Se bănuieşte că dl. Dragnea a plănuit Congresul drept un prilej de reconfirmare a puterii sale. Aceasta însemnând că nu se va mulţumi doar să privească satisfăcut, asemenea liderilor comunişti de odinioară, spectacolul, altminteri dezgustător şi straniu al temenelelor curtizanilor de partid. Curtezani care îi vor spune cu capetele plecate şi emoţie în glas Liviu, eşti cel mai bun!  

Mai mult ca sigur, dl. Liviu Dragnea va folosi Congresul pentru a-i înlătura din organismele de conducere ale partidului pe toţi cei pe care îi socoteşte indezirabili. Va recurge la epurări drastice, va opera schimbări de personal la nivelul preşedintelui executiv, al vicepreşedinţilor pe care îi doreşte în număr de 16 (unui guvern obez dl. Dragnea îi va asocia şi o conducere de partid supraponderală), nu e exclus ca însuşi secretarul general adjunct, atât de vocalul Codrin Ştefănescu, de câteva săptămâni căzut limpede în dizgraţie, să îşi piardă funcţia. Caraghioslâcul mimării caracterului democratic al reuniunii va fi desăvârşit printr-un simulacru la capătul căruia dl. Liviu Dragnea va fi reconfirmat în funcţie. Chiar dacă zvonacii vorbesc despre faptul că vor exista şi doi-trei contra-candidaţi în cazul de nedorit în care se va ajunge la alegeri. Dacă nu cumva respectivii vor candida şi ei la ordin, adică cu încuviinţarea şi binecuvântarea imbatabilului El Lider Maximo, după 11 martie încolo viaţa lor în partid va deveni un veritabil infern căci, precum Lenin, Stalin, Gheorghiu-Dej sau Ceauşescu, Liviu Dragnea nu acceptă reala concurenţă şi va opera cu maximă rapiditate eliminarea “deviaţioniştilor”.

Pe piaţă există fel de fel de zvonuri. Fie că în cursul acestei săptămâni vor ieşi la iveală dovezi ce vor proba complicitatea compromiţătoare dintre dl. Liviu Dragnea şi reprezentanţii aşa-zisului Stat paralel, fie că s-ar pregăti un puci menit să pună capăt dominaţiei absolute în partid a regelui Teleormăniei. Nu exclud defel ca dezvăluiri nu tocmai convenabile pentru mitul purităţii” acţiunilor şi faptelor acestui veritabil martir al luptei împotriva abuzurilor DNA şi ale Serviciilor să fie făcute. Este foarte posibil să aflăm detalii suplimentare despre dl. Liviu Dragnea în ipostaza de familiar al chermezelor sponsorizate de Servicii, de obsedantul Florian Coldea ori chiar că a funcţionat în  numeroase rânduri pe post de măcelar şef la tăieri de porci la care ar fi luat parte însăşi doamna Laura Codruţa Kövesi. Este în afara oricărui dubiu că în PSD s-au concentrat destui nemulţumiţi faţă de felul în care este condus partidul şi, îndeosebi, la adresa politicii acestuia. Nemulţumiţi preponderent recrutaţi dintre veteranii PSD, cei mai mulţi dintre ei mult mai bine şcoliţi, mai competenţi, mai îndreptăţiţi  şi mai calificaţi să acceadă la funcţii politice şi demnităţi guvernamentale decât cei recompensaţi cu dregătorii de dl. Dragnea. Nu exclud posibilitatea că un alter-ego al lui Constantin Pârvulescu să dorească să vorbească şi să îi ceară socoteală d-lui Dragnea. Totul se va limita însă la acest mini-show. Nu se va întâmpla nimic mai mult.

Marea masă a delegaţilor la Congresul extraordinar al PSD nu sunt nicidecum dornici să opereze o schimbare la vârful conducerii partidului. Niciodată până astăzi, PSD nu şi-a schimbat preşedintele în vremea în care deţinea puterea. Nici măcar plecarea oarecum bizară a d-lui Victor Ponta de la şefia PSD în vara anului 2015 nu infirmă această regulă. Dl. Ponta a demisionat de la conducerea PSD, având revolverul d-lui Liviu Dragnea la tâmplă, într-un moment în care devenise pentru toată lumea evident că îşi epuizase cam toate resursele. Şi cu toate acestea nu i s-a iertat plecarea.

Doar un eşec usturător al PSD, fie la prezidenţialele din 2019, fie la alegerile locale şi legislative din anul 2020 va duce la eliminarea d-lui Liviu Dragnea. Restul nu înseamnă decât vorbe şi planuri din cuţite şi pahare.

Text publicat concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Vanatorul/d.c.
6.03.2018, 07:33:07

Da..Mai trebuie spus ca pana si pe Iohannis si Luluța i-ar coafa realegerea Dragnea in fruntea mafiotilor boschetului cu 3 trandafiri. Dragnea le-a promis sa PSD nu-i va suspenda si demite si, cel putin pana acum, s-a tinut de cuvant, asta desi baronii boschetului au facut presiuni uriase asupra, pe directia asta.

-3 (3 voturi)
Vanatorul/d.c.
6.03.2018, 07:50:28

"asupra lui"

-1 (1 vot)
herr v.5.02
6.03.2018, 11:21:06

Un material vanatoresc "anti-psd" care nu pomeneste de Ioha si LCK n-are nici un haz. In plus, desi scurtutz "materialul" geme de prostie. "Dragnea le-a promis sa (sic) PSD nu-i va suspenda si demite" - vizita dumnului socialist olandez si mare comisar la brucsel a avut un scop terapeutic : sa bage inapoi in cap mintile infierbantate ale lui draddy et c-ie, ca daca-i fac asa ceva lui Ioha si LCK, atunci si-au dat foc la valiza din dotare, sigur ca daaa. "baronii boschetului au facut presiuni uriase asupra (sic), pe directia asta." Alta tampenie. Baronii n-au nici o treaba cu Ioha.

+3 (3 voturi)
Mircea B.
6.03.2018, 11:17:40

Problema e ca PSD reuseste sa ocupe total spatiul mediatic, cu care reuseste sa-si acopere modesta guvernare. Face un CEX. O comisie parlamentara. Schimba guvernul. Alt CEX. Alta comisie. Un BPN. Un congres. Alt guvern. Un raport cu Tudorel, mult Kovesi... si tot asa. Fără opozitie, fără presedinte, cu o mass media strans unită in jurul patronilor aflați la necaz, nu văd ce schimbare poate avea loc mai devreme de 2024.

+3 (3 voturi)
Dorel de Romania
6.03.2018, 12:11:20

Dragnea a convocat intempestiv Congresul extraordinar pentru a fi reconfirmat în funcție (după părerea lui un atu în percepția judecătorilor) pe de o parte și pentru a scăpa de cîțiva indezirabili care nu reprezintă un real pericol dar strică imaginea de monolit a partidului pe de altă parte. O mișcare pe care a gîndit-o în timpul periplului prin Moldova cînd a constatat că are sprijinul mai multor baroni locali decît își imagina.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările